A világ lakosságának nagyobb része örülne, ha ez az anyagias világ megszűnne. Képzeld el, hogy egy elektromágneses vihar kitörli az összes pénzügyi adatot. Gyakorlatilag megszűnne a pénz! Minden hitel, minden betét, minden pénzügyi szerződés! Mi történne? Egyenlőség! Kezdjük újra, egyenlő feltételekkel, és pozitív értékek valódi figyelembevételével! Olyan szabályok szerint, ahol nem az számít, mennyi pénzed van! Ahol az igazi hatalom, nem a manipuláns pénzzel kereskedő "befektetők" kezében van!

Mi is az a pénz? Az egész életed fő motivációja mindenek felett! Aljas, szánalmas, félelmetes dolgokra kényszerít, ösztönöz. Csak minél több legyen belőle. Ha nincs, nyomorogsz, éhezel, hajléktalan leszel, és a társadalom kivet magából, esetleg bűnöző leszel. Ha kevés van félsz, aggódsz, szorongasz, hogy mi lesz, ha egyszer csak nem lesz. Ha sok van önző leszel, el kezded félteni, még többet akarsz, megváltozik a személyiséged, elveszíted a régi önmagad, és a barátaidat, felettük állónak érzed magad. Mert a pénz hatalom! Ha elképzelhetetlenül sok van (a világ lakosságának az 1%-a, akinél a világvagyon 90%-a van), akkor bármit megtehetsz. Háborúkat robbanthatsz ki, országokat tehetsz tönkre, embereket írthatsz ki, találmányokat gátolhatsz meg, titkokat őrizhetsz, anélkül, hogy bárki is tudná ki vagy.

a-vilag-penz-nelkul-14888.png

De mi a különbség az emberek között? Az egyik okosabb, szebb, erősebb, mint a másik? Egyik sem. Csak gazdagabb!

Az igazi emberi értékek, mint a család, a szeretet, a valódi munka teljesen értéktelenek pénzben mérve. A kapzsiság, a bűnözés, az erőszak, az elnyomás, a kizsákmányolás pedig értékes, és becsülendő dolog az anyagias világban.

Pedig nem kellene így lennie! A világ teljesen másképp működhetne pénz nélkül. Elképzelhetetlennek tűnik, de nem az!

Induljunk ki a legkisebb közösségből a családi, baráti körökből. Ugyan a gyerekünknek csak akkor adunk enni, ha majd felnő 5-szörösen adja vissza nekünk életünk végéig? Ha a barátainkat vendégségbe hívjuk, akkor kifizettetjük vele az ennivalót? Vagy szedünk belépőt? A beteg nagymamánktól kérünk pénzt az ápolásért? A barátunktól elvesszük a mobiltelefonját, laptopját, vagy a kocsiját, ha nem tudja kifizetni a kölcsönadott pénzünkre a kamatot? Egyáltalán kérünk tőle kamatot? Ha teli van a fagyasztónk, a testvérünknek nem adunk enni, ha éhes? Az unokánk szobájába fújunk be szénmonoxidot, és beszennyezzük az ivóvizét? Remélem nincs ilyen ember, aki ezeket teszi. Pedig tágabb körben, „vadidegen” emberekkel ezt tesszük! De miért? Hát a pénzért! Jó ez így?

Szeretteinkkel szemben nincs olyan, hogy enyém, tiéd. Minden közös, a miénk! Kölcsönösen segítjük egymást cselekedeteinkkel, munkánkkal. Miért ne tehetnénk ezt országosan? Vagy világszerte? Nem szeretjük a hazánkat? Nem szeretjük a Földet, a természetet? Ezen a bolygón minden a miénk! Közös! Mi építettük ilyenné a világot. Mi, emberek szellemi, és fizikai munkával! Az nem lehet, hogy ennek a nagy része százból egy embernek a kezében van! Mivel tett ő többet értünk, mint mi őérte?

1323326_gyermek-euro-jegyzetek-család-pénz-anya.jpg

Ha mindezt megértjük, rájövünk, hogy egyáltalán nincs szükségünk a pénzre! Ne a pénz motiválja az életünket, hanem a család, a szeretet, a közös munka, a békés együtt élés, közös célokért! Mindenből elő tudunk állítani annyit, amennyire mindannyiunknak szüksége van! Nem kell, hogy fizessünk érte! Csak dolgozni kell, együtt. A pék süssön kenyeret, a gazda termeljen, neveljen állatokat, a gyárak gyártsanak, a tanárok tanítsanak, az orvosok gyógyítsanak, a kőművesek építsenek házakat. Mindenkinek meg lesz mindene. Nem lesz értelme bűnözni, hiszen nem lesz mit lopni, mert minden közösen előállított termék, vagy szolgáltatás közös tulajdonunk lesz! Mindannyiunké, és nem csak azé aki meg tudja fizetni.

Ha köztulajdonba kerülne az energia szektor, a kőolaj, a földgáz, akkor nem azért spórolnánk vele, mert egyre drágább, hanem hogy mindannyiunknak elég legyen. És persze az unokáinknak is. Na és persze nem állna senkinek érdekében elnyomni, eltüntetni azokat találmányokat amik ezek kiváltására már rég alkalmas lehetne.

Egyszerűen minden munkaképes embernek tennie kellene a képességeinek megfelelő dolgát, és bármire képesek vagyunk. Senki nem fog éhezni, vagy nélkülözni. Azokat büntessük, akik dolgozhatnának, de nem teszik, és ne azokat nyomorgassuk akik keményen dolgoznak. Minden munka egyenlő értékű. Hiszen, ha mindenki orvosi diplomával rendelkezne, senki nem állna a gyárban a szalag mellett, vagy senki nem építene házat. Lehet, hogy jobb lenne a betegellátás, de nem gyártana senki TV-t, és nem lenne hol lakni sem.

GAZDASÁG2.jpg

Minden embernek alanyi jogon jár az élelmiszer, a ruha, a lakás, az autó, igazából minden, amit elő tudunk állítani. A TV reklámoknak nem arról kellene szólnia, hogy mit kell megvenned, hanem arról, hogy mit szeretnétek, mit gyártsunk, és mennyit? És persze ez sem menne a minőség rovására, hiszen a gyerekeinknek sem akarunk romlott ételt, vagy selejtes ruhát adni. Akkor a közösségnek is jót kell adni. A verseny szellem azért alakulhat ki, mert ha valamelyik gyár rossz minőséget ad, az még ingyen se kell majd senkinek, tehát be fog zárni, és másik munkát kell az embereknek keresniük.

Én nem akarom, hogy a gyerekem ilyen anyagias világban nőjön fel, ahol a pénz áll mindenek felett! Te melyik világot választanád?

Egy ember  

Szerző: Közösségigazdaság  2012.11.29. 14:41 Szólj hozzá!

Címkék: közösség család pénz világ szeretet világvége

A bejegyzés trackback címe:

https://kozossegigazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr484937811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása