Mindenki tudja, hogy házilag szinte mindent elő lehet állítani olcsóbban, és még finomabb, egészségesebb is, mint a bolti termékek. A házilag készített termékekre épp ezért egyre nagyobb kereslet is van, mert nem mindenkinek van ideje bíbelődni otthon. Pedig akár egy jó hobbinak is tekinthető valami igazán finomat készíteni szabadidőnkben. Ha ezzel még igazi értékeket is teremthetünk magunknak, akkor biztosan sokan kedvet kapnának... Nos ez lehet az első lépés egy új gazdasági rendszer kialakításához békés eszközökkel, melynek az alapja a valódi értékek előállítása, kétkezi munkával, otthon!

Pogi.jpg

Ha átgondoljuk mi mindent csinálhatunk, akár egy panel lakásban is rájövünk, hogy semmi sem lehetetlen. Készíthetünk például száraztésztát, szörpöt, csokoládét, pogácsát, kenőmájast, fagyasztott hasábburgonyát, savanyúságot, vagy akár termeszthetünk fűszer, és gyógynövényeket, melyekből készíthetünk krémeket, kozmetikumokat, vagy teát, de még laskagombát is lehet akár lakásban is termeszteni. És ez csak néhány ötlet... Ha netán még kertes ház is van a családban, ami esetleg kihasználatlan, akkor tovább bővülnek a lehetőségeink, akár zöldség, gyümölcs termesztéssel, vagy állattenyésztéssel, amelyeket feldolgozva még nagyobb haszonnal lehet értékesíteni.

Eddig ez jól hangzik, de azért felmerül egy-két kérdés: Gépesítés nélkül, kétkezi munkával nem lehet nagy mennyiséget előállítani. Ha többen összefognak, és sikerül mennyiséget termelni, akkor pedig nehéz, vagy nagyban csak olcsóbban lehet eladni. Ráadásul ha ezt pénzzé szeretnénk tenni, akkor jön az ÁFA, meg az adók, és már nem ér semmit az egész. De hát mit is csinálnánk a pénzzel? Mennénk a multiba megvenni a futószalagról lejött tartósítószereket, és színezékeket? Vagy rosszabb esetben befizetnénk belőle a hitelkamatainkat...

GAZDASÁG2.jpg

Nyilván mi is inkább házi termékeket fogyasztanánk, használnánk. Mivel mindent nem tudunk előállítani, ezért célszerűbb elcserélni a megtermelt fölöslegünket, más házi termékeire. ÁFA, és adómentesen! Persze szükség van valamilyen mértékegységre, amivel meg tudjuk különböztetni a különféle áruk értékét, de ha ez a pénz, akkor az már kereskedelem, és jön az ÁFA, meg az adók. Ördögi körnek tűnik...

A megoldás saját Közösségi Bank alapítása, amivel kibocsájtjuk a munka, és áru érték alapú fizetőeszközünket. Ez a pénz csak a közösségben dolgozó, és értéket előállító emberek csereeszköze. Nem váltható semmilyen más devizára. Hozzájutni csak úgy lehet, ha bevisszük a munkánkkal előállított terméket, vagy feldolgozható, vagy a munkához felhasználható alapanyagokat, vagy szolgáltatást nyújtunk a tagoknak. Tehát házi termékeinkhez is csak az juthat hozzá, aki hoz valami értéket a közösségbe. A Közösségi Bank-ban, minden közösségi tag részvényes. Minél több érték kerül ebbe a zárt, külvilágtól, politikától, pénzrendszertől független közösségbe, a részvények annál többet érnek, természetesen a saját fizetőeszközünkben. A kereslet-kínálat egyensúlyát az biztosítja, hogy csak annyi saját pénzt bocsájtunk ki, amennyi értékű áru, vagy szolgáltatás van a közösségben.

Első lépések a semmiből:

Néhány ismerőssel, családtagokkal összefogva elkezdünk termelni, előállítani elsősorban mindennapi szükségleteket kielégítő házi termékeket. Hétvégén egy kis udvaron megrendezzük az első közösségi vásárt, ahová további érdeklődőket hívunk meg úgy, ha vásárolni is akarnak, ne pénzt hozzanak, hanem alapanyagokat, eszközöket, amire szükségünk van a következő hétre. Ott ezeket felértékeljük és a saját fizetőeszközünkben kifizetjük, amit a vásárban el tudnak költeni. Közülük sokan kedvet kapnak majd a jó hangulatú, kóstolókkal, bográcsos kajával, zenével tűzdelt vásár után csatlakozni a közösséghez, és a következő héten már többen leszünk, még nagyobb kínálattal.

tömeg.jpg

Aztán egyre több vásár lesz, egyre több településen, míg egy olyan vallástól, politikától, pénzrendszertől független alternatív gazdasági közösség alakul csöndesen, békés úton, ami egy sokkal csábítóbb életet kínál mindenkinek!

Neked lenne kedved hozzá?

 

B.Róbert

Szerző: Közösségigazdaság  2012.09.25. 17:09 1 komment

Címkék: munka válság gondolatébresztő otthon házi kiút egészséges élelmiszer háztáji termelés alternatív gazdaság alternatív bank

A bejegyzés trackback címe:

https://kozossegigazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr374774944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MRodrigó 2015.07.11. 04:22:19

Remek kezdeményezés a témában a Kisléptékű Termékelőállítók és Szolgáltatók Egyesülete, akik az helyi gazdaság élénkítését elő tudják segíteni. hu.alternativgazdasag.wikia.com/wiki/Kisl%C3%A9pt%C3%A9k%C5%B1_Term%C3%A9kel%C5%91%C3%A1ll%C3%ADt%C3%B3k_%C3%A9s_Szolg%C3%A1ltat%C3%B3k
süti beállítások módosítása