A Család az egyetlen mini „gazdaság”, ahová még nem ette be magát a pénzrendszer rákfenéje. Legalábbis egyénenként nincs érdekeltség a mai gazdasági modellben. Sőt!

 

Gyermekeink túlzott elkényeztetése, a pénzügyi oktatás hiánya és a családon belüli viszályok egyre gyakoribb kialakulása hosszútávon komoly veszélyeket rejt magában, amit mint szerető családapa ezúton szeretnék kiküszöbölni és egyúttal megértetni Veletek: Mi a baj?!

 

Sokat gondolkoztam, miért nincs pénzünk? Miért kell hónapról, hónapra kínlódni, okoskodni, hogy egyáltalán élni tudjunk? Nagyjából 25 éve ezen gondolkodom, de nem értettem ez miért nem sikerülhet nekem?

 

Most megvilágosodtam! Nehéz volt megérteni, hogyan működik a világ, de most lemodelleztem miniben, így kiderült mi az oka és mi lehet a megoldás! Ha kicsiben működik, nagyban is kéne..

 

Szerintem minden családban egyre nagyobb probléma, hogyan nevelhetnénk gyermekeinket jól erre az anyagias világra úgy, hogy életképesek legyenek, boldogulni tudjanak, miközben túlzottan elkényeztetjük őket. Alapvetőnek tartják a „jogaikat” a teljes kényelemben és kiszolgálásban tartott helyzetüket, szeretetünket kihasználva, ami a való életben óriási problémákat okozhat majd nekik.

 

Szóval, mint ebben a mini diktatúrában vezető családapa bevezettem a Családi Pénzt! Eddig nyilván mindenki természetesnek tartotta, hogy Anya, Apa megcsinál dolgokat feltétel nélkül, még ha következetesen is próbálná szabályozni a dolgokat, de a gyerek sokszor megmozdulni sem képes az érdekeiért csak elvárja, hogy minden úgy legyen, ahogy Ő akarja. Nos ennek vége! Döntöttem így egy 5, 9 és 16 éves gyerekkel a családomban!

 

Mindenkinek kiosztottam 5 Családi Pénzt (CsP)! Fizikailag teljesen mindegy milyen papírdarab, vagy érme, úgyis észre veszem, ha nem én csináltam. Ennyivel lehet gazdálkodni! Mindennek ára van, amire Apa, vagy Anya azt mondja, hogy ezért már fizetni kell. Itt nem anyagi dolgokra gondolok, hogy kaja, vagy játék vásárlás, hanem a Családon belüli munkára, szívességekre (amik általában inkább követelések). Ezek általában minden családban egyoldalúan zajlanak és igen nagy harcok árán lehet kikövetelni az ellenszolgáltatást, amihez persze semmilyen motivációjuk nincs. Pl.: „Oké, de pakold el a játékaidat!”, vagy „Rakj rendet a szobádban!”, „Vidd már ki a szemetet!”, Legalább a saját tányérodat mosd már el!”...stb. Eddig ezek süket fülekre találtak!

 

Ma már ezeknek ára van! Minden ilyen szívesség egy CsP-t ér, amit az egyenlően szétosztott pénzből kell kifizetni a másiknak. Előfordul, hogy egymással is üzletelnek, ha éppen jól állnak „anyagilag”. „Ha játszol velem ilyet, adok egy CsP-t!”, „Ha befonod a hajam kapsz egy CsP-t!”..stb.

 

Mi történt? Mindannyian elfogadtak egy fizetőeszközt, amit én, mint a „hatalom” kibocsájtottam és elkezdtek ennek megfelelően élni, szabályokat elfogadni, érdekeltségeket, értékeket teremteni!

 

Na de nem mindegy gazdasági szempontból hogyan! Az általam kibocsájtott CsP egyenlő arányban szét lett osztva, amivel gazdálkodhatnak. Ha elfogy, valamit tenniük kell hogy szerezzenek, amit a másiktól kapnak meg, így annak kevesebb lesz, tehát neki újra tennie kell valamit érte. Ez így egyensúlyban van hiszen, ha a kibocsájtott össz. érték egyfolytában csak egymás között forog, egyformán is kell teljesíteni mindenkinek!

 

Megmondom ez hogy működne a mai gazdasági modell szerint. Mindenki megkapná az 5 CsP-t hitelbe!!! Tegyük fel 6 hét alatt 6 CsP-t kellene visszafizetniük nekem kamattal, mint kibocsájtó „Jegybanknak”, vagy közvetítő „Banknak”, persze cserébe, ha nem tudják kifizetni, fel kell ajánlani fedezetként a játékaikat, kedvenc ruháikat, amijük van, mert hát az a pénz nem csak úgy jár!

 

Hmm.. Mi történne ez esetben? Forogna a pénz egy darabig, mindenki egyenlő aranyban teljesítene (munka), de egyszer csak elfogyna mindenki pénze, hiszen a kibocsájtott (5 tagú családom esetén) 25 pénzből Én, mint bank, 30-at kérnék vissza! Szóval nem hogy elfogyna, még kevés is lenne!!! Tehát újabb hiteleket kellene adnom!

 

...és ez így menne a végtelenségig, miközben folyamatos gazdasági növekedést kell elérnie a családomnak, ami a különböző statisztikák alapján így nem nehéz, csak annak, aki dolgozik!

 

Nézzük meg mi lenne, ha a szomszédom, vagy a barátaim is bevezetnék valamelyik gazdasági modellt a családjukba. Tegyük fel a szomszéd a hitel alapú gazdaságot választja, hogy nagyobb hatalma legyen a családja felett. Én kérnék egy szívességet tőle, mert mondjuk autószerelő és megnézhetné a kocsim. Milyen „árfolyammal” váltaná az én családom „igazságosabb” pénzét, ha neki nem tetszik ez a rendszer? Azt mondaná: „A ti pénzetek semmit sem ér! Nem nézem meg az autódat, vagy esetleg az én pénzemért cserébe, amit megkaphatsz hitelbe az autód fedezetére!” Esetleg még háborút is indítana, hogy az ő érdekeltségeinek megfelelő pénzrendszer működjön az én családomban is. Tehát gyorsan tönkre tehetné a modellemet...

 

Ja és még nem beszéltünk az adókról! Hát lehetne azt is szedni! Mondjuk a hitelbe kapott 5 CsP-ből , olyan „törvényekkel” lehetne adót szednem, mint „Hatalom”, hogy vannak dolgok, amiket alapból, fizetés nélkül is megcsinálunk nektek gyerekek, pl. adunk enni, nem fáztok, tudtok hol lakni, vannak játékaitok, szóval ezek finanszírozására sajnos adót kell szednünk! Pl.: Minden egyes tranzakcióból be kell fizetnetek 27%-ot! Tehát, ha Anya azt mondja, ha elpakolsz adok 1 CsP-t, akkor ebből fizess be 0,2125984252 CsP-t! Ja és írjál róla egy papírt is, hogy ellenőrizhető legyen, hogy csaltál-e, ha egyáltalán van engedélyed erre a tevékenységre! Ha netán ezt a munkát kiadnád a testvérednek mondjuk 0,1 CsP-ért, mert Ő lenne olyan hülye, hogy bevállalná ennyiért is, akkor még fizess légyszi TB járulékot, amiből ha elmész majd Anyukádhoz, hogy adjon neked gyógyszert, akkor Ő nagyon szívesen ad majd neked, persze újabb CsP-ért, ami egyébként már támogatottan kedvezményes ár! Ja és még SZJA-t is fizess, hogy Én, mint „hatalmi szervezet” is ki tudjam fizetni a hiteleimet és tudjam finanszírozni a hobbijaimat (foci.stb.), meg kéne nyugdíjjárulék is, hogy Mamának legyen nyugdíja, ami neked nem biztos hogy jár majd, amikor öreg leszel! Jó lesz így kislányom?

 

Hát nem tudom kellene-e két hét, hogy azt mondják: „Apa elmész te a p.csába, hagyjuk ezt!”

 

Akkor miért is működik így ez nagyban, ha még a gyerekek is hülyeségnek tartják? Visszamennék a múltba. Azt még értem, hogy az őseink elfoglaltak harcokkal területeket, mert már akkor is hatalomvágyuk volt és talán volt a másiknak olyan, ami nekik nem és nem adták csak úgy oda, mert nekik is kevés volt. Így amit értékként elfogadtak só, fűszer, selyem, arany..stb. Az valamilyen tulajdonviszonynak megfelelően oszlott el. De kérdem én: Mi vezetett odáig, hogy ma a semmiből teremtenek hitelt, amiből még többet kérnek vissza emberektől, kormányoktól, aminek következménye a kamat és az adók? A kibocsájtott pénzből (hitelből) a láthatatlan hatalomnak mindig több kell hogy visszajusson az átlag emberek munkájának és hiszékenységének rovására! Ez normális? „Apa elmész te a p.csába, hagyjuk ezt!”

 

Nos, ha már semmiképp nem tudunk elrugaszkodni attól, hogy mi az enyém és mi a tiéd, legalább azt lássuk be, hogy minden a miénk! Nem azoké akik ezt kreálták és ellopták ilyen fondorlatosan tőlünk!

 

Az új világ szerintem felépíthető a „kis családi” modell alapján is: Ha a Mi (a hiszékeny emberek) hatalmunk lépne életbe és az ország, ne adj Isten a világ vagyonát a Miénknek tekintenénk, elég lenne egy olyan fizetőeszköz, ami ennek az össz. vagyonnak az értékét képviselné egyenlő arányban szétosztva kamat és adók nélkül! Ebből nem kellene kibocsájtani se többet, se kevesebbet! Az alapján oszlana el igazságosan, ki mennyit tesz mindannyiunkért!

 

Értéknek nem csak a munkát tekinteném, hanem akár egy munkaképtelen nyugdíjas, hajléktalan, vagy beteg ember, netán egy gyerek által adott szeretet, zene, kitartás, jó gondolat, bármilyen pozitív élmény, amit ők képesek nyújtani olyan embereknek, akik igénylik ezt. Így a pénz nem csupán az "ördög", hanem a szeretet csere eszköze is lehetne! Bár ez már tényleg elég futurisztikus, de szép... :)

 

Bocs minden kommentelőtől, hogy mertem ilyet írni! :)

 

 

Szerző: Közösségigazdaság  2018.12.01. 15:48 4 komment

Címkék: munka család gazdaság pénz adó kamat családi pénz

A bejegyzés trackback címe:

https://kozossegigazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr9714407984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Josagos 2018.12.02. 12:45:52

Ha 25 év alatt ennyire jutottál, akkor valami mást kell csinálnod szerintem :)))

A hitel nagyon jó dolog, csak az emberek rosszul használják. Példa:
Van egy lehetséges beruházás, ami a befektetésre 20%-os éves hozamot hoz. 10MFt kell hozzá.

Ha van 10 MFt-om, akkor tudok egyet csinálni, és lesz évi 2 MFt nyereségem. Szép.

Ha kapok 50% önerő mellé hitelt, 10 évre, évi 10% kamatra, akkor tudok 2 ilyen beruházást csinálni, azaz a jövedelmem 4 MFt- 500.000 Ft kamat lesz, azaz 10 MFt-ra 3,5 MFt jövedelem, 35%-os hozam. Persze fizetnem kell még 500.000 törlesztést is, de az nem költség, hanem a vagyonom nő általa.

Ha valaki telefonra, autóra vagy lakásra vesz hitelt, akkor gazdasági szempontból hülyeséget csinál, mert ezeknek nincs hozama, nincs ami kitermelje a kamatokat.
Ha az autóval taxizik, akkor nem rossz a döntés, ha a lakásvásárlással kivált egy magasabb bérleti díjat, akkor is jól választott. A telefont nem tudja senki megmagyarázni nekem.

Fizethetsz a "szeretetért", vannak pl. kurvák, akik ezt csinálják, de szerintem nem az igazi....

A remek modelled:
" elég lenne egy olyan fizetőeszköz, ami ennek az össz. vagyonnak az értékét képviselné egyenlő arányban szétosztva kamat és adók nélkül! Ebből nem kellene kibocsájtani se többet, se kevesebbet! Az alapján oszlana el igazságosan, ki mennyit tesz mindannyiunkért!"

Olyat adna valaki, amit sokan megvesznek, és egy idő után nála lenne az összes pénz, ti meg nem tudnátok semmi venni. Kamat nélkül nem adna. Mindenki éhenhalna, mert nincs pénze... vagy jönne megint valami remek ötlet? :))))))))

mindbender2 2018.12.02. 12:56:18

A többletkibocsátással nő az infláció, ami értékteleníti a meglévő fizetőeszközöket. Ezzel arra ösztönöz, hogy csinálj vele valamit, befektesd.
A jelen pénzügyi rendszer gyakorlatilag minden reálisan valamit is érő értéket értékkel felruházott virtuális fizetőeszközök ellenértékeként áramoltatja a tehetősek birtokába.
A pénz önmagában semmit sem ér. A rendszer így működik, így tudja a tömegek munkáját és az ezzel elért többletenergiát a saját szolgálatába állítani.
Nagyon hatékony és eléggé igazságtalan is.

midnight coder 2018.12.02. 15:16:19

A modelled több szempontból is hibás.

Először is, te nem adod az 5 pénzt a családtagjaidnak és kérsz helyette 6-ot, hanem a családtag vesz fel hitelt, ha akar. Egyik bank sem megy oda hozzád, hogy vegyél fel hitelt. Másrészt nem egy diktátor mondja meg, hogy miért kell fizetni és mennyit, hanem a piac. Te ha akarsz veszel zsemlét a péknél, ha nem akkor nem. Ha veszel, akkor a péknek fizetni kell a zsemléért, ahogy ő is fizet a lisztért, ahogy a malom is a búzáért, ahogy a paraszt is a traktorért meg a benzinért. Képzeld el ugyanezt pénz nélkül... Te mondjuk villanyszerelő vagy. Ok, egyszer megcsinálod a péknél a villanyt, ezért kapsz mondjuk 100 zsemlét. De ha ez elfogy, akkor mehetsz mondjuk a fodrászhoz villanyt szerelni, de ahhoz hogy zsemléd legyen meg kell beszélni vele, hogy hányszor nyírja ingyen a péket ahhoz hogy megkapd a következő 100 zsemlédet. És ez még csak a zsemle...

rockseiaXLL · http://nemfasza.blog.hu/ 2018.12.03. 09:07:38

ami hiányzik a rendszerből, az az aranyfedezet
süti beállítások módosítása