A különböző zöldségek, gyümölcsök, húsok, halak fogyasztása biztosítja számunkra az élethez szükséges vitaminokat, fehérjéket, ásványi anyagokat. Ám ezek már élettelenül kerülnek az asztalunkra, még ha nyersen is esszük meg némelyiket. De van valami, ami minden fontos dolgot tartalmaz az egészségünk megőrzéséhez, és mivel élve kell elfogyasztanunk, így az egyetlen táplálék, amiben óriási életerő van!

A természet csodája, amikor az élet keletkezik. Élettelen vegyületekből levegő, és víz segítségével születik egy élő, lélegző, táplálkozó, és persze a legfejlettebb szinten, gondolkodó szervezet. Ennek az életben maradásához elengedhetetlen a tápláléklánc részeként, más élőlények áldozatával jutnia a szükséges tápanyagokhoz.

Amikor egy magot elvetünk, és sok vizet adunk hozzá, akkor egy új élet sarjad. Ennek a csírának óriási energiára van szüksége, hogy egészséges növény fejlődjön belőle, és bő termést, és újabb magokat hozzon létre. Ezért a természet a csíranövényeket ruházta fel a legtöbb, az egészséges élethez szükséges nyomelemmel, vitaminnal, fehérjével, és antioxidánssal. A 3-4 napos piciny élet kezdeményben jóval több ilyen anyag van, mint magában a kifejlett termésben, amit általában rendszeresen fogyasztunk. Ezért ebben a korában hibernálva (hűtőszekrényben tartva) javasolt megenni. Méghozzá nyersen, és élve! Hiszen a növény alacsonyabb hőmérsékleten sem hal meg, csak jóval lassabban növekszik.

retek.jpg

Mindezek okán ez az a táplálék, amit ugyanolyan természetesen kellene napi rendszerességgel fogyasztanunk, mint az egyéb zöldségeket, gyümölcsöket, húsokat, tejtermékeket. Egy magyar csíranövény kistermelővel beszélgetve az derült ki, hogy szinte mindenki hallott már a csírák jótékony élettani hatásairól, mégis sokan furcsán méregetik a piacon a különböző magokból készült bio csírákat.

„ Az átlag ember fejében, amikor meglátja a „bio csírák” feliratot az jár, hogy ez biztos valami vegetáriánus, egészségmániás, és drága dolog. Sokszor hallok ilyeneket: „Nem vagyok én fűevő, maradok a kolbásznál, meg a tepertőnél!”. De a paprikát, uborkát, paradicsomot megveszi, még akkor is, ha az éppen prímőr áron van például tavasszal.

Pedig nincs ebben semmi varázslat, vagy mániákus tudatos táplálkozás. Egyszerűen a csíranövény ugyanolyan élelmiszer, mint a zöldség, gyümölcs, vagy akár a fűszernövények, csak még tényleg egészséges is. Még a felhasználásuk is hasonló. Szendvicsekbe, akár lángosra, pizzára lehet szórni, salátákba, joghurtba lehet keverni, köreteknek, leveseknek, főzelékeknek különleges ízt adnak, még a sült hús is finomabb tőle. Akik erre már rájöttek, azok nem kényszerből eszik, mert egészségesek akarnak lenni mindenáron, hanem mert ízlik nekik, és szeretik. Szerencsére azért ők már egyre többen vannak, de ez minden embernek jót tenne. Sőt nemcsak az embernek. Sokan már házi kedvenceiknek is adnak belőle. Az állatok ösztönösen megeszik, mert ők tudják mi a jó nekik.

Mi családi vállalkozásban termeljük a különböző csírákat nagy körültekintéssel, és gondossággal. Kizárólag ellenőrzött bio magvakat csíráztatunk, azokat pí vízben áztatjuk, és locsoljuk. A csíráztató tálcákat, tároló edényeket, csomagolást kizárólag vegyszermentes gőztisztítóval hőkezeljük. A baktériumok kiszűrésére rendszeres mikrobiológiai vizsgálatnak vetjük alá terméseinket. Így tudunk kitűnő minőségű, és abszolút elérhető árú csíráinkkal az otthon csíráztatókkal is felvenni a versenyt. Sok olyan vevőnk van aki szokott otthon csíráztatni, de nincs ideje, nem úgy sikerül, bebüdösödik, és ezen az áron már nem is éri meg kínlódni vele. Egy doboz olyan mennyiségű csíra, ami tartalmazza egy fő egy napi teljes vitamin, és ásványi anyag szükségletét, annyiba kerül (vagy tavasszal még olcsóbb is), mint egy kiló zöldség, vagy gyümölcs.”

Mondta el Berente Róbertné jászberényi kistermelő, aki nagyon találó Csiramin néven forgalmazza a különböző csírákat. Remélem az ország más pontjain élő kistermelők is kedvet kapnak, hogy minden piacon, vagy kisebb magyar boltokban, zöldségeseknél is hozzá lehessen jutni a friss csírákhoz, mert a hiperekben bizony még tényleg drága...

Szerző: Közösségigazdaság  2012.11.05. 13:23 Szólj hozzá!

Címkék: magyar gyümölcs táplálkozás étel egészség csíra bio fogyókúra recept vitamin zöldség búzacsíra termelő csiramin

A bejegyzés trackback címe:

https://kozossegigazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr674890121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása