Tisztelt Uraim!

Mielőtt még az uniós bíróság a magyar devizahitelesek perében igen nagy valószínűséggel a bankok oldalára áll, felhívom szíves figyelmüket egy olyan köztes, ám igen drasztikus gazdaságpolitikai megoldásra, ami mindhárom félnek (devizahitelesek, bankok, kormány) igen kedvező lehet. Sőt robbanásszerű, a világ többi országának is példaértékű gazdasági növekedést indíthat be.

Nem vagyok közgazdász, de józan paraszti ésszel tanulmányoztam a magyar gazdaság számait. Az egyszerűség kedvéért durván kerekített számokban a helyzet a következő:

30 ezer milliárd a magyar GDP, amit 2,675 millió munkavállaló bruttó 221 ezer, nettó 142 ezer forintos átlagjövedelemmel tud közvetve megtermelni. A költségvetés 15 ezer milliárdos, melyből többek között meg kell oldani 3,1 millió nyugdíjas 500 ezer munkanélküli, valamint egyéb segélyeken élők, és gyesen lévő kismamák, családi pótlékok finanszírozását. Az állam adóssága 20 ezer milliárd, melyet 1 100 milliárd kamattal tudunk finanszírozni. Ez a GDP 78%-a, amit a kormány le szeretne szorítani 76%-ra (ez persze nem azt jelenti, hogy az adósság összegszerűen csökken, sőt valójában 22-23 ezer milliárdra nő. Így ahhoz, hogy GDP arányosan csökkenjen a GDP-nek növekedni kell).

A lakossági hitelállomány 7 500 milliárd, melyből 6 000 milliárd devizahitel (ami öt éve még csak 3 000 milliárd volt). Sajnos ha ezt a lakosság „GDP”-jéhez viszonyítjuk, ami ugye az ő kereseteik összessége (4 500 milliárd), akkor a lakosság eladósodottsága 166%-os!!! Görögország 140%-os adósságával haldoklik! Magáncsőd ugye nincs, de bankokat, országokat, cégeket megmenteni divat. Polgárként eladósodni, csődbe menni szégyen!!!

A nem pénzügyi vállalatok hitelállománya szintén 7 500 milliárd Ft. Így összességében a valódi magyar adósság 35 ezer milliárd Ft, ami a mostani GDP-hez képest 116%.

adossag2.jpg

De kérdem én egy egyszerű magyar polgár: Mi történne, ha ezt az adósságot egyben kezelnénk?

  1. Ha az állam átvállalná a lakossági hiteleket olyan törvényi szabályozás mellett, ami nem engedné újra eladósodni az embereket (KHR).

  2. Betiltaná a magas kamatozású gyors hiteleket, áruhiteleket, és személyi kölcsönöket. Csak ingatlan célú, kizárólag forint alapú hiteleket adhatnának a bankok.

  3. Átvállalná a nem pénzügyi vállalatok hiteleit, de cserébe megemelné a minimálbért 100 ezer Ft-tal.

  4. A vállalati hiteleket is szabályozná. Csak magyar tulajdonú cégnek, ingatlan, termőföld, termelőegység vásárlására adhatnának újra hitelt.

Akkor:

  1. Az újjáéledő építőiparban 1 millió új munkahely teremtődne!

  2. Az emberek zsebében nemcsak több pénz maradna, de többet is keresnének, és sokkal többen!

  3. A beruházási kedv még a magasabb bérek ellenére is nőne!

  4. Az adóbevételek a duplájára növekednének, a kiadások (segélyek) csökkennének!

  5. A GDP a duplájára nőne, így a 35 ezer milliárdos adósság GDP arányosan 58%-ra csökkenne!

  6. Megszűnne a lakosság árfolyam függősége, így kevésbé lennénk kitéve a spekuláns támadásoknak, ezért nem lenne szükség az IMF „védőhálóra” sem!

  7. Az "új" adósságot lakossági kötvénykibocsájtásokkal is finanszírozhatjuk.

Ezt az „egyszerű” gazdaságpolitikai lépést a mostani magyar 2/3-os kormány minden további nélkül megteheti! Ha nem teszi meg, akkor véleményem szerint Kásler Úr vezetésével megteszi majd egy új politikai erő!

Önök szerint hány választópolgárt nyerhet egy párt ilyen programmal?

Én mindenesetre bárki teszi is ezt meg, támogatni fogom, és teljes erőmmel az ügy mellé állok, hogy végre megszűnjön a magyarok évszázados szenvedése!

Baráti Üdvözlettel:

Berente Róbert

Szerző: Közösségigazdaság  2013.01.27. 11:05 254 komment · 3 trackback

Címkék: gazdaság orbán viktor gdp adósság nyílt levél államadósság devizahitel kásler árpád lakossági hitelállomány vállalati hitelállomány

A bejegyzés trackback címe:

https://kozossegigazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr915046174

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.01.28. 11:52:04

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Trackback: Kinek kell itt megdögleni? 2013.01.28. 09:23:07

Hárommillió-háromszázezer magyar van útjában a kormánynak, akiktől bármi áron szabadulna. El nem tüntetheti őket fizikailag, kezdeni velük semmit nem tud, ezért csatateret, sőt katasztrófát vizionáltat, ahol ezeknek az embereknek el kellene pusztulniuk...

Trackback: Golfozni és teniszezni küldené a közmunkásokat a kormány 2013.01.28. 09:21:12

A minimálbér kétszeresénél magasabb közmunkabérért dolgozó közmunkások nem kérhetnek nyaralási támogatást az Üdülési Alapítvány pályázatán. Az alacsony jövedelmű szerencsések viszont teniszpályát bérelhetnek, lovaglóleckéket vehetnek, horgászhatnak, ví...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KevinMulder 2013.01.27. 22:15:40

"Ha az állam átvállalná a lakossági hiteleket olyan törvényi szabályozás mellett, ami nem engedné újra eladósodni az embereket (KHR)."

Látom nem nagyon vagy képben. A kérdés pontosan azon megy, hogy 6000 milliárd, vagy 3000 milliárd a jogos követelése a banknak. Ha ez tisztázódik, akkor lehet továbblépni.

Az általad javasolt esetben +3000 milliárd forintot elfogad hivatalos tartozásként az ország.

bean 2013.01.27. 22:19:09

Mi ez a zavaros, gőzös baromság? Ez a kettő: Ha az állam átvállalná a lakossági hiteleket olyan törvényi szabályozás mellett, ami nem engedné újra eladósodni az embereket (KHR) <===> Csak ingatlan célú, kizárólag forint alapú hiteleket adhatnának a bankok.

simán ellentmond. Aztán nem magyarázza el, hogy mégis miből tenné ezt meg a magyar állam!

Az újjáéledő építőiparban 1 millió új munkahely teremtődne!

Na ne viccelj komám, minden harmadik munkaképes ember az országban az építőiparban dolgozna?

A GDP a duplájára nőne

Osztán mégis mitől?

2013.01.27. 22:20:03

"Nem vagyok közgazdász, de józan paraszti ésszel tanulmányoztam a magyar gazdaság számait..."

nos ez az írás elolvasása után mindenki számára világossá vált...

KevinMulder 2013.01.27. 22:21:23

Arról nem is beszélve, hogy azon emberek tízezrei, akik most naponta nem tudnak enni emiatt, ha normalizálódik a helyzet, nem fognak fogyasztani. Ugyanis annyira húsbavágó nekik a mostani válság, hogy ha ebből kikerülnek, akkor masszív gyüjtögetésbe fognak, s az is hiú remény, hogy aki már megégette magát a hitellel, az a saját életében még egyszer felvesz egyet.

paaj 2013.01.27. 22:24:48

Szépen leírtad, hogyan kell totálisan romba dönteni az országot. Gratulálok.

talicskás munkásember 2013.01.27. 22:27:02

Sok igazság lehetne a felvázolt megoldásban, ha a vállaltok tulajdonosi szerkezete és tevékenységi egy egyszerű cégbírósági bejegyzés áttekintésével tisztázható lenne. Mit tenne azonban a kommentelő az olyan nonprofit pénzügyi vállalkozások tartozásával, amelynek tulajdonosa két magyar magánszemély mellett egy ciprusi offshore cég, egy osztrák ügyvédi iroda és egy építőipari nagyvállalat? Mi lenne a külföldi résztulajdonú cégekkel, melyekben az önkormányzatok is részvényesek? Mi lenne a részvénytársaságokkal, melyek tulajdonosi szerkezete felderíthetetlen?

Ha a világ egyszerű lenne, én is érteném...

2013.01.27. 22:28:11

hát koma, végignéztem a blogodat. Szerintem te egy jólelkű, naiv és idealista ember lehetsz, de a gazdaság dolgaihoz nem sokat értesz. A jövőben szerintem a gazdaság működésébe is ásd bele magad, hogy ne írjon le valaki egyből egy álmodozó hippinek!

talicskás munkásember 2013.01.27. 22:29:15

Kimaradt: tevékenységi "köre" ...

Bocs

Gordiusz 2013.01.27. 22:38:45

Jézus ereje, Szent Samuelson! Van ám itt unortodox közgazdasági csemege bőséggel :) Én már csak attól tartok, mindez nehogy valahogy Matolcsy-Orbán fülébe jusson, mert a végén még beemelik a tündérmeséjükbe.. aztán futhatunk, amerre látunk (már aki eddig még nem tette)

Makkasz 2013.01.27. 22:39:37

Szerintem is jó lenne, ha a sok felelőtlen balfasztól, az eddigiek mellett mindent átvállanánk mi, adófizetők, ill. legnagyobb részét rátolnánk utódainkra.
Én, aki 1000 évnyi adót és járulékot befizettem, és nekem semmi sem jár, nagyon örülnék, ha eddig hitelből nálam magasabb életszínvonalon élő luxusát megfizethetném, és gyeremekeim törlesztehetnék adósságát.

Jó ötlet, de nekem is van egy: bújj vissza anyádba te kommunista ökör.

rókafogta 2013.01.27. 22:40:32

Némi kis pici igazság van benne de sajnos bonyolultabb a kérdés.Gondolom a kormány (naív vagyok) gondolkodik.....Bár eddig még senki nem mondott megoldást, de azt azért tudom(érzem) ha nem lesz megoldás akkor ...... bummm...valamikor,hamarosan,vagy megodódik ami nem fog másképp történni ,hogy a szegény még szegényebb lesz ...aztán ismétli magát a történelem...vér..vér,vér.Ennyi.

nem várt fordulat 2013.01.27. 22:46:38

én is szoktam álmodozni... most éppen egy csajról. és az én álmom ennél sokkal reálisabb.

Vombatus Ursinus 2013.01.27. 22:47:18

Ez most komoly, vagy vicc? Mer viccnek nagyon durva...

Közösségigazdaság 2013.01.27. 22:48:24

Emberek! Örülök, hogy Titeket is megfertőzött a kilátástalanság magabiztos hite!

Egy dolgot mondjatok meg, ha ilyen okosak vagytok, és én ilyen "álmodozó hippi"! Szerintetek a válságból az a megoldás, ha a bankokat, és az államokat mentik meg, és további hitelekkel, és ennek következménye képpen megszorításokkal teszik még lehetetlenebbé azon emberek életét, akik ebben az idióta rendszerben elvileg a gazdaság mozgató rugói lennének? Ki a fogyasztó? A bank? A kormányok? Bill Gates? Soros? Ki???

Könyörgöm, ne írigykedjetek és bíráljatok! Mondjatok jobbat! Senki nem mond jobbat! Csak beletörődünk, mert évszázadok óta ezt sulykolják belénk!

Talán mégis érdemes lenne elkondolkozni azon mit tehetnénk! Még ha álmodozásnak tűnik is...

Álmodoztunk 1848-ban, 1956-ban? Fontosabbak voltak akkor, hogy ki nyerte meg az X-Faktort, vagy ki a f..om az a Gangnam Style?

Összefogás kell!!! Ha nem ezért, amit itt leírtam, akkor legalább Kásler Árpád mozgalmáért!

mahet 2013.01.27. 22:50:33

@Közösségigazdaság: az összefogás nálad azt jelenti, hogy elveszed valaki más pénzét és szétosztod? Hogy fizessem a panelből a családi házban élők törlesztőjét?

Ez már kommunizmusnak is sok lenne.

OkoskaTo:rp 2013.01.27. 22:50:40

Havi kétszázezerre felemelt minimálbérrel egészen biztosan meglesz egymillió új segédmunkás munkahely az építőiparban...

teotwawki 2013.01.27. 22:51:27

erről a posztról a south park alsógatya gnómos epizódja jutott az eszembe:

www.youtube.com/watch?v=tO5sxLapAts

troll ellenpólus · http://trollhitvallas.blog.hu/ 2013.01.27. 22:51:57

Pontosan ezekre az elvekre építkezve lehetne stabilizálni és egy sosem látott növekedési pályára állítani a magyar gazdaságot, és véleményem szerint az eddigi intézkedéseivel (nyugdíjtőzsde felszámolása, bankok, multik bevonása a közteherviselésbe stb.) a Nemzeti Együttműködés Kormánya egy ehhez nagyon hasonló megmentési tervnek vetette meg az alapjait az elmúlt években.

Ami még hiányzik, az a forint kibocsátási jogának (a jegybanknak) a visszaszerzése a nemzetközi finánctőke markából, de ez sem várat már sokáig magára.

A választásokig hátralévő egy év viszont aligha lesz már elegendő egy ilyen átfogó, a magyar nép létét teljesen új alapokra helyező, nemzetmentő és országépítő terv végrehajtására... Ha tehát hazafiként igazán áhítjuk a magyar megújhodást, akkor a 2014-es választáson meg kell védenünk Orbán Viktort, és elejét kell vennünk a liberálbolsevik restaurációnak, az EU és az IMF által támogatott Bajnai-Gyurcsány-Kuncze-Jávor tengely és vele a globalofasiszta erők hatalomátvételének. Ez ma a legfontosabb feladat.

nem várt fordulat 2013.01.27. 22:52:02

@Közösségigazdaság: a gazdaság mozgatórugója a hitel. a hitelt a bankok szokták adni.

egyéb kérdés?

nem várt fordulat 2013.01.27. 22:53:04

@troll ellenpólus: lehet, hogy az asztal alá gurult, nézd meg ott is.

mahet 2013.01.27. 23:00:08

@troll ellenpólus: legközelebb tegyél a hozzászólásodba helyesírási hibákat! Süt rólad, hogy budapesti libsi-értelmiségi vagy.

[köpéshang!]

Táskás Tóni 2013.01.27. 23:03:27

Ezt akár Matócsi vagy Bogár is írhatta volna......Orbán egyetértésével,osztjónapot.

Közösségigazdaság 2013.01.27. 23:03:29

@karacsi_maci: Elég szomorú, ha így gondolod! Szerinted az exponenciális növekedésnek sosincs vége?

Vol'Jin 2013.01.27. 23:05:11

"Nem vagyok közgazdász, de józan paraszti ésszel tanulmányoztam a magyar gazdaság számait. "

Igen, tényleg nem vagy közgazdász.

dzsak 2013.01.27. 23:07:10

@troll ellenpólus:
" az EU és az IMF által támogatott Bajnai-Gyurcsány-Kuncze-Jávor tengely és vele a globalofasiszta erők hatalomátvételének. Ez ma a legfontosabb feladat. "

Legalább a tényeket ne vitasd el, amit ez a kormány megtett: tavaly két hellyel jobb helyezést nyert el Magyarország a globalizáció területén, azaz O.V kormánya globalistább a Bajnainál. Azaz az EU-IMF "globalofasizmusa" O.V kormányára jobban illik, jobban kiszolgálták a globalizmust.........

nem várt fordulat 2013.01.27. 23:09:13

@Közösségigazdaság: arra szokott lenni a reset gomb.

nézd, ha rajtam múlna, akkor én az összes pénzem az oktatásba feccölném, és egyfajta anarchista / kommunista rendszerben gondolkodnék. ezek jó rendszerek, csak sajnos utópia kategóriába tartoznak.

ez ami van, egy rakás szar, de jelenleg így működik a világunk. most az van, hogy a pénz működteti a világot, (szerintem sajnos), a pénz pedig nem más, mint egy közös megegyezés. amíg így van, addig a hitel az, ahonnan a pénz jön. pl. ki az a jegybank? mitől ők a pénz urai? késő van már kifejtenem ezt, de sok irodalom van róla.

mahet 2013.01.27. 23:10:37

@Közösségigazdaság: ha vége is van nem feltétlenül Magyarországnak kellene 1 Londonnyi lakosságával és hangyafasznyi GDP-jével elkezdeni a pénzügyi világforradalmat.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2013.01.27. 23:12:08

hírcsárdára vele! (vagy a pénzügyminisztériumba...)

OkoskaTo:rp 2013.01.27. 23:20:31

@Szomjas Gödény: Azért tekintsük nagy tudományos eredménynek ezt az írást. A szerzője végre rátalált a szerre, amit Matolcsy szed, és dupla adagot vett be belőle.

mahet 2013.01.27. 23:20:43

@Közösségigazdaság: például Kanadának.

Ott fejlett a liberális demokrácia, magas a szociális érzékenység.

Csak ők túl intelligensek ahhoz, hogy megpróbáljanak 6 milliárd embert megváltoztatni, ha azok nem akarnak maguktól.

Egyetlen megoldás az oktatás iszonyatos mértékű fejlesztése lenne az egész világon... de hát ez ugyebár esélytelen.

kela-bá 2013.01.27. 23:27:22

@Közösségigazdaság: Teljesen egyetértek Önnel ! A szándékkal, a tenni akarással, még akkor is ha sokaknak naivnak, vagy netán hülyeségnek tűnik. A rendszerváltással becsaptak bennünket. Egy új nemzedék nőtt fel azóta, kilátástalan jövővel. A politikusaink elsősorban mindig az éppen kormányon lévőket akarják leváltani. A demokráciát, az emberi méltóságot emlegetve hülyítik az embereket éjjel nappal minden lehetséges fórumon. Minden háttérbeszélgetésen a médiákban az a téma, hogy melyik közszereplő mit mondott, vagy mire GONDOLHATOTT ! Miért nem hívják beszélgetésre a munkanélküliek hadát, vagy a devizahitelesek tízezreit, akik reménytelen helyzetben vannak ?

Ma a TV2 naplójában láthattunk egy anyukát a két kiskorú gyermekével, szüleivel ,akiket 3 havi devizarészlet elmaradása után utcára tettek, két éve sodródnak ! Milyen világ ez ? Azután bemutatták, hogy Cibakházán HÁZAKAT lopnak el amíg a tulajdonos távol van otthonától ! Az egyik riport alany sajnálattal állapította meg, hogy ez " TÖRVÉNYSZERŰ " ! ??? Azért mert mély szegénység van azon a vidéken - mondta.
És még hány helyen ?

Nyilvános adat, hogy az elmúlt 25 évben 240 MILLIÁRD DOLLÁRT " mentettek " ki az adóparadicsomba. Vajon kik ? A kormány próbál valamit "visszaszerezni" ami egy kissé már megkésett, és nem lesz könnyű, de e témában is ellendrukkolás megy.

Róna Péter azt mondta : Magyarország egy korrupt, lebutított, rasszista ország. Súlyos szavak, és lehangoló ! Főleg a lebutítás. No ezen kellene változtatni!
Hogyan ? Ész érvekkel, emberi hangon minden fórumon. www.hunnio.com

További szép estét !

rbalage 2013.01.27. 23:28:45

"Nem vagyok közgazdász, de"

Igen, ez a része már a harmadik mondat környékén világossá vált.

Most megpróbálók nem közgazdászként válaszolni, és nem ragadok ki egyetlen egy égbekiáltó hülyeséget sem, de józan paraszti ésszel gondolkodjunk el azon, hogy:

- Egy európai piacgazdaságban élünk, elég sok norma és direktíva adott, amit ugyan lehet nem betartani, de annak a gazdaságra végzetes hatásai lennének

- Hogyan is kívánja rávenni a bankokat a kedves cikkíró arra, hogy államtól teljes független profitorientált szervezetként csak és kizárólag olyan szolgáltatásokat nyújtsanak, amiket ő felsorolt?

- Egy olyan vállalat, aki nem tud nyereségesen működni, miért tudná a többszörösét kifizetni az alkalmazottainak? Azért, mert át lett vállalva a hitele? Igen, abból kellett volna versenyképessé tenni a vállalkozást, gondolom itt a kedves cikkíró nem a minimálbérre, hanem az adott vállalat által adott minimális bérre céloz.

- Tényleg úgy gondoljuk, hogy az a megoldás az emberek eladósodástól való megóvására, hogy betiltunk mindent, amivel eladósodhatnak? Ez már inkább morális kérdés, de akkor már csinálhatnánk kommunát és mindenki termelhetne zöldséget, az végül is egészséges és mindenki eléldegélhetne.

- Az építőipar használata kinsziánus válság kezelésre már egyszer bevált, jó is az, de önmagában messze nem elég... arról nem is beszélve, hogy minden harmadik ember az építőiparban dolgozna a felvázolt kalkuláció alapján :)

- Úgy egészében az a gond, hogy még józan paraszti ésszel sem értem, hogy hogyan is sikerült eljutni a fenti következtetésekre, max. olyan logika mentén, hogy mivel szombat van adok kenyeret a kutyának mert kint a sok a madár. Vagy nem.

Összességében értékelendő, hogy valaki együtt érez a senyvedő lakossággal, de így 2013 környékén már illene tudni, hogy ha akarjuk, ha nem, egy közösség tagjai vagyunk, ahol bizony vannak szabályok és csak aszerint érdemes játszani. És itt most nem elsősorban az eu -ra gondolok, ha van eu, ha nincs, akkor is itt vagyunk európa közepén és itt kell boldogulnunk.

És hogyan is kellene kilábalnunk ebből a helyzetből? Egyszerű. Nagyon - nagyon sok okos ember nagyon - nagyon sok különböző módon tud erre működő megoldást, egyszerűen el kellene kezdeni valamelyiket (akármelyiket) megvalósítani. Mert amíg ott tartunk, hogy azok az emberek, akiket megválasztottunk (párttót teljesen függetlenül) avval foglalkoznak, hogy koncokat dobálnak popularista politikájuk eredménye képen keletkezett, igen eltérő preferenciákkal rendelkező szavazó táboruknak, majd a változatosság kedvéért ezt a negyedik év vége felé még egy kicsit fokozzák és kiterjesztik az egész országra, addig nyilvánvalóan nem fog történni semmi. El kell fogadni, hogy aki kihúzza a gödörből ezt az országot, az abba politikailag bele fog bukni. Ez mindig így volt és mindig így is lesz sajnos.

Negyvenértelmiségi (törölt) 2013.01.27. 23:35:27

Szerintem legyen egymillió forint a minimálbér is meg a segílyke is, ezzel 3 legyet is ütnének egy csapásra.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2013.01.27. 23:36:26

@Közösségigazdaság: atyaég. Ennyi erővel akár pénzt is nyomtathatnánk. De ugye akkor az veszítene értékéből.. az ország nem független a külvilágtól. A te fejeden kívül persze. Ilyen badarság esetén a forint teljesen elértéktelenedne. Ebben az esetben mi változna? Mennyivel tartoznánk akkor? Ugyanannyival +csőd. Mi van veled?

eax_ 2013.01.27. 23:37:12

Azt. A. Kurva.
A posztolonak nagyon surgosen le kellene jonnie a szerekrol.

Khonsu 2013.01.27. 23:38:39

@troll ellenpólus:
"Ami még hiányzik, az a forint kibocsátási jogának (a jegybanknak) a visszaszerzése a nemzetközi finánctőke markából, de ez sem várat már sokáig magára."

Attól mentsen meg minket az ég...
Vagy ha mégis ez lesz, akkor szóljanak nekem előtte néhány héttel, hogy jó sok forinthitelt vehessek fel, és beválthassam a pénzem devizára, vagy elköltsem gyorsan. Mert ha zseniális kormányunk elkezd pénzt nyomtatni, akkor annak az értéke hamarosan a bányász béka alatt találja magát.

prukker 2013.01.27. 23:41:42

Robi tesó,
Megnyerted a "hogyan taszítsuk saját magunkat intellektuális mélységbe" c versenyt.
Nem vagy közgazdász, ez még nem baj. De mi a f@szért osztod azt a kevés eszedet ráadásul ilyen szánalmasan alacsony értelmi szinten?
Én sem írok blogot a virológiáról, szerintem te se próbálkozz többet gazdasági kérdéseket boncolgatni, mert így hamar mém leszel gazdasági körökben:)
Persze, ha az a célod., hogy rajtad röhögjünk, akkor folytasd, jól haladsz.

Muzsikok közt 2013.01.27. 23:42:59

1.Ha az állam átvállalná a lakossági hiteleket olyan törvényi szabályozás mellett, ami nem engedné újra eladósodni az embereket (KHR).

- Akkor az állam a felelősséggel élőket büntetné és a hülyéket jutalmazná.

2.Betiltaná a magas kamatozású gyors hiteleket, áruhiteleket, és személyi kölcsönöket. Csak ingatlan célú, kizárólag forint alapú hiteleket adhatnának a bankok.

- És ehhez mit szólnának a bankok? EU?

3. Átvállalná a nem pénzügyi vállalatok hiteleit, de cserébe megemelné a minimálbért 100 ezer Ft-tal.

- Nyehehe. A hülye vállalatok és semmihez sem értő emberek jutalmazása valóban kívánatos, szinte ösztönző. Legyen Ön is hülye! Mert megérdemli!

4. A vállalati hiteleket is szabályozná. Csak magyar tulajdonú cégnek, ingatlan, termőföld, termelőegység vásárlására adhatnának újra hitelt.

- Vmi ilyesmi nem lenne rossz, csak éppen kivitelezhetetlen, az EU a saját bankjait védi meg nem minket, magyar bankok meg nincsenek(15%?).

gdpadakozo 2013.01.27. 23:47:29

"Tisztelt Uraim!"
és a hölgyeimmel mi lesz?

"Ha az állam átvállalná a lakossági hiteleket olyan törvényi szabályozás mellett, ami nem engedné újra eladósodni az embereket (KHR)."
ígérem, én nem adósodom el soha többet...
ja eddig sem tettem, akkor most ez hogy lesz igazságos?

"Betiltaná a magas kamatozású gyors hiteleket..."
továbbá a szúró-vágó, gyúlékony, tűzveszélyes, robbanásveszélyes, ... (folytassam?) eszközöket, szereket...

"Átvállalná a nem pénzügyi vállalatok hiteleit, de cserébe megemelné a minimálbért 100 ezer Ft-tal."
tessék?
nyakunkba kapnánk egyszerre egy csomó további adósságot plusz a magas minimálbért a munkanélküliség ösztönzésére?

...stb. stb. stb.

Khonsu 2013.01.27. 23:47:49

Én sem vagyok közgazdász, de azért ez az ötlet egy "kicsit" sántít. Mindenképpen elismerésre méltó, hogy a szerző a megoldáson gondolkodik, de szerintem fusson neki mégegyszer. Eléggé bele kéne nyúlni a rendszerbe szerintem is, hogy megoldódjanak a gondok, de nem így. Ráadásul mi önmagunkban ehhez kis ország lennénk, nagyobb léptékben kell megvalósítani a reformokat.
Kezdésnek jöhetne a pénz értékének rögzítése valamihez.

hot-spot (törölt) 2013.01.27. 23:50:42

@Vol'Jin: Most miért?Annyira simán van közgazdász itt bárki,mint eltolcsy.
Úgyhogy....!

gwe 2013.01.27. 23:52:27

Ez a poszt tényleg durva. :)

Egyvalamire nem ad választ, mégis miből finanszírozza az állam a NAGY hitelátvállalást?
Mégis ki venne egy olyan állam kötvényeiből egyetlen darabot is amelyik ilyen őrültségekre képes. Azonnal csődbe mennénk.

hot-spot (törölt) 2013.01.27. 23:52:35

Leértünk a gödör aljára,és nincs tovább!
Aki eddig tudta fizetni az elbaszott hitelét,az ezután is fogja tudni fizetni.Aki meg nem,annak pedig megoldotta a végrehajtó a problémáját!
Munkahelyek kellenek a növekedéshez és a gazdaság beindításához.Sok sok sok munkahely!Családi vagy multi,az teljesen mindegy!
Ennyi lenne a megoldás!

hot-spot (törölt) 2013.01.27. 23:54:19

@gwe: Ha rajtam múlna akkor minden közigazgatásban dolgozót és minisztert, államkötvénnyel fizetnék ki, a jövedelme 500 ezer ft fölé eső részét!

Gera 2013.01.27. 23:54:25

Szerintem inkább ne vezessük be újra a kommunizmust...

aranyhorcsog (törölt) 2013.01.27. 23:54:37

Gratulálok, feltaláltad a kommunizmust.

Azt hiszem a most regnáló "kuministáktól" ez nem is áll olyan távol.

rókafogta 2013.01.27. 23:54:45

@Zuckerbrot: "Ha az állam átvállalná a lakossági hiteleket olyan törvényi szabályozás mellett, ami nem engedné újra eladósodni az embereket (KHR).

- Akkor az állam a felelősséggel élőket büntetné és a hülyéket jutalmazná."
Nem megyek át az összes ponton ,de mintha ez mgtörtént volna : Önkormányzatok Tehát?
Hihetetlen? Halkan kérdem.

hot-spot (törölt) 2013.01.27. 23:54:54

Egyből abba maradna a forint esésére való spekulációs tőzsdézés!

Khonsu 2013.01.27. 23:55:15

@hot-spot: Vajon nem lehet, hogy Eltolcsyt rokoni szálak fűzik Kurcsányhoz?
Két ilyen nagy elme, egy ekkora kis országban, ez nem lehet véletlen! :D

hot-spot (törölt) 2013.01.27. 23:56:33

@Khonsu: kurcsány ennyire nem tudta elbaszni!
akkor még volt némi élet ebben az országban,most hullaszag van.

aranyhorcsog (törölt) 2013.01.27. 23:58:31

@hot-spot: hja egy mondatban össze lehet foglalni.

Sajnos most MLM és piramis-játék szakemberek kezében van az ország.

Peterpapo 2013.01.27. 23:59:16

@troll ellenpólus:

Orbánt védje a nőtanács! Száradjon le a kezem, ha rá mernék szavazni! Egy nagy szart az országot meg a nemzetet menti! Még a kötőszavai is hazugságok. Nincs ennek a kis gyökér pöcsnek más terve, mint hogy a szétbarmolt iskolákban a történelem órán róla tanítsanak. Fognak is, de csak negatív dolgokat. Hogy takarodna már el végre a jó büdös p....ba!

2013.01.27. 23:59:20

Milyen Ft árfolyammal és állampapír kamattokkal kalkulálta a poszt ezt az "akciót"?

hot-spot (törölt) 2013.01.28. 00:00:21

@aranyhorcsog: Teljesen mindegy.
Ennyi erővel a szomszédnéni kezében is lehet.
Ha nincs fogyasztás,akkor úgy sem lesz semmi.
Amíg nincs fogyasztás,belső fogyasztás.
Ahhoz pedig munkahelyek kellenének.

hot-spot (törölt) 2013.01.28. 00:02:45

Sőt,lehet hogy még az is kevés lenne,hogy ha holnaptól 2 millió új munkahely lenne.
Mivel egyrészt kevés a népesség aki fogyasszon ( a nyugdíjas nem fog!),másrészt beleivódott mindenki bőre alá keményen a válság és a megszorítás.És nem mernének az emberek költeni.
Spájzolási reflex lenne.

Khonsu 2013.01.28. 00:05:10

@hot-spot: Legutóbbi nagy "ötlete" se volt semmi. Hogy legyünk optimisták és bízzunk a szerencsében, akkor hirtelen minden jobb lesz...

Vajon ezt mondja Viktornak is, amikor megkérdezi tőle, hogy miből lesz választási költségvetés? Mert ha igen, akkor nem lennék a helyében...

Kakimaki0123456789 2013.01.28. 00:15:57

Én azt javasolnám hogy ne úgy bánjanak az alattv... izé, állampolgárokkal mintha egy fejőstehén (amikor fejni kell) és egy darab szar (amikor a bürokráciával találkozunk) keresztezése lennénk.
És akkor nem kopna fel az állunk, nem dolgoznánk halálra magunkat, nem mennénk külföldre!

gwe 2013.01.28. 00:15:58

@hot-spot: "akkor még volt némi élet ebben az országban,most hullaszag van."

Gyurcsány pontosan a devizahitelezés felpörgetésével tudta fenntartani a gazdasági növekedést. Ide vezetett.

Benderik 2013.01.28. 00:24:42

Én szeretem, ha az emberek gondolkodnak, ötleteiket pedig beküldhetik vhová, ahol egy megfelelő mechanizmus feldolgozza, és a jókat felhasználja. Mert jó ötlet mindenkiből származhat. Ami viszont fontos, hogy a megfelelő mechanizmus ne csak lerágja az ötletek értékes húsát, de kritikusan ki is köpje a csontokat.
Pont az a baj egy ideje kormányainkkal is, hogy vannak egyedek, akiket valahogy megrágás nélkül kormányrúdhoz engednek, így az ország védekezőmechanizmus nélkül benyeli ezek nagy álmait. Így volt nekünk Molnár Lajosunk, Matolcsy-nk és Rózsánk.
Szóval ezt se dobjuk vissza csípőből, rágjuk meg, s nézzük, mi ehető belőle.
A kezdés ígéretes, mert egy gondolkodó ember végre megnézi a számokat -- ezzel már a politikusi gárda felső tizedében lehetne. Sajnos azonban túl hamar belép az alsó kilenctized stílusába, mert az 1 millió új építőipari(?) munkahely, meg a 100 ezres minimálbérnövelés meg a GDP duplázódása indoklás / számítás nélkül lép elénk a semmiből. (Egyébként mit eszünk mindig annyira pont az építőiparon? -- nagy nyersanyagigényű és környezetterhelésű, nemigen exportálható terméket gyárt igen rugalmatlanul, mert nagy kezdeti befektetés kell hozzá, így kicsi a verseny, csak politikailag jól hangzik, mert lakásokat gyárt.)
Így végül hamar csalódottá váltam, és nem tudok mit kezdeni vele, hisz' nincs mit ellenőriznem rajta.
Kásler Árpádról még nem tudtam eldönteni, hogy tényleg elhiszi, hogy a devizahiteleket eredeti árfolyamon lenne igazságos visszafizetni, és a bankok az árfolyamkülönbözetet zsebre tették és nem is volt az egészben deviza, de még hitel se, vagy szimplán legendás ügyvédi alakításra törekszik a bankok megkopasztására, esetleg szimplán szeret híres emberekkel tárgyalni vagy zsigerből utálja a bankokat. De bármelyik is, nem tudja szakértői húzónévként "betömni" a fentiek okozta hiányérzetet.
Az "állam átvállalja a hiteleket" szintén elsiklik afölött, hogy és akkor melyik felhőrétegig száll égbe az államadósság.
A nem létszükségletet fedező és a szükségtelen kockázatú -- pl. devizaaalapú -- hitelek átmeneti / tartós fékezése egy válságos helyzetben lehet jó gondolat, de persze ez is megfelelő átgondolással és átfogó összképben végiggondolva.
Szóval megvilágosodásba nem estem, de találtam rajt' húst is, és megérte elolvasni. És persze megfelelő számszerű indoklásokkal a hiányos részen is javulhat.
(Még azt nem tudom megállni, hogy meg ne említsem: túl gyakori tévhit, hogy az államok a bankokat a bankárok kedvéért és hasznára mentik meg. Önérdekből, a betétesek védelméért teszik, különben egy csomó ártatlan -- amúgy jól teljesítő, csak pont rossz bankot használó -- gazdasági szereplő (ember és cég) esne ki a termelésből (és az adózásból a segélyezésbe). És az állam általában be is szedi ennek árát: ha tőkét emel, rész- vagy teljes tulajdonossá válik (míg tovább nem adja), vagy ha csak garanciát vállalt/átmeneti likviditást adott, azt általában jó pénzért teszi. Nem mindig persze, és van is hogy bukik, de sokszor keres rajta. Persze ettől még kerülhet sokba, de ha az állam bukik, akkor a banktulajdonosok is, ami persze így helyes, csőd esetén megszolgálták.)

Khonsu 2013.01.28. 00:27:51

Még talán az segíthetne sokat, ha törvénybe foglalnák, hogy a mindenkori kormány 10-15 évre személyre szabott adómegállapodást köthessen betelepülő cégekkel. És ezen megállapodásokat helyeznék alkotmányos védelem alá, ha már ott az a 2/3. Akkor nem kerülnének el minket nagy ívben a befektetők, látva hogy fél évente átírnak mindent 5x.
Lenne munkahely, az meg hozná a többit.

ne most 2013.01.28. 00:29:44

Miért nem a kedvenc háziállatod vállalja magára a teljes államadósságot? Mindenki jól járna. Temészetesen józan paraszti ésszel gondolkodva.

semmiextra 2013.01.28. 00:45:20

3@mahet:
Aki ilyen marhaságot leír nem hiszem hogy értelmiségi. Vagy az se tudja mi az a Független Jegybank és mért jött létre. Másfelől ez zéró szinten liberális gazdaság politika. Szóval mielőtt marhaságokat írsz nézz utána a szavak jelentésének.

Kakimaki0123456789 2013.01.28. 00:46:34

Ami valóban kellene:
-Lépcsős nyugdíjcsökkentés (csak a magasabbak csökkennek) vagy nyugdíjak megadóztatása, nyugdíjasok dolgozhassanak!
-Minimálbér adómentes, csak a minimálbér feletti rész adózik, viszont ezért csak alap TB ellátás jár. Progresszív adórendszert, olyan adókulcsokkal hogy az átlagfizetés ne a legmagasabb kategóriába essen!
-Összes szociális kedvezmény (ideértve a gáz- villamos energia ártámogatást is) csak rászorultsági alapon járjon; a rászorultságot nem papírokkal kell igazolni hanem az életkörülmények helyszíni felmérésével!
-Ingatlanadó, SZJA-ból levonható.
-Nök bevonása a munkába; a GYESt 1 évre csökkenteni, óvodai, bölcsődei várólisták felszámolása, legyen elég hely!
-Oktatásra 2x ennyit költeni, alapoktatást igazítani a helyi igényekhez, ideértve a leszakadó régiókat is.
-Felsőoktatási tandíjat az intézményekre bízni, szociális-tanulmányi alapon állami ösztöndíjakat indítani!
-A korrupció szélesre tárt kapuk bezárása lsd még "körbetartozás" ami nem lenne lehetséges poliikai hátszél nélkül.
-Magáncsőd intézményének a bevezetése.
-A bürokrácia valódi csökkentése. Többszöröse nálunk a bürokrácia a szükségesnél.
-Állami pénznyerők racionalizálása, lsd MÁV, BKV.

Furin 2013.01.28. 00:47:04

Szerintem Eltolcsy követte el ezt álnéven:D
Álomnak szép....

mement 2013.01.28. 00:48:44

Unom már hogy minden ostoba faszkalap, aki két kézzel habzsolta a hiteleket, most vétlen áldozatként, a körülmények vesztesének probálja beállitani magát, és velem kifizetetni a saját sarát.

Ember, felelős vagy a kibaszott viselt dolgaidért, erkölcsileg, jogilag, pénzügyileg.

szobor · http://godot-ra.blog.hu/ 2013.01.28. 00:48:50

Nem nagyon értem, ez miért van címlapon, de ha már úgyis sokan olvassák, lássuk. Sajnos minden pont rossz. Terv:
1. Azonnali államcsőd. A lakossági hitelekkel együtt az államadósság kezelhetetlen lenne.
2. Vállalati hitelezés az ne legyen? Ajaj. Ha a szerző nem is erre gondolt, a többi sincsen rendben, a terv megemelné az uzsora iránti keresletet például.
3.1. Ugyanaz a gond, mint az 1. ponttal. Ha meg is lehetne valósítani, morális kockázatot jelentene, hogy erre számítanának a vállalatok a jövőben.
3.2. A minimálbér megemelésétől a vállalatok termelékenysége még nem nőne, tehát azonnali hatásként elszabadulna a munkanélküliség.
4. Egy vállalatnak más eszközre is szükség lehet. Ha készpénz nem áll rendelkezésre, a beruházás elmarad.

Következmények:
1. Ez a szám honnan jött? Megérzés?
2. Na jó, itt untam meg, ez tömény baromság...

Sieg 2013.01.28. 00:49:25

Hát, tényleg nem vagy közgazdász... Ennyi marhaságot rég nem olvastam egy helyen.

Csak azt nem értem, miért gondolja minden laikus, hogy ért a gazdasághoz. Bár az igazat megvallva az még nagyobb rejtély, hogy ha tudja, hogy nem ért hozzá, akkor miért elemezget, okoskodik.

Én is itt vagyok 2013.01.28. 00:57:30

Na kérem. Aki tud meneküljön. Jönnek a fehér köpenyesek és mindenkit visszavisznek!

semmiextra 2013.01.28. 00:59:47

Tisztelt Blogger!

Az ötlet naív és szórakoztató.

Először is a cégek a fejlesztésekhez és a napi működéshez is használnak hiteleket, meg olyan nagy és stabil cégek, (amelyek rendelkeznek saját banki üzletággal), mint a GE.

A második a személyi hitelezés leállítása kivéve a lakást, teljesen megölné a nagyértékű vagyontárgyak piacát, tehát kb senki nem tudna autót venni, de sokan hűtőt meg mosógépet vagy laptopot sem ami hát hogy is mondjam problémát okozhat a mindennapokban.

A hitelek átvállalása felveti a Moral Hazard problémát, miszerint vegyem csak fel felelőtlenül a hitelt és költsenek csak a pénzt, mert majd valaki kisegít. Ja és mert is kene a jól fizetik ék finanszírozni a sok hülyét?

Az építő ipar nem lendülnek fel mert senki nem mer beruházni és ahhoz hitel sem árt.

Mitől lenne több munka hely és dupla GDP ha Magyarországot nem a belső fogyasztás hanem az export határozza meg??!!

Üdv,
Egy közgazdász

semmiextra 2013.01.28. 01:14:16

Pár apróság ami segíthetne csak a mondjon jobbat teamnek.

Nem a minimál bér összegével hanem a rajta lévő adok és járulékokkal van gond. Ergo 3 kulcsos progresszív adózás.

Másodjára az államnak és nekünk el kéne dönteni hogy milyen jellegű országban akarunk élni. Másképpen nem lehet szociális alapon nyugvó országot építeni egy angol-Szász adórendszert el és fordítva sem megy.

Harmadszor kéne egy normális államreform aminek a segítségével végre tudni lehetne hova megy a pénz és mire, mert jelenleg azt se tudjuk pontosan mennyi pénz omlik a közigazgatásba.

Negyedszer a hosszútávú fejlődés alapja az innováció. Ebbe kene sokat ölni meg oktatásba.

Ja és ha megállapodnánk és nem pofázna nehány marha okos vezetőnk folyton baromságokat akkor nem elég, hogy olcsóbb lenne finanszírozni az országot, de lehetne 250-260 az árfolyam és kapásból könnyebb lenne a hiteleseknek is.

Ja és az előbbiek ha lefutnának és stabilizálódni az ország nem ki hanem be áramlana a tőke és lenne hitelezés új munkahely meg magasabb bér is. Sok kedves befektető aki nem akarná, hogy 3-5 év alatt megtérüljön a befektetése hanem 10-15, mint Németországban. Mert a bizonytalanságot is beárazták.

[megmondoember] 2013.01.28. 01:24:23

Szerintem ezen a blogon kuszaszemű miniszterünk írogat, álnéven.

agyamputáltak 2013.01.28. 01:38:46

nem értem miért támadjátok le szegényt. ő csak elmélkedik :) de ezek a nyomorékok ott fenn meg is csinálják az agymenéseiket. az eredmény pedig kézzelfogható! :D

Khonsu 2013.01.28. 02:09:32

@agyamputáltak: Azaz, jobb ha ide írja le kontrollra, mintha elküldené "gazdaságunk főmérnökének" megvalósításra.
Nekem is van pár meredek ötletem "nemközgazdászként", majd egyszer lehet leírom, aztán lehet csámcsogni rajta, hátha nem mind hülyeség :D

hot-spot (törölt) 2013.01.28. 02:16:22

@Khonsu: A baj az,hogy sok elbaszott ötletet merítettek már innen,a blogokból.
Szóval csak óvatosan,mert ők is olvassák.

Khonsu 2013.01.28. 02:52:57

@hot-spot: Nem kizárt, hogy valami blogról vették a városunk határában álló mezőgazdasági közmunka mini gulág ötletét is (kerítés, zárt kapu meg minden ahogy kell :D), az önellátás és az elrugaszkodás jegyében természetesen :)
Kisvárosban terjed a pletyka...
900 millióból sikerült felhúzniuk egy kis ablak és kémény nélküli viskót és elültetni néhány gyümölcsfát... a 2 méteres parlagfű közé, mert azt úgy kell :D
Mindezt megfejelték 100-150 millából egy mezőgazdasági oktatással, ahol a tanárokat ki is fizették meg nem is, aztán levizsgáztatták a tanulókat, hogy meg tudják-e különböztetni a kapát a gereblyétől (akinek nem ment elsőre rávezették...)
A pénz meg ugye, hát szóval, huss :D
De nem estek kétségbe, mert a sikertörténetről készülő újságcikkhez, és riporthoz szemrebbenés nélkül lefotózták/filmezték a szomszéd gazda fóliáit...
És ezt évente el játszák.
Már csak röhögök az ilyeneken, és még mennyi hasonló lehet az országban...

Khonsu 2013.01.28. 03:43:34

@Khonsu: Persze hozzá teszem, csak hallomásból ismerem a történetet, így megkérdőjelezhető az igazságtartalma, de amikor hallottam jót nevettem (nagy átéléssel mesélték), gondoltam megosztom, hogy együtt nevessünk (vagy sírjunk) :D

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.01.28. 05:40:06

A következtetések közül az 1-3-4-5 miért lenne igaz?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.01.28. 05:43:19

@Sieg: A focihoz és a politikához mindenki ért ebben az országban. Manapság az államadósság elleni harc a politika, szóval mindenki ért az államadósság csökkentéséhez :)

BA2017 2013.01.28. 05:50:57

Ez matolcsy blogja?

visszakettopadlogaz (törölt) 2013.01.28. 06:31:22

hat nem vagy kozgazdasz az biztos, de nagyon okos sem. Jotanacs: ne igyal mielott publikalsz valamit ;)

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2013.01.28. 06:52:36

A cikkíró ehe, járja újra az óvodát... még a pénzbeli különbségeket sem ismeri...

A költségvetésünk 15 billiós forintban, és nem 15 milliárdos vagyis 15 billion euróban...

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2013.01.28. 07:45:14

Tekintettel arra, h én közgazdász vagyok nem minősíteném a megoldási javaslatodat, mondjuk úgy, h érdekes gondolatkísérlet volt. /a baj az, h Matolcsy is kb. ilyen tudásszinten "oldja" meg az ország gondjait, meg is van az eredménye vö. a kutya szokott próbálkozni, ide sajna szakmai tudás kellene./

Csak egy apró kiegészítés: az országban 570 ezer regisztrált munkanélküli van, azaz ennyi van a munkaügyi központban beírva az excel táblába. Ehhez szerintem nyugodtan hozzávehetünk 3-400 ezer nem regisztráltat és akkor kijön, h a munkaképes lakosságnak ~1/3-a biztos, h nem dolgozik, azaz nem fizet adót.

Számoljunk azokkal is, akik úgy dolgoznak külföldön, h itt nem jelentkeztek be a munkaügyi központba? Szerintem megijednénk, h milyen szám jönne ki ill. attól meg pláne, h hány magyar adóbefizető pénze próbálja életben tartani ezt az országot. Csoda, h még valahogy megvagyunk...

panic_button 2013.01.28. 07:48:52

Na megyek veszek fel hitelt, nehogy már csak másokét vállalják át.

látjátok feleim szümtükkel 2013.01.28. 07:58:23

@Közösségigazdaság: "Könyörgöm, ne írigykedjetek és bíráljatok! Mondjatok jobbat! Senki nem mond jobbat! Csak beletörődünk, mert évszázadok óta ezt sulykolják belénk!"

Mondok. Addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér!

Aki ezt nem tudja, annak hiába vállalná át az állam az adósságát, az utána is nagyobbat fog nyújtózni, mint amekkora a takarója.

Azt kérdezed: "Mi történne, ha ezt az adósságot egyben kezelnénk?"

Egyből ott lennénk a leváltott szocializmusban.
Köszönöm, de én ( és gondolom még egynehány millióan ) nem kérek még egyszer belőle.

Kijelented: "1.Az újjáéledő építőiparban 1 millió új munkahely teremtődne!"
Azt viszont elfelejted elárulni, hogy az egy milliós építőipar mi a bánatot építene? Rengeteg eladhatatlan lakás, kertes ház, üzemi telehely van az országban. Ezeket azért nem tudják eladni, mert nincs kinek.

Azt mondod:"7.Az "új" adósságot lakossági kötvénykibocsájtásokkal is finanszírozhatjuk."

Nos, ha kinyitod a szemed, akkor láthatod, ez már most is folyik, a lakosság pénze folyik bele a kormány feneketlen zsákjába, igen jó kis kamat ígérete mellett. ( Vannak akik emlékeznek még a megboldogult béke kölcsönre.) Én köszönöm, de nem szeretnék kérni belőle. A kamatot ugyan is nekem, mint adózómnak kell majd fedezni.

Szerintem mielőtt leírtad, nem a józan paraszti eszeddel ( paraszt vagy egyáltalán? ), hanem a lázálmaiddal gondoltad át ezt a posztot. Szerencsére vannak még ( a kormányban is ) olyanok, akik nem a józan paraszti eszükkel, hanem a valóság adataival dolgoznak.

zsg? 2013.01.28. 08:03:57

Te nem matolcsyval jártál egy oviba? Legalább egy közös nyári tábor gyerekkorotokban?

látjátok feleim szümtükkel 2013.01.28. 08:08:45

@Khonsu: "Már csak röhögök az ilyeneken, és még mennyi hasonló lehet az országban..."

Én azt gondoltam, hogy jó kis mese az az angol film, amelyikben a dombot megmagasítják, hogy hivatalosan is hegynek nevezhessék. Valami olyasmi a címe, hogy az ember, aki dombra ment fel, és hegyről jött le.
Most jöttem rá, hogy nem mese ez gyermek, mert a mi "drága" kormányunk támogatásával az Alföldön, kinn a pusztában, szánkódombot építettek sok tíz millió forintos támogatásból.

Nos, ha Közösségigazdaság posztoló ennek járt volna utána, akkor a józan paraszti esze biztos megállt volna ( és azóta is egy helyben toporogna ).

mizrolist 2013.01.28. 08:15:55

"Betiltaná a magas kamatozású gyors hiteleket, áruhiteleket, és személyi kölcsönöket. Csak ingatlan célú, kizárólag forint alapú hiteleket adhatnának a bankok."

Hirtelen két dolog jutott eszembe, amit ez azonnal tönkretenne.
1. Az új autók eladása. Magyarországon nagyon kevés embernek van pár milliója arra, hogy zsebből kifizessen egy kocsit. Roncstemetőt akarsz csinálni az országból, ami tele van öreg használt autókkal?
2. Az új vállalkozások indítása. Arra is keveseknek van pár milliója zsebben, hogy céget kezdjenek, de ehhez ma még lehet - nem könnyen, de lehet - hitelt szerezni... Vagy mindenki melózzon az állami cégeknek, mint a Kádár-rendszerben?

christophe 2013.01.28. 08:27:20

A fidess-nek biorobotok kellenek,akik hajlandok egy szelet kenyèrèrt a bànyàikban,foldjeiken robotolni.Semmi olyan az àtlagember szàmàra hasznos intèzkedèst nem fognak hozni,ami nem a sleppjuk èrdekeit szolgàlja...

2013.01.28. 08:45:50

Mikor a posztoló leírta az első számot - nevezetesen, hogy 2,675 millió munkavállaló van az országban 10 millió lakosból, nos akkor kellett volna abbahagyni az írást, mert nem kell különösebb közgazdasági képzettség ahhoz, elég a józan paraszti ész is, hogy már ez egy közgazdasági nonszensz.

Az írás további részét nem értékelném.

@látjátok feleim szümtükkel: Ez nagyon talált:-)

Grgabácsi 2013.01.28. 08:48:16

@Kakimaki0123456789: "-Állami pénznyerők racionalizálása, lsd MÁV, BKV.
"
Azt azért tegyük hozzá mintegy mellékszálként, hogy ha csak egy kicsit is szeretnénk, hogy a közlekedésünk elkezdjen közelíteni a nyugati színvonalhoz, (no meg a keletihez is) akkor nemhogy kevesebb, de jócskán több pénz kell hozzá.

MacChicken (törölt) 2013.01.28. 08:54:16

@paaj: Jaj, csak nehogy Matolcsy elolvassa ezt, mert a vegen meg is valosul a dolog.

"Nem vagyok közgazdász, de józan paraszti ésszel tanulmányoztam a magyar gazdaság számait."

Ebbol egy nem igaz, a "józan". E nelkul a szo nelkul mar stimmel a mondat.

Meg egy dolog; miert kezeli mindenki csodafegyverkent az allami kotvenykibocsajtast? Tenyleg ennyire nehez azt felfogni, hogy az is hitel? Jo, OK, nem hiszem, hogy ha a lakossagnak tartoznak akkor majd kapkodnak visszafizetni - manyup peldaja miatt en odzkodnek a magyar allamnak penzt kolcsonozni -, de attol meg elvileg vissza kell fizetni. Es nem is kicsi kamattal.

Peetee 2013.01.28. 08:54:22

Ez így túl egyszerű, így nem lehet saját zsebre dolgozni, ezért nem fog soha egyetlen magyar politikai erő sem még elgondolkodni sem rajta.

Ezek itt csak turkálják az iszapot, legyen minél zavarosabb a víz, ott lehet jókat halászni!!!

Közösségigazdaság 2013.01.28. 08:58:17

Kedves Kommentelők!

Köszönök minden "építő jellegű" kritikát. Igaz nehezen tudom eldönteni, hogy most akkor kommunista, vagy Matolcsysta, vagy egy álmodozó kábszeres alkoholista hülye vagyok-e...

Továbbra is azt gondolom, hogy az "itt-ott toldozok-foltozok" gazdaság kozmetikázás nem vezet sehova csak a még nagyobb nyomorba!

Ha azt írtam volna, hogy tegyük azt, amit Izland (pedig az még kisebb ország), akkor ugyanilyen hülyének néztetek volna..

Miért olyan nehéz elhinni kedves Közgazdász Urak, hogy ha megszabadítjuk a lakosságot, és a vállalatokat 15 ezer milliárd Ft tehertől, akkor az nem forogna vissza a gazdaságba?

Miért lehetetlen, ha a bankok egyetlen lehetősége az ingatlan célú hitelezés lenne, és pótolni akarják ezt a kiváltott hitelállományt, akkor nem épülne többszázezer új ház, amihez mégiscsak igen sok dolgozó kellene.

A vállalatok hiteleik törlesztése még mindig 2-3-szor nagyobb teher nekik, mintha 100 ezer Ft-tal többet kéne fizetniük a dolgozóknak. Ráadásul már nem a bankok diktálnának nekik sem (mert most egyébként az eredményeik alapján fizettetik a kamatot velük).

Mindezek alapján, ha az a 2,675 millió dolgozó megszabadul átlag havi 40 ezer Ft hiteltörlesztéstől (kb ennyi esik mindenkire), plussz 100 ezer Ft-tal többet keres, és legyen csak félmillió új munkahely, akik ugyanennyit keresnek majd, akkor az összesen 7000 milliárd Ft-tal több bevétel az embereknek, amit el tudnak költeni! Akár a Te cégednél is, ahol most dolgozol, tehát Neked is jobb lesz, akár van hiteled, akár nincs!

Az árak valamelyest biztosan emelkednének, hiszen ha nő a kereslet, akkor a cégek is többet akarnak majd keresni. De nem annyival, amennyivel a bérek nőnek így. És ha az árak nőnek, a forgalom is nő, akkor a GDP is növekszik!

Ha növekednek a bérek, akkor növekednek az adóbevételek. Ha cégeknek jól megy akkor a társasági adóbevételek is növekednek, és a beruházások is, hiszen a nyereséget be kell fektetni. Ha nő az adóbevétel, a kiadások csökkennek, akkor miért ne lehetne finanszirozni azt a plussz 2-3 ezer milliárdot évente, amit a hitelek átvállalásával vett nyakába a költségvetés? Valamint az átvállalt lakossági hitelek fejében valamennyi kötvény vásárlásra is lehetne kötelezni azokat, akik az adósok voltak.

Összességében egy ilyen drasztikus lépés villámgyorsan gerjesztené önmagát. Ehhez nem kellene 20-30 év! Bár mostanában már ilyet sem lehet hallani egyetlen elemző cégtől sem, hogy talán akkor jobb lesz! Mindegyik összeomlást vízionál! Így ha mégis a Ti jóslatotok válna be, és mégsem működne ez a terv, akkor csak egy picit előbbre hoztuk a már úgyis elkerülhetetlent, de legalább megpróbáltuk, és túl leszünk rajta! "Reset"

Ennyi... Köszönöm.

Sir Galahad 2013.01.28. 09:00:07

Az ötlet már az első mondatnál megbukik. A szerző azt mondja, a lakosság hitelállománya 7500 milliárd... ezt az állam vállalja át. Oké, és honnan vegyen ennyi pénzt? Ha ez megvan, folytathatjuk... Egyébként egy dologban igaza van a szerzőnek. Annak idején - nem sokkal a rendszerváltást követően, idősebbek emlékezhetnek rá - a magyar bankokba milliárdokat öntöttek konszolidáció címén. Ezt a pénzt csak úgy, ajándékba adták nekik. Ez a vonat persze már elment, de ha megint elkezdene a bankszféra pénzt kérni, azt komoly feltételekhez kellene kötni, vagy hitelkiváltás formájában kéne adni.

Kelly és a szexi dög 2013.01.28. 09:06:49

Mocskos bankok, mindig ők járnak jól!

Netuddki. 2013.01.28. 09:13:50

Remélem a matolcsi nem olvassa mert ha komolyan veszi, aminek nagy az esélye amilyen hülye, akkor tényleg harangoztak Magyarországnak...

MacChicken (törölt) 2013.01.28. 09:14:12

@Közösségigazdaság: Nem az a baj, hogy te kiirod magadbol betegseged minden kortunetet, hanem az, hogy ez meg is jelent az Indexen.
Szerintem vallald at te az osszes devizaados terhet. Tedd meg ezt az orszagert, legyel martir. Azt viszont felejtsd el, hogy az egesz orszagra terheljenek barmit is, amit par olvasni es elorelatoan gondolkozni keptelen most nyavajgo analfabeta elszurt. Abban a pillanatban amikor ez megtortenik az oszag lakossaga egyharmaddal fog csokkenni es az ertelmesebb fele - aki az eddigi szarhalmozast meg turte - azonnal el is hagyja a Matolcsy kanaant.
Amit eddig tettek, az is sok volt. Szelektaltak, hogy kinek segitenek, kinek nem. Sajnalom, hogy sokan bajba jutottak, de senki nem kenyszeritette oket, hogy tenyleges lehetosegeiken tul vallaljanak terheket. Mindenki egyszer el, mindenkinek a sajat csaladja es boldogulasa a legfontosabb, ha tetszik a nemzeti erzelmueknek, ha nem, minden mas hatodrangu kerdes. Harom nemzedek hallgatta a II. vilaghaborutol kezdve, hogy ha nekik nem is jo, de a gyerekeiknek majd jo lesz. Es minden egyre szarabb lett. Senki nem fogja lenyelni, hogy o es a gyerekei is meg masok hiteleit fizetgesse, masok megelhetese miatt kell nekik rosszabbul elniuk.
Az orszagnak nem ilyen elmebeteg otletekre, hanem tenyleges megujulasra lenne szuksege. Az allami szfera teljes atalakitasara (nem bovitesre, hanem pont ellenkezoleg), a piac elenkitesere ugy, hogy stabil hatteret biztositunk neki, az egeszsegugy atalakitasara es fizetosse tetelere, a nyugdijak eseten maganszamlak bevezetesere, a szocialis juttatasok es kedvezmenyek nagy reszenek eltorlesere, az adojovairasok korenek bovitesere, hogy a munkabol elok elvezzek a juttatasokat es ne az ingyenelok. A korrupciot meg kellene szuntetni, az eroszakos buncselekmenyeket kokemenyen buntetni. Szoval sokmindent kellett volna tenni a ketharmaddal, amibol semmi nem valosult meg es tenyleg egy tortenelmi lehetoseg uszott el, mert dilettansok kezebe kerult az orszag. Ne tetezd ezt a sok szart meg idiota otletekkel.

Netuddki. 2013.01.28. 09:16:40

@kovi1970: Legelőször ezt az elbaszott adórendszert kellene rendbe rakni. Normális, megfizethető adók kellenek és azt mindenkitől szedjék is be. Ennyi. Addig kár bármin is agyalni, főleg nem ilyen hülyeségeken.

A szerzőnek biztos van erején felüli hitele. Nekem nincs és jótékonysági intézmény se vagyok. A saját pénzemet én is el tudnám költeni, ha az állam el nem szedné a nagy részét. Pedig akkor lenne a szerzőnek is munkája és tudná fizetni a hiteleit...

MarbleC 2013.01.28. 09:19:04

@...elmúlik...:
Igaz, tudomásom szerint 1.860e munkavállaló dolgozik csak a magánszférában, amely valós értéket teremt.

100e-rel kevesebb mint 2010-ben. Hol is az a 1M munkahely?

Netuddki. 2013.01.28. 09:22:52

@MarbleC: "Hol is az a 1M munkahely?"

Ahhoz, hogy 1 millió új munkahelyet teremtsen az orbán, először 1 millió munkahelyet kell megszüntetni. Na, most éppen ennek a kivitelezése folyik...

L.mebáj T.boy 2013.01.28. 09:25:52

@Közösségigazdaság: Nekem nincs és nem is volt hitelem.
Miért kellene adók formájában felvállalnom mások deviza hiteleit?
Aki felvette az fizesse!

Számomra már az eddigi támogatás amit a deviza hitelesek kapnka is abszurd.
Nem kell itt azzal jönni, hogy legyek szolidáris! Ez nem volt kötelező, nem nyugdíj és aki felvette a hitelét az velem szemben egyszer kapot sok zsét.
Az a minimum, hogy adja vissza.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.01.28. 09:26:42

Matolcsynak már tanítványai is vannak? Te vagy egyedül, vagy vagytok már tizenketten?

mikerbiker 2013.01.28. 09:29:45

Hát én nemtom mi a bré az a közgazdaságtan,mer sose nem tanultam semmi ilyesmit,de azt tudom hogy ha valaki jó szándékkal közeledik az emberhez,akkor azt csak azok hülyézik le egyből,akik nem szeretnék hogy az az adott dolog megvalósuljon...szerintem...

A devizahiteleseknek meg javaslom olvassák el ezt: lokomatutit.blog.hu/2011/09/13/a_rendszer_rend_szer

mahet 2013.01.28. 09:30:05

@semmiextra: ő egy troll, viccel... csak a hülyeséghez túl jó volt a helyesírása.

2013.01.28. 09:33:41

@MarbleC: Az álmaikban, hol máshol. Pedig ráéreztek, mert az első volt, amit a zászlóra tűztek, csak akkor négy év volt még előttük, mertek nagyot mondani.
Ma már azért kisebb ez a lendület.

nick066 2013.01.28. 09:38:33

Kedves Berente Róbert!
Én nem vettem fel devizahitelt, a szomszédom igen, én napi 16 órákat dolgozok, én nagyon sokat adózok, a szomszédom nem.
Te pedig elmész a jó büdös f@szba, hogy az én adómból szeretnéd kifizetni a szomszédom hitelét. Ha ez megtörténik, azon a napon fogom magam és költözök külföldre (jó szakmám vanm, tárt karokkal várnak, szinte már-már enélkül is ezen vagyok) és fogok ide NULLA adót fizetni erre (meg focistadionokra), ti meg egyétek csak egymás sz@rát tovább.

Csülök 2013.01.28. 09:43:56

Így kezded: "Nem vagyok közgazdász..."
És ezt be is bizonyítod rendesen! :(

É2I 2013.01.28. 09:44:36

Te nem vagy ennek a Matolcsy nevezetű ámokfutónak a rokona? Mert nagyon hasonlítasz...

blah 2013.01.28. 09:45:36

Ez jó, csak majd ne csodálkozzunk ha a nagy megoldás előtt boldog boldogtalan hitelt fog felvenni...

Gabbesz 2013.01.28. 09:48:36

Ne foglalkozzatok vele. A többi írása is ugyanekkora baromság. A különbség az, hogy azok nem voltak címlapos írások.

Közösségigazdaság 2013.01.28. 09:52:52

@nick066:
Kedves nick066!

NEM NEKED KELL VISSZAFIZETNI A SZOMSZÉDOD HITELÉT!!!!

Azt abból az adóbevétel többletből fizethetik vissza, amennyivel TE is, meg a szomszédod is többet fogtok keresni!

Valamint a szomszédodnak a törlesztés helyett államkötvényt kell vásárolnia, amivel gyakorlatilag befektetésre váltja a hitelét, az állam pedig abból kifizeti!

morbiczer 2013.01.28. 09:52:57

@Közösségigazdaság: "Köszönök minden "építő jellegű" kritikát. Igaz nehezen tudom eldönteni, hogy most akkor kommunista, vagy Matolcsysta, vagy egy álmodozó kábszeres alkoholista hülye vagyok-e..."

Ne izgulj, a harom halmaz kozott jelentos az atfedes.

toroloco 2013.01.28. 09:56:15

@VulpesVulpes: ellent kell mondanom! egyáltalán nem az derül ki belőle,hogy a "szerző" nem közgazdász, hanem az, hogy a józan ész hiányától szenved.

gh14 2013.01.28. 09:59:11

"Ráadásul már nem a bankok diktálnának nekik sem (mert most egyébként az eredményeik alapján fizettetik a kamatot velük)."
Mi van? Úgy gondolod, hogy a vállalatok úgy fizetnek kamatot a hiteleik után, hogy ha van 1 millió Ft nyereségük, akkor a kamat 20%, egyébként csak 10%? Te tényleg nem vagy képben.

A hitelátvállalás nagyon veszélyes. Ha az állam kifizeti a hitelt, akkor miért fizessem?

Először is az oktatásba kellene sokat tenni.
A nyugdíjak esetében annyit kellene kifizetni, amennyi járulékokból bejön (egyéni számlás rendszer). Ja, hogy akkor a politikuson nem tudnának ígérgetni 13+ havi nyugdíjakat?
Valamilyen formában munkahelyeket kellene teremteni. Ez nehéz, főleg a jelenlegi kiszámíthatatlan gazdaságpolitikában.
Az innovációt, a kutatás-fejlesztés kellene támogatni, főleg a telekommunikációban (ugye most pont ennek az ellenkezője zajlik), az informatikában, a fenntartható fejlődéssel kapcsolatban, a zöld ágazatokban.

nick066 2013.01.28. 10:04:23

A szomszédom nem adózik, és ezután se fog, ha vki kifizetné helyette a hitelét, ahogy lekerül róla a jelzálog, MÁSNAP eladná a házát és a fiához költözne Németországba.

Amivel én többet keresnék, annak minden fillérjét a saját családomra költeném, és az adóját se szeretném sem az alcsúti törpejézus lázálmaira sem a szomszédom hülyegyerekeire költeni.

Ami eddig ment ebben az országban (ezen a téren is, ti. kifizettem, hogy sok "rászoruló" 15-40 milliós tételben 180 Ft-ért vehessen 240 Ft-os svájci frankot, már az is majdnem telecseppentette azt a bizonyos poharat, de ha tovább megy az agyatlan ámokfutás, rám tényleg ne számítsatok többet)

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2013.01.28. 10:07:08

hinnye bazzeg..

na ezert lehet orbankormanya az orszagnak matolcsyne ferjevel a kasszanal...

az van, hogy forditva ultok a dakot alovon es ami ott kijon hatul, az nem nyihogas, bakker.

az allam a csicska, kispajtas. ez legyen az alapvetes. az allam nem tilt meg semmit, szabalyozhat a jozan keretek kozott. probal nem beleugatni a gazdasag szereploinek - lasd meg: profik - munkajaba mert akkor szepen fogjak a gazdasagi szereplok es elhuznak olyan allamba, ahol nem tiltogatnak neki. cserebe vannak munkahelyek, mukodik a gazdasag, a csicska allam meg kapja az adot es jatszhatja belole az eszet. na onnantol, hogy az allambacsi a veres, retkeskormu enyves kezet megprobalja ratenni a MAGANVAGYONRA, vagy megprobal annak mukodesebe beleszolni, jellemzoen ugy basszak pofan egy langolo petrencesruddal, hogy a szeme kiesik, lasd argentinat, vagy gorogorszagot.

tessek szepen megprobalni a gazdasagot mukodni hagyni ahelyett, hogy allandoan analis eroszakot akarnatok tenni rajta malolcsy papaval.

Közösségigazdaság 2013.01.28. 10:07:39

@guti.haz14: Nem. Pontosan fordítva. Ha nem elég jók a számok, akkor magasabb a kamat. Egy barátom egy élelmiszer multinál kifelyezetten ezzel foglalkozik, hogy egyeztet a bankokkal, és jelentéseket küld nekik. Ők diktálnak!

déjá vu39 2013.01.28. 10:27:42

Szegény szerzőt rendesen kiosztották. Pedig csak gondolkodni próbált...

Egyébként a gondolatmenete valóban a jelenleg regnáló kormány logikáját követi, azaz "minden hatalmat a népnek!" (Bocs: az államnak, illetve az állam nevében a kormánynak. Persze, az állam mi nagyunk, tehát mégiscsak a nép kezébe kerül minden...). Csak nem tudja, hogy ilyen próbálkozás már volt, és rendesen el is bukott.

Remélem, hogy a kormány tanácsadói nem olvassák ezt posztot, mert még megtetszik nekik.

Bocs, most olvasom Közösségigazdaság újabb hozzászólását (Közösségigazdaság 2013.01.28. 10:07:39).
Elnézését kérem, de "kifelyezetten" szó nincs a magyar nyelvben. Bocs. (A következtetést sem értem, de ez egy másik kérdés)

Közösségigazdaság 2013.01.28. 10:38:35

@Az igazi Sipi - Citizen of European Union: Elnézést a hibáért. Szóval a cég mérlegét, és egyenlegét figyeli a neki hitelező bank, és úgy diktál a cégnek, ha nem tetszenek neki a számok, akkor magasabb kamatokkal fenyegetőzik. Tehát így próbálja eredményességre bírni a céget.

Dr_utcai_arcos 2013.01.28. 10:41:43

Én először a kozossegiizgatasnak olvastam a blog címét, nem jártam messze.

Grgabácsi 2013.01.28. 10:41:52

@Közösségigazdaság: "A vállalatok hiteleik törlesztése még mindig 2-3-szor nagyobb teher nekik, mintha 100 ezer Ft-tal többet kéne fizetniük a dolgozóknak. Ráadásul már nem a bankok diktálnának nekik sem (mert most egyébként az eredményeik alapján fizettetik a kamatot velük)."

Jujjjj....
Egyrészt: a vállalat azért vesz fel hitelt, hogy beruházzon vagy hatékonyságot növeljen. Vagyis növelje a termelését akár extenzív, akár intenzív módon. Az így keletkezett bevételtöbbletből fizeti a hitelét, nyilván. De hasonló történet egy energetikai korszerűsítés is. Ha a hitelét visszafizette, ennyivel is több lesz a haszna, amit akár a dolgozóinak a zsebébe is visszajuttathat részben. Ezzel szemben azt mondod, hogy ne vegyen fel hitelt a vállalat, hanem inkább adjon még száz rugót mindenkinek. És szerinted attól termelékenyebb lesz a vállalat? Vagy hatékonyabb? Lófaszt, az lesz, hogy mindenkit el fog küldeni, mert eddig a dolgozói mondjuk megtermeltek havonta fejenként 300 ezret, amiből a bérköltsége 220 ezer, a rezsi és egyebek 50 ezer, marad 30 ezer. Ha 100 ezerrel többet fizetne, akkor már a bérköltségét sem fogja tudni kitermelni a dolgozó, tehát lapát. És akkor majd csodálkozunk, hogy a magyar áruk eltűntek a polcokról.
Ugyanis a feldolgozóipart (is!) sikerült tönkrevágni a korábbi hasonló lépésekkel, (is!) lásd még a minimálbér folyamatos emelgetése.

"Mindezek alapján, ha az a 2,675 millió dolgozó megszabadul átlag havi 40 ezer Ft hiteltörlesztéstől (kb ennyi esik mindenkire), plussz 100 ezer Ft-tal többet keres, és legyen csak félmillió új munkahely, akik ugyanennyit keresnek majd, akkor az összesen 7000 milliárd Ft-tal több bevétel az embereknek, amit el tudnak költeni! Akár a Te cégednél is, ahol most dolgozol, tehát Neked is jobb lesz, akár van hiteled, akár nincs!"

1: Az átvállalt hitelek után honnan lesz a gazdaságban annyi pénz, hogy a megemelkedett fizetésekre legyen valós fedezet? Anélkül ugyanis infláció lesz, némi szerencsével csak kétszámjegyű.
2: Ugyanolyan légvár ez is, mint az egykulcsos adó: akiknek több maradt a zsebükben, csesztek többet költeni, nem pörgették fel a gazdaságot. Hogy az adórendszer további elkúrásairól ne is beszéljünk.

dzsak 2013.01.28. 10:45:48

@Közösségigazdaság:

"Miért olyan nehéz elhinni kedves Közgazdász Urak, hogy ha megszabadítjuk a lakosságot, és a vállalatokat 15 ezer milliárd Ft tehertől, akkor az nem forogna vissza a gazdaságba?"
-mert pénz nem tűnik el, hanem átalakul, a hitelt az állam fizeti vissza, annak nincs pénze, tehát beszedi azoktól, akiktől tudja. A versenyszférától. Ergó: mindenki hitelét egy résztömeggel fizettetem vissza.

"Miért lehetetlen, ha a bankok egyetlen lehetősége az ingatlan célú hitelezés lenne, és pótolni akarják ezt a kiváltott hitelállományt, akkor nem épülne többszázezer új ház, amihez mégiscsak igen sok dolgozó kellene."
Mitől épülne? A magyar gazdaság jelenleg is exportból él, és az Uniós fejlesztésekből. Utóbbinál az önerőre is hitel kell. Az pedig nem csak az építőipar! A Gyurcsány kormány ideje alatt az autópályák tipikusan ilyen voltak, nagy befektetés (hitelből) és majd valamikor haszna lesz. 10-15 év múlva. A PPT beruházások is ilyenek, ma beruházok (nincs pénzem), hogy 20 év múlva kifizessem. Viszont virágzott az építőipar! Eredménye?

"A vállalatok hiteleik törlesztése még mindig 2-3-szor nagyobb teher nekik, mintha 100 ezer Ft-tal többet kéne fizetniük a dolgozóknak"

A vállaltoknak jellemzően forgóeszközhitele van, mely az aktuális munkabéreket és egyéb költségeket finanszírozza(áthidaló hitel), valamint a termeléshez szükséges alapanyagokat. Enélkül meghalnak (lsd Gyulai Hús, stb). Azaz : hitel nélkül a magyar gazdaság nem működne.

"Mindezek alapján, ha az a 2,675 millió dolgozó megszabadul átlag havi 40 ezer Ft hiteltörlesztéstől (kb ennyi esik mindenkire), plussz 100 ezer Ft-tal többet keres"
A versenyszférában nincs 2,675 millió munkavállaló, a 100 eFt-al többet keres (nettó, vagy bruttó), az a a cégeknek minimum 250 eFt-ba kerül, de ez se lenne probléma, ha lenne piaca, amit termelnek (megrendelés). Ebben az esetben viszont a jelentős bérköltség növekedés miatt sikítva menekülnének azok a multik, akik miatt jelenleg Magyarország exportképes. Iparágak szűnnének meg (lsd első Orbán kormány ideje alatt a könnyűipar megszűnése).
A bérköltség azonnal megjelenne az árakban, ami a termelés visszaeséséhez vezetne (fizetőképes kereslet hiányához, és munkanélküliséghez.)

"és legyen csak félmillió új munkahely, akik ugyanennyit keresnek majd, akkor az összesen 7000 milliárd Ft-tal több bevétel az embereknek, amit el tudnak költeni! Akár a Te cégednél is, ahol most dolgozol, tehát Neked is jobb lesz, akár van hiteled, akár nincs!"

lsd. feljebb, ennek realitása nulla. Nem így működik a gazdaság és nem is működhet így a gazdaság. A kommunizmusban igen, ott eldöntötték, hogy így fog működni. Mi pld a szovjetek miatt úsztuk meg 40 éven át.

"Az árak valamelyest biztosan emelkednének, hiszen ha nő a kereslet, akkor a cégek is többet akarnak majd keresni"
Nem a kereslet miatt, hanem a bérköltség elszabadulása miatt nőnének az árak ugyanazon termékre, még ha a kereslet változatlan is marad.

"De nem annyival, amennyivel a bérek nőnek így"
Nem, nem annyival, sokkal többel! Hiszen a dolgozó által kapott többlet bérre rárakódnak a bérterhek, stb.

"És ha az árak nőnek, a forgalom is nő, akkor a GDP is növekszik!"

A GDP növekedés garantáltan jelentős mínuszban kullogna. Mint ahogy most is. Bár a lakosságnál hagytak közel 1500 Milliárd Forintot, a kereskedelmi forgalom csökkent, nem lett belőle növekedés.

"Ha növekednek a bérek, akkor növekednek az adóbevételek. Ha cégeknek jól megy akkor a társasági adóbevételek is növekednek, és a beruházások is, hiszen a nyereséget be kell fektetni."
A nyereséget nemcsak befektetik, hanem kiviszik osztalék formájában. Felhalmoznak, a pénz nem biztos, hogy Magyarországon marad, stb. És ráadásul a nyereséget egy felső tízezer kapná meg (cégtulajdonosok), akik ma is a kedvezményezettek. (egykulcsos adó)

"Ha nő az adóbevétel, a kiadások csökkennek, akkor miért ne lehetne finanszirozni azt a plussz 2-3 ezer milliárdot évente, amit a hitelek átvállalásával vett nyakába a költségvetés? "

Ez tipikusan a találgatás.
Ha.
Ha....
Ha, ha
HA-HA-HA-HA!
(nem így működik se a család, se a gazdaság. A nullát bármivel osztod, nulla marad.)

"Valamint az átvállalt lakossági hitelek fejében valamennyi kötvény vásárlásra is lehetne kötelezni azokat, akik az adósok voltak."- és ezzel megint adóssá tesszük, akik nem költenek, mert államkötvénybe rakják a pénzüket, azaz az állam egyik zsebéből a másokba(bevétel, majd kiadás, de már kamatosan). Ráadásul az aki nem tudja kifizetni a hitel kamatát, miből lesz képes azonnal kifizetni az államkötvényt?

Egyébként jó gondolat: Adósítsd el magad (vegyél fel hitelt), ne akard kifizetni, ennek eredményeképpen kapsz 100 eFt bér jutalmat, hogy belőle államkötvényt vegyél, és megszabaduljál a hitelektől, amit Te vettél fel (a házadhoz így ingyen jutsz hozzá, csak kell hozzá egy hülye, aki helyetted kifizeti.)

"Összességében egy ilyen drasztikus lépés villámgyorsan gerjesztené önmagát. "
Így van, villámgyors csőd lenne belőle.
Az államcsődtől meg Isten óvja meg az embereket. Gondold végig, a 1930-as években volt ilyen......Sokan lettek öngyilkosok.....

Javaslom, mielőtt ilyen eszement teóriákat gyártasz, gondolkodj. A papír mindent elbír....

Melampo 2013.01.28. 10:46:51

Lehet, hogy a szerző tényleg hülye vagy ópiumot használ és attól vannak ilyen álmai de valószínű, hogy nem tette tönkre egy egész ország gazdaságát mint az itt kommentelő rettenetesen okos közgazdászok.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2013.01.28. 10:51:43

@Közösségigazdaság: de ez igy ebben a formaban ugye nem igaz.

lehet, te ennyit ertesz meg belole..:-)

az elkepzelheto, hogy ha a ceg nem tudja hozni az elvart torlesztoreszletet es ezzel no a futamido, akkor ertelemszeruen no a kamat is. amit egy kelloen roszindulatu es demagog ember akar ugy is ertelmezhet, ahogy te ettted,hogy a gonosz bank mindenbe beleszol:-)

fujj:-DDD

de persze csak talalgatok meg mindig, ugyanis meg mindig nem sikerult semmifele konkretumot leirnod, csak annyit, hogy a szemet bank :-)

Borenbukk 2013.01.28. 11:00:49

@Melampo: Szabad megkerdeznem, hogyan vittek ezt veghez az emlitett itt kommentelok?

vomit 2013.01.28. 11:02:19

@Vol'Jin: tenyleg, az igazi kozgazdasz igy jon ra:

"valamennyi akademiai cimemet egy teveszmeben valo hittel szolgaltam meg.
egy kitanult kozgazdasz kevesebbet tud a makrookonomiarol, mint a tehen a repulesrol, mivel elsokent ki kell asnia magat a kobe vesett velemenyek es a hibas kovetkeztetesek mocsarabol, hogy egyatalan elerhesse a felszint, illetve visszaerkezzen oda, ahol sajat maga is volt, mielott az elbutito intezmenybe beutaltatta volna magat."
Prof. Dr. Dr. Wolfgang Berger
youtu.be/rUkOcRnlCPg?t=1h54m50s
youtu.be/rO6quLzyK5g?t=5m53s

Kakimaki0123456789 2013.01.28. 11:03:43

@Grgabácsi: Abba ami most van NEM< SZABAD penzt tenni!
A MAV a sajat ellenorzo reszleget is felszamolta mert TUL SOK VISSZAELEST TALT!
Nem a penz mennyuisegevel van a legnagyobb gond, hanem az elkoltesevel.
A finanszirozast is termeszetesen rendbe kellene tenni, piaci alapokon, egyszeges, minden kozlekedesi formara azonos merteku forint/utaskilometer allami tamogatassal.

Kakimaki0123456789 2013.01.28. 11:05:42

@Melampo: De, teljesen tonkrevagna; rovid tavon az allam bacsi majd megoldja modszer elfedi a problemakat, hoszabb tavon ugy osszeomlik minden mint a Szovjetunio.

Grgabácsi 2013.01.28. 11:14:23

@Kakimaki0123456789: Abba ami most van NEM< SZABAD penzt tenni!
A MAV a sajat ellenorzo reszleget is felszamolta mert TUL SOK VISSZAELEST TALT!
Nem a penz mennyuisegevel van a legnagyobb gond, hanem az elkoltesevel."

Idáig még rendben is volna.

"A finanszirozast is termeszetesen rendbe kellene tenni, piaci alapokon, egyszeges, minden kozlekedesi formara azonos merteku forint/utaskilometer allami tamogatassal."

Egy közszolgáltatást mégis hogyan finanszírozol piaci alapon? Az egységes Ft/ukm meg úgy, ahogy van, hajmeresztő.

bélukaaa 2013.01.28. 11:14:27

Én, szintén nagyon komoly közgazdasági gondolatokkal megáldott, hobbi közgazdászként azt javasolnám, vezessük be az eurót nemzeti valutának, ezt megtehetjük euro övezetbe lépés nélkül is, megszüntetve a forintot.
Az átváltás 100 Ft/Euró árfolyamon történne.
Tehát aki kere 100 ezer nettót, az mostantól 1000 Eurót keres

Oszt jónapot.

Nesze neked undortodoxia, heterodoxia!

Démonmac1 2013.01.28. 11:21:53

" 1 millió új munkahely teremtődne!"
hagyjuk már ezt a marhaságot.
nem valóak neked a számok, orvbánnak se ment.

Kakimaki0123456789 2013.01.28. 11:27:22

@Grgabácsi: Mondj jobbat :) A finanszirozas mar most is reszben piaci (mert a jegyert penzt kernek) es igy is maradna. Az egyseges tamogatas pedig garantalna a piaci verseny alapu hatekonysagot. Pld hogy ne olyan vasutvonalakat ujitsanak fel sok penzert amiket nem kell, de Gozgepnek kell a munka...
Versenyezzen a MAV, Volan; indithasson buszt, vonatjaratot(!), hakot, barmit aki akar/tud es ezeket az allam utasonkent egyforman tamogassa.
Kulonosen a munkaba/iskolaba jarast tamogassa, minden mast csak es kizarolag raszorultsagi alapon egyenileg elbiralva!

hot-spot (törölt) 2013.01.28. 11:27:53

2,6 millió munkavállaló maradt a 4 -ből.
Durva.

Reszelő Aladár 2013.01.28. 11:28:33

@Az igazi Sipi - Citizen of European Union:

Régi barátom. Csak nehogy egyszer a köcsög államnak kelljen téged megvédeni egy sötét utcán.
Valóban, ha nem lenne aki szabályozna, akkor mindent lehetne. Neked nem kellene adót fizetni. A gyerek járhatna fizetős iskolába, a torkodat is csak pénzért néznék meg. A biztonsági őr csak pénzért védi meg az otthonod, a tűzoltó meg csekkolja a befizetett havidíjat, mielőtt oltani kezd. A kockázatközösség szép dolog, de persze te fizetnél szívesen minden felmerülő költséget.

ON

A gondolatmenet kicsit merész. Odáig stimmel, hogy a "profikat" kell kihúzni a szarból. A jelenlegi "mainstream" szerint a gazdaság működtetéséért kizárólag a bankok felelősek. Ők adnak pénz és ők is tárolják.
Náluk van a pénz multiplikátor is (100 Ft betétből a bank mondjuk kihelyez 90 Ft hitelt. Ekkor a betétesnek is van 100 Ft-je, meg a hitelesnek is 90. Ez összesen 190 Ft. A multiplikátor ebben az esetben 0,9 ami elég magas). Láthatjuk, hogy a rendszerben nincs 190 Ft.
A probléma ott kezdődött, amikor elkezdtek ezek a fiktív pénzek áramlani, kamatok keletkeztek, valakik nyertek valakik vesztettek.
A jelenlegi bankrendszer annyira ránktelepedett, hogy már senki sem kaphatja hivatalosan a fizetését készpénzben, sőt lassan tűzzel-vassal írtanak minden kp ügyletet.
Egy működő cég likviditása is nagyban függ a számlavezető bankjától, mert ha a bank megszorul, a cég működése is megérzi. Fordítva is működik a dolog, a megszoruló cégre mondhat halálos ítéletet a számlavezető bank.
A bank nem demokratikus. Tujaldonosai vannak, a küldetése pedig a tulajdonosok és nem a betétesek érdekeinek védelme. A tulaj pedig pénz akar, illetve befolyást, de a kettő konvertibilis.

A posztoló elmélete ezt a rendszert rúgná fel, mert eltűnne az a zsaroló potenciál, amivel a bankvilág rendelkezik. Miért tűnne el? Ha csak egyvalaki tartozik nekik, akkor annak a túlélése a bank számára is léfontosságú, hacsak nem léte értelme.
A jelenlegi hatalmi leosztásban csak a bank nyerhet:
- ha megy a szekér, akkor hatalmas nyereséget termel: amit újra befektet, bónuszként kifizet vagy optimalizálva eltüntet.
- ha nem megy, akkor mentőcsomagot kér, és széttárja a kezét, hogyha nem kapja meg, akkor leáll a gazdaság, éhezés, zavargás, stb.

Amit itt leírtam, nem magam találtam ki. Itt egy film ha nem értenénk. Várom a cáfolatokat, persze kultúráltan.

port.hu/valsag_a_wall_streeten_too_big_to_fail/pls/fi/films.film_page?i_topic_id=2&i_film_id=121389&i_city_id=-1&i_county_id=-1

1235813 2013.01.28. 11:40:14

Az a baj velünk agymosott magyarokkal,hogy józanul már nem bírunk
gondolkodni.A kommentek fele másról sem szól,csak az agresszív bunkó
hozáálásról.Elkéne azon gondolkodni, főleg az ilyen hely(j)esírás javítóknak,
hogy ezzel a hozzáállással vajon kimászunk a kakiból.

Alul iskolázott közgazdászok,és bankvédő bér trollok!
A bankok fedezet nélkül helyeznek ki pénzt!Már ott elvan baszva az egész.

Kakimaki0123456789 2013.01.28. 11:40:18

@Reszelő Aladár: Ezaz inkabb tamogassuk az eletkeptelen, gazdasagtalanul mukodo vallalatokat, tamogassuk a maganszemelyek rossz donteseit, az eletkepsek rovasara!
Ne kelljen felelossegeet vallalni a sajat donteseidert, az allam mindent magold - az arat pedig a gyerekied fizetik majd meg.
A bank mukodeset egyoldaluan irod le, a betesek, adosok erdekeit IS vedi, nem csak a tulajdonosoket; betetes nelkul nincs forgotoke, ados nelkul nincs nyereseg, egyaltalan nem erdeke mindenkit tonkretennie... persze itt is vannak atveresek, ahogy a Teleshopban sem minden az aminek mondjak, na de ettol meg nem kell a szarul mukodo allamnak a bankokra mutogatnia ha nem megy a szeker.

tikmony 2013.01.28. 11:41:27

Első helyen: "Az újjáéledő építőiparban 1 millió új munkahely teremtődne!"

Nem örülnék neki. Mert adónkból épülnének tovább a völgyhidak, alagutak a vakondtúrás alatt, a kihasználatlan élményfürdők, az eladhatatlan lakóparkok, térkövezés minden faluban stb. stb.

Ez a fajta tevékenység ami biztosan nem fogja kihúzni országunkat a szoaréból.

Kakimaki0123456789 2013.01.28. 11:42:21

@1235813: Szerintenm itt kifejezetten kulturaltan komemntelnek, az agresszivitas szintje messze elmarad attol amit a szelsojobbos kommentelok szoktak rendezni...

dzsak 2013.01.28. 11:44:57

@Reszelő Aladár:
"Ők adnak pénz és ők is tárolják.
Náluk van a pénz multiplikátor is (100 Ft betétből a bank mondjuk kihelyez 90 Ft hitelt. Ekkor a betétesnek is van 100 Ft-je, meg a hitelesnek is 90. Ez összesen 190 Ft. A multiplikátor ebben az esetben 0,9 ami elég magas). Láthatjuk, hogy a rendszerben nincs 190 Ft."

A rendszerben nincs 190 Ft. Van 100 Ft, melyből 10 Ft a banké, 90 pedig a hitelesé. Mivel a bank fizet kamatot a betétadónak (mondjuk 5 egységet), ezért a bank nagyobb kamatot kér (mondjuk 10 egységet), így a hiteles által fizetendő kamatból 5 egység a betétesé, 5 egység a banké.
A probléma akkor van, ha a hiteles nem tudja visszafizetni a hitelt (csőd), mert a banknak akkor is vissza kell fizetnie a betétesnek a pénzét, kamatostul. Erre szolgál a bankoknál a kötelező tartalék.
Egy gazdasági válságban persze sokkal nagyobb a kockázat -mint normál esetben- a csődöknek. Ezért kérnek a bankok védőernyőt, enélkül nem mernek, vagy igen szigorú biztosíték mellett mernek hitelezni..

Kakimaki0123456789 2013.01.28. 11:45:32

@tikmony: Az allamilag tamogatott lakasepites (szocpol) vezetett a nakra-fore felvett lakashitelekhez.
Ezzel gyakorlatilag a nagy epitoipari cegek jartak jol, a kozeposztaly meg ropsszul. Ugy is mondhatnam hogy kiraboltak a kozeposztalyt, es most probaljak az egeszet a bankokra kenni.

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2013.01.28. 11:47:25

ehe

Ezt a blogot el kellene távolítani, mert ez így bűncselekmény! Nagy nyilvánosság előtt elkövetett jóhiszeműséggel való visszaélés!

A cikk írója teljesen dilettáns! Keveri a forintot az euróval, a magyar billió szót az angol billion szóval.. és vica versa! Teljes sötétség a fejben! Természetes a számok így nem stimmelnek...

dolgozni kék 2013.01.28. 11:48:06

ez aztán egy unortodox blog..

Aureliano Buendía ezredes 2013.01.28. 11:49:12

Ha a bankok csak ingatlanra adnak hitelt, akkor az építőipari cégek hogyan vesznek majd kamiont meg munkagépeket?!

tikmony 2013.01.28. 12:00:01

@Kakimaki0123456789: Hát azért a bankok is megérték a pénzüket. Ismerősöm anno forinthitelt vett fel, és csak épp le nem hülyézték a bankban. Másrészről ez a szabad verseny vadhajtása: ha van olyan bank amelyik nem száll be ebbe a piramisjátékba (annak is adok hitelt aki láthatóan nem fogja tudni törleszteni) akkor az a bank lehúzhatja a rolót: a többiek megeszik

Grgabácsi 2013.01.28. 12:00:14

@Kakimaki0123456789: "Mondj jobbat :) A finanszirozas mar most is reszben piaci (mert a jegyert penzt kernek) es igy is maradna."

A jegyárak viszont hatóságilag szabályozottak, a költségeknek csak egy kisebb részét fedezik. (egy városi közlekedési szolgáltatónál egy 40-50% körül van) A maradékot az állam/önkormányzat úgy-ahogy pótolja, mint normatív támogatás és árkiegészítés. (a kedvezmények után)

"Az egyseges tamogatas pedig garantalna a piaci verseny alapu hatekonysagot. Pld hogy ne olyan vasutvonalakat ujitsanak fel sok penzert amiket nem kell, de Gozgepnek kell a munka..."

Mondjak jobbat: társadalmi költségek alapján kell finanszírozni. Az ugyanis nonszensz, hogy a busz ingyen használja az utakat, a közszolgáltatást végző (személyszállító) vasút pedig "piaci" alapú hálózathasználati díjat (is) kell hogy fizessen. Azért idézőjel, mert az árképzés teljesköltség-alapú, nem pedig határköltség-alapú.
Mondj olyan vasútvonalat, amelyet nem kellett (volna) felújítani, de mégis. Más kérdés a Szajol-Pladány, ahol kb. TGV áron csinálnak a pusztában 120-as pályából 160-ast. A hasznossága emellett mondjuk megkérdőjelezhetetlen.

"Versenyezzen a MAV, Volan; indithasson buszt, vonatjaratot(!), hakot, barmit aki akar/tud es ezeket az allam utasonkent egyforman tamogassa."

Tehát egy adott útvonalon van x utas.
Versenyezzen a két ágazat: a vasút elszállít yx utast, a busz (1-y)x utast. És a végén mindkettő tartja a markát az államnál, hogy térítsék meg a veszteségét.
Adminisztratív úton döntsük el, hogy ki szállít: bármelyiket is választjuk, x utast fog szállítani. Ha a vasút történetesen a nyertes, akkor az ő költségei kb. ugyanakkorák, akár x, akár yx utast szállít el, de a bevételei akkor nagyobbak, ha x utast szállít. Ergo a vesztesége is kisebb. Ekkor a busz szolgáltathat máshol, (pl. ahol pont a vasút maradt alul) a vasút pedig gazdaságosabban működik, lehet fejleszteni, még akár az x is növelhető.
Na ezért NE versenyezzen a busz és a vasút adópénzből, az ugyanis egyértelműen káros mind az államnak, mind az utasnak.

"Kulonosen a munkaba/iskolaba jarast tamogassa, minden mast csak es kizarolag raszorultsagi alapon egyenileg elbiralva!"

Nem. Sok-sok üzletpolitikai kedvezményt kell biztosítani, hogy a szabad kapacitásokat meg lehessen tölteni. Diákkedvezményt nyomatni kéne minden szinten, hogy mint utas, később is megmaradjon és ne autózzon, hogy aztán mint rutintalan sofőr letaroljon egy szembejövő vétlen autóst és kinyírjon 3 embert.

2013.01.28. 12:01:02

Ez most komoly vagy vicc? Mert viccnek kissé durva, komolynak pedig egyenesen hülyeség.

látjátok feleim szümtükkel 2013.01.28. 12:08:56

@Közösségigazdaság:
"Miért olyan nehéz elhinni kedves Közgazdász Urak, hogy ha megszabadítjuk a lakosságot, és a vállalatokat 15 ezer milliárd Ft tehertől, akkor az nem forogna vissza a gazdaságba?"

- Mi forogna vissza? Ha elveszel egy üres kasszából X forintot, onnan mi tud visszaforogni? Attól, hogy elképzelésed szerint az állam fizetné tovább az állapolgár, meg a cégek adósságát ( MIÉRT IS?), még nem nő meg azok meglévő vagyona, hiszen pont azért nem tudnak fizetni, mert nincs elég bevételük. Egyszerű matemeatika ( általános iskola alsó tagozat ): ha van x bevételed, és abból ki kellene fizetni összesen x+100-at, és ha a százat kifizeti helyetted az állam, akkor is csak 0-án állsz. Nem érted? Nagy baj.

"Miért lehetetlen, ha a bankok egyetlen lehetősége az ingatlan célú hitelezés lenne, és pótolni akarják ezt a kiváltott hitelállományt, akkor nem épülne többszázezer új ház, amihez mégiscsak igen sok dolgozó kellene."

- Rakj vizesruhát a homlokodra, úgy gyorsabban lemegy a lázad. Már írtam, hogy tele az ország eladhatatlan ingatlanokkal. Mi a fészkes fenéért építenének egyre többet. Lapozz, és olvasd el, hogy az építőipar csődben van, ugyan miért is? Netán azért, mert nyakukon maradt a sok ingatlan? A csődbe ment cégek tepehelyeit meg felszámolják, az épületeket lebontják, mert 20 év alatt sem akadt rá vevő.

"A vállalatok hiteleik törlesztése még mindig 2-3-szor nagyobb teher nekik, mintha 100 ezer Ft-tal többet kéne fizetniük a dolgozóknak. Ráadásul már nem a bankok diktálnának nekik sem (mert most egyébként az eredményeik alapján fizettetik a kamatot velük)."

- Ez pont olyan demagógia, mint az, hogy az állampapírok eladásából fizetett IMF törlesztés csökkenti az államadósságot. A kötvényt nem kell majd évek múlva vissza vásárolni? Mellesleg jó kamattal?
Arról meg nem is beszélve, hogy a magán pénzeket befektetők majd eldöntik maguk, hogy itt tökölnek nálunk, vagy elviszik a pénzüket olyan országokba, ahol a befektetés nyereséget fog nekik termelni. ( Kérdezd meg a Trigránitott, miért Lengyelorszgába ment befektetni.)
Szerintem te azonnal hozzá is kezdhetnél elvbarátaiddal a jótékony célú befektetésekhez. Hátha elúszik a pénzed. Ilyen már volt, úgy hívták szocializmus, elúszot a gazdaság, azért kelett leváltani.

"Mindezek alapján, ha az a 2,675 millió dolgozó megszabadul átlag havi 40 ezer Ft hiteltörlesztéstől (kb ennyi esik mindenkire), plussz 100 ezer Ft-tal többet keres, és legyen csak félmillió új munkahely, akik ugyanennyit keresnek majd, akkor az összesen 7000 milliárd Ft-tal több bevétel az embereknek, amit el tudnak költeni! Akár a Te cégednél is, ahol most dolgozol, tehát Neked is jobb lesz, akár van hiteled, akár nincs!"

- Attól, hogy az állam átvállalja a törleszést, mitől lesz új, bővített piac? Ha nincs új piac, hiába van termelés, nem lesz bevétel. Talán nézd körbe a Gyulai Húskombinát esetét. Hiába veszi meg az önkormányzat a felszámolt cég vagyonát, attól még az új cégnek nem lesz piaca. Tudod a gazdasági túltermelést nem lehet politikai humbukkal eltüntetni. Ahhoz meg, hogy a piacon kevesebb eladó legyen, vissza kéne menni a szocializmusba, de oda csak menj te, meg az elvbarátaid. Ha nem haragszol, én inkább a piacgazdaságot pártolom.

"Az árak valamelyest biztosan emelkednének, hiszen ha nő a kereslet, akkor a cégek is többet akarnak majd keresni. De nem annyival, amennyivel a bérek nőnek így. És ha az árak nőnek, a forgalom is nő, akkor a GDP is növekszik!"

-Tényleg lázálmod van. Ez is egyszerű matematika.

"Ha növekednek a bérek, akkor növekednek az adóbevételek. Ha cégeknek jól megy akkor a társasági adóbevételek is növekednek, és a beruházások is, hiszen a nyereséget be kell fektetni. Ha nő az adóbevétel, a kiadások csökkennek, akkor miért ne lehetne finanszirozni azt a plussz 2-3 ezer milliárdot évente, amit a hitelek átvállalásával vett nyakába a költségvetés? Valamint az átvállalt lakossági hitelek fejében valamennyi kötvény vásárlásra is lehetne kötelezni azokat, akik az adósok voltak."

- Érdekes, a világban most induló tendencia a fogyasztási típusú adók növelése, míg a társassági adókat kezdik csökkenteni.

Gondolod, hogy a kötvényvásárlás az megoldás? Mire? Elveszik a hitelt, de helyette kötvényt kell venni? Cseberből vederbe?
Alapvetően hibás a hozzáállásod. Te azt gondolod, hogy akik nem fizetik a hiteleiket, azok munkahellyel rendelkező emberek, jól működő társaságok? Tévedsz, és utána nézhetnél a tényeknek.

"Összességében egy ilyen drasztikus lépés villámgyorsan gerjesztené önmagát. Ehhez nem kellene 20-30 év!"

- Na látod ebben igazad van, mert nagyon rövid időn belül csődbe menne az állam.

"Bár mostanában már ilyet sem lehet hallani egyetlen elemző cégtől sem, hogy talán akkor jobb lesz! Mindegyik összeomlást vízionál! Így ha mégis a Ti jóslatotok válna be, és mégsem működne ez a terv, akkor csak egy picit előbbre hoztuk a már úgyis elkerülhetetlent, de legalább megpróbáltuk, és túl leszünk rajta! "Reset" "

- Ez jóslás? Te vagy a megbízott?

Minek írtad ezt a blogot? Játszod az eszed? Azért kár volt írni.
Írhattad volna inkább azt, hogy ideje lenne a hatalomnak eldönteni mit akar. Amennyiben vissza a szociba, és az állam adjon mindent a polgárnak,akkor megmondani nekik, hogy baj van. Ha meg ragaszkodnak a piacgazdasághoz ( érdekes kézen-közön elveszett a szociális szó előle ),
akkor gyorsan abba kellene hagyni kísérletezést, és tudomásul venni, hogy szűznek maradni, de közben kurválkodni nem lehet.

Gyáva volt ez idáig minden kormány, mert egyik sem merte felvállani annak eldöntését, hogy meddig, és mit ad, illetve támogat az állam, és mi a polgár magánügye, melybe nem szól bele. Talán neked is ezen kéne többet gondolkodni "józan paraszti eszeddel". Mert ennek a polgárokkal történő közös eldöntése biztos előbbre, és nem vissza felé vinne.

látjátok feleim szümtükkel 2013.01.28. 12:13:18

@tikmony: "Másrészről ez a szabad verseny vadhajtása: ha van olyan bank amelyik nem száll be ebbe a piramisjátékba (annak is adok hitelt aki láthatóan nem fogja tudni törleszteni) akkor az a bank lehúzhatja a rolót: a többiek megeszik"

Mit gondolsz a tyúk előre tudja a tikmony kinyomásakor, hogy melyik fog bezápulni? Ezt hívják úgy, hogy piaci kockázat.

Kakimaki0123456789 2013.01.28. 12:15:49

@Grgabácsi: "Az ugyanis nonszensz, hogy a busz ingyen használja az utakat"
Az egyseges tamogatasba az is benne van hogy a busz uthasznalati dijat fizet,a vonat palyahasnalati dijat az infrastruktura fenntartojanak, annyit amennyibe az infrastruktura hasznalata kerul.

A veszteseg megteritese: valamit felreertettel. NEM teritunk meg veszteseget. egmodjuk hogy X ft/km-et kap mindenki aki 10 utasnal tobbet szallit, akarmivel. Ha akarja, az onkormanyzat tamogathatja tovabbi osszegekkel, palyazthat az EU-nal mittomenmire, de a veszteseget nem vallalja az allam, kerjen annyit az utasoktol amennyiert megeri elvinni oket. Ha valahova ezek utan nem akar senki jaratokat inditani, akkor ott nem erdemes lakni! Vagy csak sajat kocsival.

A kedvezmenyekben SEM ertunk egyet; te valami MAV-kader lehetsz hogy ennyire szeretnel tomott vonatokat latni.
Egyenlore nem a kedvezmenyek hianya hanem a szonvonaltalan es nem utasbarat szolgaltatas miatt nem vonatoznak az autosok. Ezt egy allami rendszer soha nem fogja tudni megvaltoztatni.

látjátok feleim szümtükkel 2013.01.28. 12:16:25

@dzsak:
@Reszelő Aladár elárulhatná, hogy ha ő magánkölcsönt ad a haverjának, akkor milyen biztosítékos kér tőle.

Kakimaki0123456789 2013.01.28. 12:16:59

@látjátok feleim szümtükkel: O mar csak tudja, biztos sok bankot megevett mar ;)

látjátok feleim szümtükkel 2013.01.28. 12:20:56

@Reszelő Aladár: "A kockázatközösség szép dolog, de persze te fizetnél szívesen minden felmerülő költséget."

Kapaszkodj meg! A hatvanas évek elejéig, amíg a tsz-ekbe be nem hajtották a földtulajdonoskat, addig bizony ők nem kaptak ingyenes egészségügyi ellátást, fizetni kellett érte. 1962-ben az apám tsz tagként, maga fizette a sérvműtétjét. Kifizette szó nélkül. Most miért kell mindent az államtól várni?

látjátok feleim szümtükkel 2013.01.28. 12:23:28

@Kakimaki0123456789: "Egyenlore nem a kedvezmenyek hianya hanem a szonvonaltalan es nem utasbarat szolgaltatas miatt nem vonatoznak az autosok."

Erről vajon miért nem írnak blogot? Mondjuk írhatna róla, meg a sok hasonlóról @Közösségigazdaság is.

tikmony 2013.01.28. 12:24:12

@látjátok feleim szümtükkel: Az nem kockázat, ha nem árulok egy terméket, amit visznek mint a cukrot (devizahitel), miközben a környezetem ezen gazdagszik hülyére, szóval az nem kockázat hanem szimpla hülyeség.

látjátok feleim szümtükkel 2013.01.28. 12:32:05

@Reszelő Aladár: "A jelenlegi hatalmi leosztásban csak a bank nyerhet:"

Ez így nem igaz, és demagógia.
A rendszerváltás után volt bank( pl. a Leumi ), amelyik azért ment csődbe, mert a hitelsek nem fizették vissza a tarozásukat. Nem rémlik a Postabank esete? Ott a betétesek egy időbe akarták vissza kapni a betéteiket, az adósok meg nem akartak egyszerre mindent vissza fizetni, ezért a bank állami segítség nélkül azonnal csődbe ment volna. Most is így járna minden bank, ha minden betétes egy időben azonnal kérné a betétjét.

látjátok feleim szümtükkel 2013.01.28. 12:41:07

@tikmony:

A kockázat nem a devizában, hanem abban van, hogy az adós forintban n(s)em tudja fizetni a tartozását. Most nem arról folyik a diskurzus, hogy a deviza hitelezés észszerű, gazdaságos vagy hülyeség-e. Mellesleg megkérdezhetnéd erről a témáról a fideszes polgármestereket. Ők jobban értenek hozzá, úgy rémlik elég szép deviza tartozásokat halmoztak fel az általuk vezett önkormányzatok ( a sajtóból erről lehetett értesülni).

1235813 2013.01.28. 12:44:48

@látjátok feleim szümtükkel: Ha lenne a banknak fedezete a hiteleire ,nem menne csődbe.

Közösségigazdaság 2013.01.28. 12:49:37

@látjátok feleim szümtükkel: És ha csődbe megy egy bank, mert hülyeséget csinált a felelőtlen hitelezésével, akkor azt azonnal meg kell menteni! Ha egy magánszemély megy csődbe, mert "felelőtlenül" hitelt vett fel, akkor az dögöljön meg! De mi van, ha az emberek tömegesen mennek csődbe? Akkor is borul az egész bili! Miért ne lehetne tehát végre az embereket megmenteni, és nem a valódi értéket teremtő, nem létező pénzzel játszó, spekuláns bankárokat?!

látjátok feleim szümtükkel 2013.01.28. 12:49:40

@1235813:
Igazad van, ha nem adna hitelt, akkor lenne fedezete. Hitelt csak a bankba befektetett tőkéből, meg a betétekből tud adni. Amikor bedől egy hitel, azonnal csökken a tőke és a betét oldal. Ez is matematika. Próbáld ki a saját pénztárcáddal, úgy könnyebb megérteni. Hiába van tele a pénztárcád januárban, ha kimarad a február havi fizetésed, de a rezsiket fizetni kell.

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2013.01.28. 12:52:51

@Közösségigazdaság: a 15 -ös számösszegű költségvetés forint költségvetés! és az ezer milliárd, tehát billió!

A 30-as billion az dollár, és nem 30 billió, hanem milliárd... dollár..

Érti?! de olvasson bele a nickem után levő honlapba! Mert nem érteni honnan jönnek az adatok..

A GDP növekedés egyféle képen hajtható végre, de hogy megértse, tudnia kell hogy az mi! Mi adódik hozzá és mi vonódik le belőle!

A munkanélküliség nem szabályozható pénzügyi tranzakciókkal! Csak az egy főre eső munkaidő növelésével vagy csökkentésével, a gyártási sebesség az egy technológiai színvonalat képvisel!

Az ország gazdagságát pedig a fizetőeszköz működési területén belül kiaknázott természeti adottságok szabályozzák! Főleg az energiahordozók!

Amúgy máskor konzultáljon hozzáértő emberrel mielőtt ilyen cikket ír! Sajnos a tudatlanságát nem vethetema szemére.. mert kb Bokros, László Csaba, Kuncze, vagy Bajnai, vagy Matolcsy sem ért hozzá többet! A László még azt adó fogalmát sem ismeri, és még konferencia is volt rendezve az adóóóóóbáááázííís fogalmának amit kitalált.. milyen tudatlanok a magyar közgazdászok!

Zka77 2013.01.28. 12:56:51

Én se vagyok közgazdász, de ahogy haladunk az írás végéhez úgy nő a hülyeségek száma és súlyossága. Jó nap ez a trolloknak, van min röhögni.

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2013.01.28. 12:57:28

@látjátok feleim szümtükkel: Nem csökken, mert hitelt csak zálogért cserébe adnak!

Akkor van tőzsdekrah, ha a zálog értéke csökken, mert elveszíti a piaci értékét!

piszter 2013.01.28. 12:57:36

hogy miért nem? ha fentiek igazak is lennének, akkor éppen azért nem. ez túl egyszerű lenne. :) mióta akar nekünk bárki is jót. de tartok tőle, fenti post nem más, csak egy egyszerűsített utópia.

látjátok feleim szümtükkel 2013.01.28. 12:57:39

@Közösségigazdaság: "Miért ne lehetne tehát végre az embereket megmenteni, és nem a valódi értéket teremtő, nem létező pénzzel játszó, spekuláns bankárokat?!"

Már megint demagógiát nyomsz. Amikor az emberek elmennek a bankba, akkor sem tőled, sem tőlem, sem az államtól nem kérdezik meg, mit szólunk hozzá, vennének fel hitelt. Vagy te megkérdezed erről az államot?
Miért is kell az államnak megmenteni ezek után az embereket? Ugyebár a hitelt sem te, én, vagy az állam használtuk fel!
Aki tovább nyújtózik, mint ameddig a takarója ér, az mahgára vessen. Tudod van egy régi magyar mondás, aki baszni akar, fasza legyen hozzá. aki fejleszteni, utazni, nyaralni, kocsit venni akar, az dolgozzon meg érte, ha meg hitelt vesz fel ezekre, és utóbb nem akarja(tudja) fizetni, az ne rinyáljon. Nem vitt el magával téged, engem, az államot egy adós sem a hitelből nyaralni, nem neked, nekem, meg az államnak vette az új autót, a lakást. Mindeki a sajátjával, ne a máséval, és főleg ne az államéval verje a csalánt. Mindenkinek annyi jár, amennyiért megdolgozik. Az állam meg jó szabályokkal, törvényekkel segítse a polgárait. Hitelügyekben is.

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2013.01.28. 12:59:10

@1235813: A bankok mindenféle képen csődbe mennek egy idő után... lásd a hitelezés pénzgyártási folyamata...

Egyszerű matematika, amit a kamat paradoxonja okoz...

látjátok feleim szümtükkel 2013.01.28. 12:59:53

@Con Storm: "Nem csökken, mert hitelt csak zálogért cserébe adnak!"

Persze, az időközben lepukkant autó, lelakott lakás, mint zálog, bármikor eladható, igaz?

Borenbukk 2013.01.28. 13:02:12

@Közösségigazdaság: Nezd, ha hulyesegekbol indulsz ki, persze hogy az eredmeny is hulyeseg lesz. Nem, nem kell feltetlenul megmenteni egy bankot a csodtol, az USA-ban pl. tomegevel mentek csodbe a valsag idejen. Egy komoly kockazata van annak, ha egy bank csodbe megy, a betetesek penze uszik rajta, az enyem, a tied, meg mondjuk a cege, aminel dolgozol. Ez egy nagy banknal tovabbi csodhullamot indit el a gazdasagban, es maris ott tartunk, hogy olcsobb megmenteni. (Lasd meg: moral hazard)

Közösségigazdaság 2013.01.28. 13:02:54

@Con Storm: index.hu/gazdasag/magyar/2012/06/15/ktsv/

"A kormány várakozásai szerint a GDP-arányos költségvetési hiány jövőre 2,2 százalék lesz – az úgynevezett pénzforgalmi egyenleg ennél magasabb, 2,4 százalék lehet –; a törvényjavaslat 1,6 százalékos GDP-növekedéssel, 4,2 százalékos inflációval, 8,8 százalékos export- és 8 százalékos importbővüléssel számol, valamint azzal, hogy a GDP értéke 30 685 milliárd forintra emelkedik."

Nekem ez a 30 billion $ mégiscsak 30 ezer milliárd forintnak tűnik, azaz 30 billió forintnak! :)

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2013.01.28. 13:03:05

@látjátok feleim szümtükkel: A kockázat nem a visszafizetésben van, hanem a zálog kereskedelmi értékváltozásában!

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2013.01.28. 13:06:00

@Közösségigazdaság: De nem! Az angol tízes helyiérték nem azonos a magyar helyiértékek elnevezésével! A magyar billió az 1000 angol billion!

hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%ADz_hatv%C3%A1nyai

1235813 2013.01.28. 13:09:18

@Con Storm: A honlapon a könyv remek mű.
ajánlom mindenkinek.

Közösségigazdaság 2013.01.28. 13:11:41

@látjátok feleim szümtükkel: Szóval, ha jól értem a kib..tul jól képzett közgazdászokból álló bankok adhatnak felelőtlenül hitelt, az ugyanolyan jól képzett politikusokból álló kormányok vehetnek fel felelőtlenül hitelt, az apróbetűs reklámokkal agymosott, szalagon robotoló, kizsákmányolt buta magyar meg de qrv..ra hülye volt, hogy lakást akart venni a családjának!!!

Közösségigazdaság 2013.01.28. 13:13:56

@Con Storm: Ezt vágom ember! De hol írtam én olyat, hogy 30 billion forint a GDP???? 30 ezer milliárdot írtam, és az annyi!!! Na!

épészmérnök 2013.01.28. 13:27:56

@Közösségigazdaság: " nehezen tudom eldönteni, hogy most akkor kommunista, vagy Matolcsysta, vagy egy álmodozó kábszeres alkoholista hülye vagyok-e..."

Ez is, az is egy kicsit.

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2013.01.28. 13:28:41

Van reál és van nominális GDP..

Nominális :140 303 millió USD

Reál:(PPP): 129 540 000 000 USD

Az egy főre jutó tehát kb 14 000 Dollár...

Ami 3.108 millió forint lenne, havi lebontásra kb. 260 ezer forintra jönne ki!

De az átlagjövedelem titkolt, mennyi?! 44 ezer? Márpedig a reál GDP ennél magasabb nem lehet, mert csak azt lehet legyártani, amire van vásárló erő!

Kb a GDP 70%-a kamu...

Szóval ne számolgasson, mert az adatok hazugságok! Keveri a 3 pénznemet, nem jól váltja át őket, és még a magyar és az angol helyiérték elnevezésekkel is gondja van!

Reszelő Aladár 2013.01.28. 13:33:53

@dzsak: A kötelező tartalék sosem fedezi a betétek összegét, hiszen akkor nem lenne hitelezés, mivel a bank minden pénzt bennt tart, cserébe kamat sem lenne. Ez a letét rendeszere.
A kötélhúzás régi: ha csökken a tartalékráta, akkor (elvileg) nő a kihelyezés, és fordítva.
A bank megrohanása (Postabank), akkor történik meg ha a bizalom megrendül. Nincs az a kamat, vagy OBA (amit szintén az állam garantál), ami pánikot ellensúlyozni tudná.
A gond megint ott van, hogyha az állam szabályzó-ellenőrző funkcióját gyengítjük, akkor miért várjuk el, hogy a hibás bankműködésből eredő károkért felejen? Sajnos muszáj neki, mert jön a zsarolás (bank dől=mindenki dől). A csersznye a habon pedig az, hogy a bankmentés az államháztatás egyenlegét rontja.
Spanyolországban ez történt a közelmúltban: a bankmentés miatt elszabadult az államháztatás hiánya és ezáltal az államadósság. Emiatt emelkedett a CDS felár, ami IMF intervenciót és a szokásos "best of IMF" csomag bevezetését jelentheti (szerekzetátalakítás, állami dolgozók leépítése, szociális faragás, privatizáció). Az államot szídjuk, pedig mit tett? Semmit mert nem volt joga hozzá. (dereguláció)

dzsak 2013.01.28. 13:34:03

@Közösségigazdaság:
""A kormány várakozásai szerint a GDP-arányos költségvetési hiány jövőre 2,2 százalék lesz – az úgynevezett pénzforgalmi egyenleg ennél magasabb, 2,4 százalék lehet –; a törvényjavaslat 1,6 százalékos GDP-növekedéssel, 4,2 százalékos inflációval, 8,8 százalékos export- és 8 százalékos importbővüléssel számol, valamint azzal, hogy a GDP értéke 30 685 milliárd forintra emelkedik."
"

Az, hogy mivel számol a kormány, részletkérdés, az 1,6%-os GDP növekedés már ma látszik, hogy kútban (max. stagnálás lehet, azaz 0% körül), a költségvetés bevételi oldalán már ma látszik az e-útdíj bevételének és a pénztárgépek bevételének hiánya, stb, azaz egyik szám se fog teljesülni, csak úgy, hogy max 11-szer fogják még módosítani a költségvetést.(unortodoxia)

De a legnagyobb probléma, hogy a költségvetés minden évben hiánnyal zár (30 ezer milliárd Forint 2,2%-a is 600-700 milliárd Forint, melyet megint az undok bankoktól, befektetőktől kell felvenni, ennek kamatával együtt.....

Mindaddig, amíg a költségvetés (Magyar Állam) többet költ, mint amit beszed, bármiről beszélhetünk......csak nem érdemes. Szerinted a debreceni stadion miből fog megépülni? Hitelből!
Szerinted a Puskás stadion miből épül meg? Hitelből!
És mennyi idő alatt fogja kitermelni azt az összeget, amibe került (hitel és kamatai?)
Ezeken kéne lerugózni, és azon, hogy hogyan tudja minden társadalmi megrázkódtatás nélkül az állam pozitívvé tenni a költségvetését, azaz hiány nélkül tud-e gazdálkodni?

Zka77 2013.01.28. 13:38:20

@Con Storm: te, a GDP nem egyenlő az összes fizetéssel, amit a dolgozók megkerestek... Legalább akkora segghülye vagy, mint a kedves postoló, csak még nála is nagyobb az önbizalmad.

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2013.01.28. 13:40:35

@Reszelő Aladár: A kötelező tartalék képzés, nem a betét kifizetésekre fedezet!

A hitelezés, pénzgyártó folyamat, és mint ilyen inflációt okozna! A valuta értékét szabályozó bankba kell elhelyezni annyit a virtuális vagy papírbankjegyből, ami az inflációt szinten tartja! Az a pénz, ki van vonva a forgalomból gyakorlatilag! A valutát gondozó bank, nem nyúlhat hozzá, nem kereskedhet vele, nem válthatja át más devizára!

Az 1972-es IMF deviza tartalékról szóló megállapodás pedig teljesen más! A devizaértékek elleni támadást hivatott csökkenteni! Meg van szabva, mely államok mely devizáiból mekkora tartalékot képezhet egy valutát kezelő bank! A kötelező devizatartaléknak a felső határa van megszabva.. nem az alsó... tehát ha pl. 0 dollár van bent, akkor nincs gond... de ha az előírt kb. 4 milliárdot túllépjük, akkor gond van, megszegtük a szerződést...

Amúgy úgy tudom, jelenleg csak Euro tartalékunk van!

Reszelő Aladár 2013.01.28. 13:41:54

@látjátok feleim szümtükkel:

A Leumi szép történet, szerintem a legtöbben itt nem tudják miről van szó.

Egy bizonyos olvasatot ismerek, miszerint ez egy pénzalap volt, és nem azért jött létre, hogy bankként funkcionáljon. Viszont forrást biztosított a privatizációhoz bizonyos érdekköröknek. Nem biztos, hogy így volt. Én így ismerem a sztorit.

Grgabácsi 2013.01.28. 13:43:53

@Kakimaki0123456789: "A veszteseg megteritese: valamit felreertettel. NEM teritunk meg veszteseget. egmodjuk hogy X ft/km-et kap mindenki aki 10 utasnal tobbet szallit, akarmivel."

Akkor ezzel megsértetted az 1370/2007-es EK rendeletet. Az ugyanis kimondja, hogy a közlekedési szolgáltató minden költségét meg kell fizetni, amelyet nem fedez a jegyárbevétel.

"Ha akarja, az onkormanyzat tamogathatja tovabbi osszegekkel, palyazthat az EU-nal mittomenmire, de a veszteseget nem vallalja az allam, kerjen annyit az utasoktol amennyiert megeri elvinni oket."

Biztos fasza dolog lenne 1000 pénzért utazni a 7 km-re levő szomszéd faluba. Igen, ennyi lenne hozzávetőleg a jegyár.

"Ha valahova ezek utan nem akar senki jaratokat inditani, akkor ott nem erdemes lakni! Vagy csak sajat kocsival."

Ja, miért nem ezzel kezdted? Ilyesmivel próbálkozott valami elmeroggyant vlach is, csak kevésbé cizellált módszerekkel és kissé más ideológia mentén. És ez még az egyébként az ilyesféle kérdésekre kevéssé fogékony szomszéd kormánynál is leverte a hatamperest. Szerencsére aztán pár évre rá le is lőtték az ipsét asszonyostól, mint a kutyát.
Igen, ezt konkrétan úgy hívják, hogy falurombolás.

"A kedvezmenyekben SEM ertunk egyet; te valami MAV-kader lehetsz hogy ennyire szeretnel tomott vonatokat latni."

Az előző mondataid alapján látom, hogy egyértelműen rombolni akarsz. De tételezzük fel, hogy nem.
Mi a jó? Az üres vonat, vagy a teli vonat? Mindkettő pontosan ugyanannyiba kerül, csak az egyiknek van bevétele, a másiknak nincs.

"Egyenlore nem a kedvezmenyek hianya hanem a szonvonaltalan es nem utasbarat szolgaltatas miatt nem vonatoznak az autosok. Ezt egy allami rendszer soha nem fogja tudni megvaltoztatni."

Akkor biztos lázálmaim voltak, amikor a német államvasút (Deutsche Bahn AG) járatain utazva néha komoly nehézségbe ütközött ülőhelyet találnom. És nemcsak a 250-nel menő Köln-Frankfurt ICE-n, hanem egy alacsonyabb rangú regionális vonaton is. Mindezt a hazaihoz képest többszörös jegyárak mellett, és úgy, hogy ott sokkal több embernek van autója.
Ja, megvan! Benzinre már nincs pénzük ezeknek a krautoknak.

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2013.01.28. 13:44:04

@Zka77: Nem a dolgozókról beszéltem...

Az egy főre jutó jövedelem, nem azonos az átlagbérrel!

Az egy főre jutó jövedelemmel tudja az Világbank leellenőrizni, hogy csalnak-e az adatokkal a GDP-ét illetően az eladósodott államok!

A két oldalnak meg kell egyeznie, a maximális eltérés 10%-ban van megadva.. .de nekem az a gyanúm, hogy ez Magyarországon 70%!

Zka77 2013.01.28. 13:49:59

@Con Storm: ??? te nem is érted, mi a baj a hülyeségeddel :) A GDP a megtermelt javakat jelzi, köze nincs a fizetéshez, vagy vásárlóerőhöz. A magyar vásárlóerő azért van messze a megtermelt javak alatt, mert erősen exportország vagyunk, az itteni termelés nagyrészét nem me fogyasztjuk el, hanem a nyugati pógár. Mit nem értesz ezen? :D

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2013.01.28. 13:52:14

@dzsak: tudod-e mia költségvetési hiány?!

A közalkalmazottak, nyugdíjasok minden évben, az inflációval megegyező emelést kapnak!

Mi az infláció?! A hitelezés pénzgyártása, és a bankjegy kibocsátás, pénzrontás, a költségvetési hiány eltüntetése végett!

Tehát, a hiányt okozó kiadást, megnövelik, minden évben a hiánnyal!

Vagyis mindig növeljük! Van benne ráció?! Nincs...

A megoldás az adóbevétel növekedés mértékű kiadásemelés lenne! Vagyis ha a közalkalmazottak nem dolgoztak meg a bérük emeléséért, akkor nem lenne szabad nekik emelést adni.. hiába ér kevesebbet a fizetésük...

Reszelő Aladár 2013.01.28. 13:53:24

@Kakimaki0123456789:
A subprime válságot ugye nem felejtettük még el ugye? Onnan ered az egész mostani adósság válság. Elhitették mindenkivel, hogy lehet saját otthona. Százezrével épültek a házak, pörgött a bolt. És azt állította a bank (betétes érdeke?), hogy az értékük növekedni fog. Érdemes pénz fektetni a növekvő árakba.
Közgazdaságtan: Marshall-kereszt. Kereslet és kínálat relációja. Ha nő a kínálat, akkor csökken az ár, és fordítva.

Itthon sem történt más: olcsó devizahitellel hitegettek mindekit. Azt is hitelképessé tették, akinek egy forint jövedelmenem volt.
Miért? Mert szabadott. Mert nem volt állami szabályzás (dereguláció). A bank miért kockáztatott, mikor tudta, hogy minimum a fele kamu az igényléseknek?

Ki a felelős? Aki kamura hitelt kér? Vagy aki kamura hitelt ad?
Jelenleg kizárólag a hitel igénylője?

Kérdés vissza. Te adnál hitelt bárkinek?

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2013.01.28. 13:54:18

@Zka77: Figyelj! Ez a gond.. nem a megtermeltet jelenti, hanem az eladottat! A magyar elnevezéssel van gond és az ebből fakadó félreértésekkel! Ráadásul kétfajta GDP van... Az egyikből le kell vonni az importot, a másikból az import export különbséget, és a banki tranzakciókat...

dzsak 2013.01.28. 13:55:26

@Reszelő Aladár:

A kötelező tartalék egy normál ügymenet szerint a céltartalék nagysága, azaz minden évben az adósminősítés eredményeképpen létrejövő kockázatos hitelek nagysága. A magyar állam is meghatározza azt a minimális összeget, melyet nem szabad kihelyezni (szavatolótőke). Ha alacsonyan húzza meg, baj, ha magasan az is.
Mindaddig, amíg egy bankot érint és nem érint széles tömegeket (pld OTP), addig a magyar állam sem avatkozik be folyamatba, ha csak egy bank van veszélyben. (2009-ben pld a külföldi bankok adtak pénzt a magyarországi leánybankoknak a likviditásainak megőrzésére. Mivel ez kölcsön volt, vissza kellett fizetni, de ez is a büdös külföldi bankok aknamunkája volt...

Nincs olyan bank, aki túlélné azt, hogy egy pillantban minden betétes ki akarja vonni a betétjét.
A bankok nem vissza nem térítendő támogatást kaptak Spanyolországban sem, hanem likvid tőkéhez juttatják őket, ha már elindult a betétesek pénzkivonása. Ugyanez volt a Postabank esetében is, csak ott pld. az OTP adott kölcsönt a Postabanknak a likviditásának megőrzésére.(természetesen kamatra...)
2009-ben 3 magyar Bank kapott kölcsönt a magyar államtól, azt hiszem, az OTP, az EXIMbank és a FHB Bank. Nem ingyen, hanem kamatra (amivel felvettük az IMF-től), az OTP az egyedüli, aki már visszafizette. Ez is csak azért kellett, hogy megőrizzék likviditásukat, azaz a hitelezés ne álljon le (Ettől még az OTP leállította az Önkormányzatok felé a hitelezést!. Pedig magyar és szereti a focit......).

"Spanyolországban ez történt a közelmúltban: a bankmentés miatt elszabadult az államháztatás hiánya és ezáltal az államadósság. "

Az államháztartás hiánya és ezáltal az államadósság nem amiatt szabadult el, hogy "bankmentés" történt, hanem amiatt, hogy drasztikusan csökkentek a cégek adóbefizetései (elbocsátások, munkanélküliség kezelése stb.)

Jó lenne nem keverni a dogokat, és tájékozódni.....

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2013.01.28. 13:56:18

@Reszelő Aladár: Az adósság válság a kamat paradoxonja miatt van!

Ezt súlyosbítja, hogy import forgótőkével dolgozunk, vagyis gyarmat vagyunk, a nemzetközi szerződéseket megszegve... nem mi szegjük meg, hanem akik eladják nekünk a gázt, a kőolajat és az urándioxidot!

dzsak 2013.01.28. 14:00:33

@Con Storm: Mind a közalkalmazottak, mind a nyugdíjasok a költségvetés kiadási oldala. Azaz, ha van fedezete (adók és járulék formájában beszedhető), akkor emelhető. De ez csak abban az esetben nem jelent további eladósodottságot, ha a magyar állam annyit költ - vagy kevesebbet-, amit beszed adó és járulék formájában.
Minden más esetben az adósságunk nő, és azt finanszírozni kell.

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2013.01.28. 14:03:54

De nincs fedezet .. ezért van hiány.. mert a közalkalmazottak és nyugdíjasok azt mondják, jogellenes ha a jövedelmük reál értéke csökken!

Ráadásul ez egy kamatos kamat folyamat! X hiányt nagyon sokba kerül kiküszöbölni, legalább a hétszeresébe!

morbiczer 2013.01.28. 14:04:52

@Con Storm: "A közalkalmazottak (...) minden évben, az inflációval megegyező emelést kapnak!"

Erre a te helyedben nem vennek merget.

"A megoldás az adóbevétel növekedés mértékű kiadásemelés lenne! Vagyis ha a közalkalmazottak nem dolgoztak meg a bérük emeléséért, akkor nem lenne szabad nekik emelést adni.. hiába ér kevesebbet a fizetésük... "

Egy tanarnak vagy a miniszteriumi portasnak mi koze van az adobevetelekhez?

Zka77 2013.01.28. 14:10:20

@morbiczer: tök fogalmatlan a csávó, de alapvetően szórakoztató a pörgése :)

dzsak 2013.01.28. 14:11:38

@Con Storm: A fedezt mindig politikai kérdés.
van-e fedezet a tanárok fizetésének emelésére?
Igen, hiszen nem kellene mást tenni, mint megszüntetni az egykulcsos adót. De akkor a választási ígéret nem teljesül.

Minden olyan réteg, ami megfelelő módon tudja befolyásolni szavazataival a politikát, annak érdekérvényesítő képessége nagyobb, mint aki marginálisan tudja csak.

A közalkalmazottak "értékét" a politika árazza be. Attól, függ, akarunk-e színvonalas egészségügyet, oktatást, vagy sem. Ha akarunk, akkor lehet keríteni rá bevételt. Mondjuk két stadionnal kevesebb, két szánkódombbal kevesebb, és a kakaóbiztos számítógépek is feleslegesek.

Ebben az országban minden olyanra van pénz, amit az aktuális politika fontosnak tart. (Reklám, marketing, stb)

morbiczer 2013.01.28. 14:15:20

@dzsak: "Igen, hiszen nem kellene mást tenni, mint megszüntetni az egykulcsos adót. De akkor a választási ígéret nem teljesül."

Millio valasztasi igeret nem teljesult, az lenne a legkisebb baj. De sok tizezer Fidesz kader a kulonbozo hivatalokban es onkormanyzatokban egyik naprol a masikra csomo penzzel kevesebbet vinne haza, amit nehezen viselnenek el.

Nem juthat mindenkinek a Kozgep mega tobbi haveri ceg penzeibol. Az alsobb szintu kaderek huseget az egykulcsos vasarolja meg.

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2013.01.28. 14:27:40

@morbiczer: Ma Magyarországon kaotikus legalább 12 kulcsos adóbaromság van...

Te a differenciált személyi jövedelemadóról beszélsz! Magyarországon ezt értik többkulcsos adó alatt... de ez így birka baromsááááág....

Adó gyakorlatilag az eladott készáru elvételét jelenti, amit a költségvetés a gazdaság megszervezésére használ föl!

Magyarországon ez ma túl van bonyolítva... de nem csak nálunk...

Reszelő Aladár 2013.01.28. 14:30:47

@dzsak:
Hidd el rajta vagyok a tájékozódáson. Egyébként végre valaki tények mentén hajlandó vitatkozni és kerüli a személyeskedést. Ez így riszpekt.

A spanyol dolog így történt. Az államnak kellett előteremteni a pénzt, hogy a betétes kivehesse. Ehhez pedig az államnak is pénzre volt szüksége, mivel a sajátját a banknak kellett adni. A kamat ténye ebben az esetben nem javítja a likviditást.
Ami viszont muszáj, hogy egyéb fizetési kötelezettségeinek eleget tudjon tenni.
(Szélsőséges esetben akár a megsegített bank is jegyezhetett államkötvényt, ez esetben a bank adta vissza az államnak a pénzét (magasabb) kamatra.
Mivel a állam helytállt, a betétes nyomás megszünt. A betétes a pénzét visszatette, a bank pedig a plusz tőkét igyekezett kihelyezni a lehető legmagasabb kamat mellett.

Végeredmény:
- a betétes helyzete nem változott.
- a bank extra forráshoz jutott,
- az állam adott is vett is, és vélhetően övé a kamatveszteség is. Vagyis végső soron az adófizetőké a banki "móka"

A korábbi szabályozás szerint az EKB nem hitelezhetett csak államoknak. Mostanában már ker-bank is kaphat tőkét. Ez talán tisztább képet teremthet.

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2013.01.28. 14:31:28

@dzsak: A színvonal annál alacsonyabb, minél nagyobb kiváltságokkal kecsegtet!

A színvonal mindig fordítottan arányos a kiváltságokkal! Sajnos nem a szegény réteghez arányos minél nagyobb fizetés adja a színvonalat! Hanem csak a társadalomban tanított erkölcs...

Nyugaton a termelő réteg van jobban megfizetve, semmint az irányító réteg.. mert oda kellenek a jobb képességű, tehát versenyképességűbb emberek...

Akik nem kreatívak.. meg éldegéljenek a hivatástudatnak...

De ma Magyarországon?! A terror rendszerkiszolgálói majd kétharmaddal kapnak többet... mi ebben a ráció?! az okosoknak nem termelni kellene inkább?!

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2013.01.28. 14:37:15

@morbiczer: Az egykulcsosnak az a lényege, hogy megérje Magyarországon kiszedni a vállalatból a pénzt jövedelemként, mintsem kivinni offshore cégbe, és ott kivenni vagyonként!

Növeli a hazai banki betéteket!

Csak nem teljesen úgy működik a dolog, mint ahogy kellene...

dzsak 2013.01.28. 14:54:54

@Reszelő Aladár:

Amennyiben volt kamatveszteség, ismerve az aktuális kamatokat, az biztosan nem okozta Spanyolországban, hogy "a bankmentés miatt elszabadult az államháztatás hiánya és ezáltal az államadósság. "

Abban az országban, ahol egyik-napról a másikra a munkanélküliség 20% fölé ugrik, ott drasztikusan csökken az adóbevétel, és drasztikusan növekszik a költségvetési hiány (munkanélküli segély)
Ez valóban okozhat drasztikus államadósság hiányt és eladósodottságot, főleg azért mert ebben az esetben a GDP is drasztikusan csökken.

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2013.01.28. 15:05:07

@dzsak: Munkanélküliség növelésének a módszerei:

-nyugdíjkorhatár kitolás
-egy főre engedélyezett túlórák számának megnövelés (túlóra keret emelése)
-csökkentik a sorkatonai szolgálat idejét, vagy eltörlik
-elveszik a munkavállalóktól a betegszabira menés kedvét...
-államilag támogatott automatizáció

-hazánkban elvették a meleg és veszélyes üzemek 9 naponta járó fizetett szabadnapját!

-alapszabadság csökkentése

-aktív korúak munkában tartása (rendőrök, katonák, pedagógusok, tűzoltók korkedvezményes nyugdíja)

-STB...

A szükségletek nagyjából állandóak, a kielégítésére szánt időt, a gyártási sebesség, vagyis a technológiai fejlettség és fizetőeszköz forgalmi határán belül megtermelt nyersanyag és energiahordozó határozza meg! A munkanélküliség nagyságát az egy főre engedélyezett munkaidővel lehet csak befolyásolni!

nevem van 2013.01.28. 15:20:59

Ilyen primitív baromságot már rég olvastam. De látom, a kommentelők zömének se tetszett.
Egy ismerősöm lakáshitele mellé vett egy nagy Peugeot-t, meg két azonos márkájú robogót. Francia termék, ergo frankhitel.
Földes utcában lakik, a Peugeot elég gyorsa feladta.
A példa azt sugallja, csak kifejezetten ostoba, az "addig nyújtózkodj" kezdetű népi bölcsességet nem ismerő baromarcúak vettek fel devizahitelt. Tulajdonképpen valutaspekulánsok ők, a legrosszabb fajtából. És amikor nem jött be a számításuk (mert nem is jöhetett be) akkor fizessen az állam, vagyis mi mindnyájan. Hát nem.

Zka77 2013.01.28. 15:23:51

@nevem van: jaj ilyet hogy mondhatsz, mindjárt jön egy balos érzületű hülye és elmagyarázza, hogy de hát csak egy kis panellakásra kellett, az nem luxus, tehát hogy lehet, hogy nem tudja megfizetni az utolsó minimálbéres is, mert az KÖLL meg JÁR.

MosoMasa 2013.01.28. 15:32:28

Mielőtt ezt bevezeted, szól,mert felvennék némi hitelt, és vásárolnék pár dolgot. Hitelre.
Mondjuk 2-3 lakást, autót, földet.

1235813 2013.01.28. 15:38:22

@Zka77: Örülök ,hogy neked nem mosták ki az agyadat és nem vettél fel hitelt,de nagyon sok mindenkire hatot a manipuláció és szerintem részben nem ők tehetnek róla.

dzsak 2013.01.28. 15:42:21

@Con Storm:

"Munkanélküliség növelésének a módszerei:"

Kifelejtetted:

-Közmunkásokkal ellátott állami feladatok. (kevesebb közalkalmazott, de a közmunkás sem állandóan bejelentett munkavállaló)

-Beruházások csökkentése (közművezetékadó, stb...)

- Vállalkozói szféra költségeinek növelése (péd. minimálbér emelés zsugorodó belső piac mellett).

STB......

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2013.01.28. 15:55:57

@dzsak: ha a munkaerő piac bedöntése az, ami összeomlasztja a rendszert

ha a munkások nem kapnak bért... nem tudnak vásárolni, ha nem tudnak vásárolni nem tudsz eladni, ha nem tudsz eladni.. akkor nincs miért termelni...

Tehát a minimálbér emelése, vásárlóerő emelést jelent... és így munkahely teremtő...

de sokkal egyszerűbb a rendszert az egy főre kiszabható munkaidőkerettel működtetni... szabályozni

dzsak 2013.01.28. 16:09:52

@Con Storm:

Minimálbér:

A minimálbért soha sem lehet elvonatkoztatni az aktuális belső és külső piaci körülményektől.

Külpiac: a minimálbér emelése növeli a termék árát, ami azonos Ft-Euró árfolyam mellett a jövedelmezőséget csökkenti. Ennek ellenszere a Forint gyengítése, ami viszont az inflációt gerjeszti.

Belpiac: a piac beszűkülésével a cégek a verseny miatt nem tudnak árat emelni, így elbocsátnak. Összességében kevesebb ember kapja meg ugyanazt a bértömeget.
Ebből következően nem munkahelyteremtő. Lsd könnyűipar leépülése Magyarországon....
De beszélhetnénk a feldolgozó iparról is.
Ipar nélkül nincs fejlődés, fejlődés nélkül pedig újabb megszorítások (jó, unortodoxia) következnek...

dzsugasvili 2013.01.28. 16:41:38

Én aztán igen sok előadást hallgatok unortodoxnál is unabb ortodox közéleti témákról, de ez azért így durván hülyeség.

Bőven elég lenne, ha azért harcolna a szerző, hogy a 2007-es valutaárfolyamon kelljen visszafizetni a devizahiteleket. Az óriási dolog volna, ha megvalósulna. Esetleg még jó lenne, ha elengedtetnék a külső államadósság valamekkora részét.

De hát a bankárok kormányától ilyeneket remélni nevetséges marhaság.

látjátok feleim szümtükkel 2013.01.28. 18:01:44

@Közösségigazdaság: "...az apróbetűs reklámokkal agymosott, szalagon robotoló, kizsákmányolt buta magyar meg de qrv..ra hülye volt, hogy lakást akart venni a családjának!!!"

Mérd meg gyorsan a lázad!

Ha nem is hülye, de felelőtlen. Mindenki annyit költsön, amennyit összegyűjtött. Nem kell mindig demagógiába menekülni, ha felmerül egy megoldandó probléma. A lakáshoz való jog sem amutomatikusan azt jelenti, hogy tulajdonolni is kell azt a lakást. Főleg, ha nem tudja a jövedelméből megvenni, mert abból csak 20-25 év alatt gyülne össze az ára. Persze az a hülye bank, az adjon neki olcsó, meg kamatnélküli hitelt, és nyelje le, ha jövedelmi változások miatt nem tud törleszteni. Magyarul, a mások pénzével könnyű ugrálni, aki adja az meg ne ugasson, mert neki jár a lakás?

Tudod az apám meg az anyám nem voltak házasok, ezért az anyámnak vettek 1958-ban egy telket azért, hogy ha apám meghal, ő ne maradjon lakás nélkül. A házat 1980-ra sikerült lakható állapotba felépíteniük úgy, hogy azon nem volt hitel. Persze a szüleim nem jártak évente külföldre nyaralni, nem volt autójuk, és nagyon szerényen éltek. Az én családom bérelt lakásban lakott és 6 év alatt úgy építette fel a házat minimális hitellel, amiben most él. Talán erre is lehetne gondolni a mindenkinek egyenlően jár elve helyett. Egyébként ez tiszta szoci gondolkodás, leszokhatnál már róla te is, meg mások is.

látjátok feleim szümtükkel 2013.01.28. 18:06:18

@Reszelő Aladár:
Bank volt, és hitelt adott, fedezet felajánlása mellett. A fedezet meg a futamidő alatt sokszor elértéktelenedett.

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2013.01.28. 19:50:18

@dzsak: Ez nem pont így van... a munkabér elhanyagolható része a terméknek!

A termék árát az egyedi vagy akissorozatú termelés növeli meg, ugyanis a gyártástechnológia kidolgozása, a szerszámok hozzá, a gépbeállítások, horribilis összegeket emésztenek fel!

Ha a termékre van egy vásárlóbázis, akinek van pénze megvenni, mert kap jövedelmet...

Szóval... gyakorlatilag a minimálbér emelése egy olyan munkaerő piacon, ahol államilag generált munkaerő felesleg van, nem hiszem... hogy termékár növekedéssel járna...

De igaza van, nem ez a megoldás.. a megoldás, az egy főre eső munkaórák csökkentése, hogy eltűnjön a munkanélküliség... és bérverseny legyen...

De az igazi megoldás az lenne, ha az energia és nyersanyag szükségletünkethazai forrásokból tudnánk előteremteni...

Ugyanis 1 forint import energia... kiváltása hazaira 2 forinttal növeli a GDP-ét... gyakorlatilag a vásárlóerőt!

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2013.01.28. 19:53:13

@látjátok feleim szümtükkel: Nem a magyar volt a hülye... a banki szakember a szakember, a hitelt felvevő a laikus... és naív.. aki megbízott a banki termékben!

A banki szakembernek fel kellett volna mérnie, hogy a terméke nem-e veszélyes a vásárló emberi jogait nézve...

Nyugaton kapásból leveszítik az ilyen hitelezők a pert... a banki szakembernek tudnia kellett volna, hogy hitelspirálba kerülnek-e az árucikke miatt a jogi személyek.. az eladósodás teljes felelőssége a banké...

dzsak 2013.01.28. 20:20:31

@Con Storm:

"Ez nem pont így van... a munkabér elhanyagolható része a terméknek!"

Ez nem teljesen igaz! A magyar vállalkozások döntő többsége kisvállalkozás, egyéni vállalkozó, melyben nem az alapanyag, hanem a munkabér és költsége a döntő. Ezek a cégek gyakorlatilag hitelképtelenek, azaz beszállítók valahol egy multinál.
(A magyar munkaerőpiac sajátsága: a GDP 70%-át multik állítják elő, de csak a munkaerő 30%-át alkalmazva. A kis- és egyéni vállalkozások a GDP 30%-át állítják elő a munkaerő 70%-ával. Utóbbinál igen kiélezett a verseny (sok a fóka, kevés az eszkimó), így bizony, egy jelentős minimálbéremelés lehetetlen helyzetbe hozza őket. A multiknál más a helyzet, azért jöttek hozzánk (Kínába, stb), mert a bérköltség jelentősen kisebb, mint náluk. Épp ezért őket igen érzékenyen érinti a globális piacon 2-3%-os eltérés, amit a minimálbér változása jelent az ő termékük árában. A Mercedes attól lesz versenyképes, hogy a munkaerő költsége nálunk alacsonyabb. Az alapanyagok ára világviszonylatban majdnem minden multinak azonos. Csak a munkabéren spórolhat egy piaci versenyben.

"a megoldás, az egy főre eső munkaórák csökkentése, hogy eltűnjön a munkanélküliség... és bérverseny legyen..."--- ez ugye azt is jelenti, hogy ha csökken a munkaidő, csökken a bér, és akkor a megmaradt bérköltséget odaadhatjuk a munkanélkülinek, azaz a hatékonyság ellen ható folyamat, és összességében nem lesz több a vásárlóerő a piacon (csak házon belüli munkanélküliség, 1 ember munkáját 2 emberrel oldjuk meg). Azaz nem fog emelkedni a termelés, nem nő a fogyasztás, azaz semmi nem gerjeszti a növekedést, ami szükséges az államadósság kinövéséhez.
Bár Matolcsy azt mondta ma, hogy a GDP-t 2025-ig(12 év) duplájára növeljük, (lefordítva: évente 7,1%-os növekedést produkálunk). Hinni kell benne........Ha meg nem sikerül, akkor ráfogjuk a bankokra és multikra.
Én meg hiszek a tündérmesékben.

"De az igazi megoldás az lenne, ha az energia és nyersanyag szükségletünket hazai forrásokból tudnánk előteremteni..."-- jó lenne, de amióta Magyarország Magyarország, nem voltunk ennek birtokában, Attila rossz helyre jött, nincs igazán olajunk, vasunk, szenünk olyan tételben, amire szükségünk van. De van lehetőségünk mezőgazdaságra, de még Dánia is leköröz bennünket. Igaz ott pld elfogadottak a szövetkezetek, mi most nyírjuk ki őket véglegesen. Energiában amink van, azt meg a politika lenullázza. (Atomenergia-urán, vizi erőművek- vízi energia, stb. Bős gyakorlatilag behozta az árát, mi még nyaldossuk a következményeit....).
Egy blog egyébként is alkalmatlan arra, hogy fajsúlyos kérdésekről objektív vita alakulhasson ki.

Közösségigazdaság 2013.01.28. 20:32:06

@látjátok feleim szümtükkel: Te biztos bankár vagy! Esetleg maga Csányi álnéven!

Miből gondolod, hogy nem volt felelőtlen az állam, vagy a bank??? Csak az adós!!! Könnyű rákenni mindent a valódi értékékeket előállító, rabszolga, átlag emberre, akik közül sokan már rákényszerültek a Ti rohadt gazdaság élénkítő hiteleitekre! És nem csak a szalag mellett dolgozó buta magyarra erőszakoltátok rá, hanem már a közép osztályra is, akik 370 ezer forintos nettó jövedelemből is kétségbe esettek a ti szaros többszáz éves elnyomó gazdasági tatkikátok miatt!!!

Ki a f..sz vagy te, hogy a magyarok százezrei ellen okoskodsz itt? Bakker!!!

dzsak 2013.01.28. 20:58:27

@Közösségigazdaság:
"Miből gondolod, hogy nem volt felelőtlen az állam, vagy a bank???"----és te miből gondolod, hogy csak ők a felelősek?
Rejtőt idézve: Nem lehet minden pofon mellé egy forgalmi rendőrt állítani. ... Másik Rejtő idézet: Európában minden orosz gyanús, ha nem herceg.. Ez a bankokra és az államra vonatkozik.....

Úgy gondolom, hogy az állampolgár alapvetően csak azért hibás, mert ő 1-2 év alatt akarja elérni azt, amit anyagilag lehetetlen elérni. Igaz, a világgazdasági válsággal sem a hitelfelvevő, sem a hiteladó nem számolt, sőt Európa először azt hitte, hogy amerikai sajátság lesz (későn ébredtek). Emiatt bedőlt majdnem minden, munkahelyek vesztek el, devalválódott a fedezet nélküli valuta, és máris mindenki rossz helyzetbe került.

Ebben az esetben, mint egy tűzvész, vagy árvíz, menteni kell a menthetőt, segíteni a vagyonukat elvesztőket, de semmiképpen nem az a megoldás, hogy a bankokat a hitelezőkre uszítsák és fordítva. De az sem, hogy az állam megállapodik a bankokkal, aztán semmibe veszi a megállapodásokat. Ezek csak olajak a tűzre.

Mindenesetre egy biztos a beírásodban: hiányzik belőled a tolerancia.

Közösségigazdaság 2013.01.28. 21:42:41

@dzsak: Belőlem hiányzik a tolerancia????

Te miről beszélsz? Kivel szemben legyek toleráns??? Elég szomorú, ha Te úgy gondolod, hogy a bankokkal szemben kéne toleránsnak lennünk! Egész nap ezt hallgattam, hogy a bankok, és ez a rendszer egyébként milyen f..sza, csak én vagyok hülye! Úgy, hogy én a nevemet, és az egzisztenciámat adtam ehhez az elképzeléshez!Ti könnyen ugattok névtelenül, csak azért mert írigykedtek bloggerként az Index címlapra! Én lesz..rom, hogy kitettek! Mit értem el vele? Semmit! Látta 10 ezer ember, akiből 20 elkezdett fikázni, akikből valószínűleg néhány abban érdekelt, hogy tovább hülyítse a népet!

Akárhogy is, még mindig azt gondolom, hogy a magyar megint át lett b..szva!Attól, hogy Te olyan k..b..szott okosan, és előrelátóan nem vettél fel devizahitelt (mert valószínűleg q..rvára nem volt rá szükséged),ez most még kb. 2 millió magyart érintő, nemcsak megélhetési probléma, hanem egyenesen magáncsőd helyzethez vezet rövid időn belül!

Ez esetben még mindig nem értem mi a probléma azzal, hogy meg kell menteni a csődbe ment magánszemélyeket???

Emberek! Összefogni kéne, nem fikázni! Ezért vagyunk képtelenek önállóak lenni, mert széthúzásra ösztönöznek minket, és képtelenek vagyunk "toleránsak" lenni!!!

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2013.01.28. 21:56:57

@OkoskaTo:rp: ...és ha elkezdi terjeszteni, az onnan már büntetőjogi kategória.

OkoskaTo:rp válaszolt neked:

@Szomjas Gödény: Azért tekintsük nagy tudományos eredménynek ezt az írást. A szerzője végre rátalált a szerre, amit Matolcsy szed, és dupla adagot vett be belőle.

látjátok feleim szümtükkel 2013.01.28. 22:04:16

@Közösségigazdaság: "Ki a f..sz vagy te, hogy a magyarok százezrei ellen okoskodsz itt? Bakker!!!"

Ki vagyok? Ki! Tőled, meg a hozzád hasonlóktól, akik csak nyomják a demagóg sódert, de tenni nem nagyon akarnak sem magukért, sem az országért.

Nos, én egy paraszt származású ember vagyok, aki munka ( három műszak textilgyárban ) mellett diplomát szereztem, és nem a szüleimen élősködtem 30 éves koromig. A diplomámmal igyekeztem ennek az országnak, a hazámnak hasznára válni. Úgy is, hogy próbáltam a velem kapcsolatba kerülőknek elmondani, a szájtépés soha nem vitt előre.Mindig annyit költöttem, amennyit megkerestem. Ha hitelhez folyamodtam, ( volt ilyen nem is egyszer ), mindig átgondoltam mennyit tudok a megélhetésem rovására vállalni. Minden tartozásomat kifizettem, a devizásnak az árfolyam különbözetét is, mert annak ismeretében kaptam a hitelt, hoyg az engem terhel. Tudtam, hoyg nem kerget a bank az asztal körül, ha nem kérek ilyen hitelt, a döntés az enyém volt. Saját tulajdonú házam 40 éves koromra lett,kizárólag a saját jövedelmünkből.
Soha nem mutogattam az államra, hogy nekem miért nem ad úgy, mint másnak, hanem igyekeztem megdolgozni mindenért.
A magyarok százezreinek is megvolt a lehetősége erre, ezért nem értem miért beszélnék én százezrek ellen. A százezrek miért akartak a takarójukon túl nyújtózni. Én még nem láttam a tengert, mert nem futotta rá. Ja, hogy hitelből is elmehettem volna, mert adott volna a bank? Ki ellen is kell itt beszélni?
Aki nem érti meg, hogy a más pénzéből nem lehet dőzsölni, azt csak sajnálni lehet.
Bakker.

Közösségigazdaság 2013.01.28. 22:38:01

@látjátok feleim szümtükkel:
Itt senki nem dőzsölt a te pénzedből bakker! Csak a saját megélhetéséért küzd a mai napig!

"Nos, én egy paraszt származású ember vagyok, aki munka ( három műszak textilgyárban ) mellett diplomát szereztem, és nem a szüleimen élősködtem 30 éves koromig."

Én meg 18 évesen a saját lábamra álltam! És én sem élősködtem soha, se a szüleimen sem máson!

Mégsem tudtam eljutni odáig, hogy jobban éljek! Hiába találtam ki ilyen-olyan üzleteket, amivel jobb lehet! Biztos béna voltam, biztos vannak ezzel így mások is! Elértem, hogy mégis középosztály beli, magyar viszonylatban jól kereső ember legyek, de most már ez is kevés! Családos ember vagyok, imádom a feleségem, és a gyerekeimet! Bűnöző vagyok?

Csak szeretnék normálisan élni, de én már nem mehetek külföldre! Nem is akarok! A maradék családom már ott él (anyám, öcsém)!

Nem az a kérdés, ki, milyen felelősséget vállal, hanem hogy össze tudunk-e fogni valaha úgy, mint 1848-ban, vagy 1956-ban! Szerintem, ezek után (hozzá állásotok) már esélytelen!

Amit leírtál, abból az derül ki, hogy Te tök jól élsz, és minden happy! Ugye?

Te azt gondolod minden rendben van így, ahogy van!

Vitatkozni egy laptop előtt könnyű, de a valódi problémákra ez nem megoldás!!!

Gondolkodj el ezen!

Melampo 2013.01.28. 23:35:39

@látjátok feleim szümtükkel: Lehet, hogy a blog szerzője rengeteg marhaságot ír, de ha visszaolvasod magad látni fogod, hogy kétféle olvasata lehet annak amit írtál. Mivel az ismereteid viszonylag alaposnak tűnnek vagy önfejűen ragaszkodsz egy hibás de önmagában konzisztensnek tűnő elvrendszerhez, vagy kurva jól kell, hogy fizessenek ezért a szorgalmas terelésért amit művelsz. Az első esetben kezd el újra tanulni más könyvekből mint előzőleg a történelmet és a közgazdaságtant, a második esetben nincs mit tenni és nincs is további kommunikálni valónk egymással.

látjátok feleim szümtükkel 2013.01.29. 07:07:50

@Melampo: "...szorgalmas terelésért amit művelsz."

Igen az, szorgalmas terelés a saját életünkért, döntéseinkért való felelősség felismerése felé.

Egyébként ez a poszt szerintem arról szól, hogy az állam mentse meg azokat, akik felelőtlenül eladósodtak. Legyen az magánszemély, vagy társaság.

Én ez ellen szóltam, ha nem lenne világos.

Az állam segítsen, de ne mentsen meg senkit. Dolgozza ki a segítés világos, átlátható, és lehetőleg igazságos rendszerét.
Első sorban annak segítsen, aki a rendszerváltás nagy vesztese, mert elveszett a munkája, legyalulták még a munkáltatója telephelyét is, és behintették sóval, elvették a gyerekeit, mert nem volt hol nevelnie őket, maga egyik kényszer szállásról a másikra vetődik. Tudod te mennyi ilyen ember él ebben az országban? Na azokat talán tényleg kellene menteni.

Egyébként meg nem nekem kell összefogni azzal, aki akkora terhet vállalt, amit nem bír viselni, hanem a mindenkori kormányzatnak. Pl. olyan formában, hogy adjon megoldási lehetőséget az újrakezdéshez. Ez a kormány 8 évig készült a kormányzásra, mégsem tudta két év alatt megoldani, hogy a bedőlt hiteleseket a magáncsőd intézménye az újrakezdésben segítse. A bedőlt hiteles is próbáljon magán segíteni. Arról meg nem én, és úgy általában nem az állapolgárok többsége tehet, hogy a gazdaság nem úgy működik, hogy a bedőlt hitelesnek is jusson jól fizető munkahely.

Na szervusztok, veletek nem érdemes vitázni, mert ha az érveitek elfogytak, a szátokon csak "a f..sz" , meg hasonló kifejezések dőlnek ki, gondolom nem érvként.

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2013.01.29. 07:37:02

@dzsak: Ez így nagy nyilvánosság előtt elkövetett jóhiszeműséggel való visszaélés!

Ha csökken a munkaórák száma, csökken a munkanélküliség, kevesebb lesz a bűnözés, csökken az egészségügyi ellátás költsége, mert a munkás ember egészségesebb!

Tehát jelentős adókiadás csökkentő hatása van! Mivel megszűnik a munkavállalók zsarolhatósága is, a fekete munkások, vagy a részben fekete munkások száma is csökken!

A másik, hogy Magyarország nyersanyagokban és energiában szegény, ez meg oltári hazugság! A dunántúli középhegység hegytetőin húzódik Európa egyik szélcsatornája.. állandó jelleggel, az elmúlt 60 évben kétszer volt csak szélcsend, pár órára! A kinyerhető energiateljesítmény, kb. 600 GWattóra, a Duna Visegrádtól a határig 109 Gwattóra terljesítménnyel bír... árapály turbinákkal kinyerhető, mederátalakítás nélkül! Nekünk csak 8 kellene...

Több mint 1 milliótonna uránérc csak a felmért készletünk!

Nem csak acéltechnológiák léteznek! Ott van az üvegszállas technológia is! akár komplex repülőgép vagy gépjármű felépítményeket is meglehet belőlük oldani! Az üvegszállas kötéllel erősített beton olcsóbb is, és erősebb is a vasbetonnál!

Nem csak hajókat lehet készíteni üvegszálas technológiával...

Bioetanol biodiesel, pellet gyártó üzemek... miért nincsennek?! Nyugaton 12-szer drágább munkaerővel megéri?!

Itthon csak az adórendszer szar hozzá, mert szakmai analfabéták mondják magukról, hogy közgazdászok, de még azt sem tudják mi a pénz vagy az adó...

Azt mondják, hogy az import gázzal működtetett kapcsolt gázerőmű ha 5%-al olcsóbb áramot állít elő, mint egy hazai szénerőmű... akkor az jobban megéri üzemeltetni?! Miért is?

Az import levonódik a GDP-ből...ha csak 5%-al olcsóbb, akkor majd 190% adóvesztesége van rajta a magyar államnak! Ha meg még a forgótőke képzését nézzük, akkor gyakorlatilag csak a hetedét tudjuk belőle a maximális GDP-ínknek megtermelni...

Ez azt jelenti, hogy az import energiahordozóval nyert energia miatt, a magyar cégeknek, hetedére esik a forgótőke kiáramlás miatt a megrendelésük...

Ha nem ért hozzá, ne írjon butaságokat...

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2013.01.29. 07:42:38

@látjátok feleim szümtükkel: Vitatkozni mindig érdemes, mert úgy tanul az ember! Úgy ismeri meg a másik érdekeit, és azt, ha érvényesíti saját magáét, másoknak mennyi kárt okoz! Megéri-e a sajátját érvényesíteni!

A keresztény vallás is a vitára épül! Jézus a vitát hozta, nem a megbékélést, apa és fia közt, anya és lánya közt és eceterá...

látjátok feleim szümtükkel 2013.01.29. 07:56:45

@Con Storm:
Egyet értek veled, de gondold csak végig mit írt a blog gazda:

"Nem az a kérdés, ki, milyen felelősséget vállal, hanem hogy össze tudunk-e fogni valaha úgy, mint 1848-ban, vagy 1956-ban!"

Na ezzel nincs mit vitázni, ez magában is nagydíjat érdemlő gondolat.

dzsak 2013.01.29. 08:31:19

@Con Storm:

Mielőtt vagdalkozna energiaügyben, javaslom figyelmesen olvassa el, amit írtam:

"Energiában amink van, azt meg a politika lenullázza. (Atomenergia-urán, vizi erőművek- vízi energia, stb. "

Azt írja:
"Itthon csak az adórendszer szar hozzá, mert szakmai analfabéták mondják magukról, hogy közgazdászok, de még azt sem tudják mi a pénz vagy az adó..."

Örülök neki, hogy summásan ítélkezik szakmai csoportok felett, de talán ezen is el kéne gondolkodni, hogy a törvényeket és adójogszabályokat nem adószakértők, közgazdászok, hanem politikusok hozzák.

Legjellemzőbb példa a MALÉV esete:

Igaz, hogy termelt évente 50 Milliárd Forint veszteséget, de befizett a Magyar Államnak 100 Milliárd Forintot adó és járulék formájában, (bevétel 100 Mdft (adók, járulékok), kiadás 50 MdFt (veszteség pótlása), egyenleg +50 Milliárd Forint.

A MALÉV politikai akaratból való bedöntése a Magyar Állanak: -50 MdFt. évente.

Melampo 2013.01.29. 10:10:32

@látjátok feleim szümtükkel: A legkevésbé sem szerettelek volna megsérteni, csak arra céloztam, hogy néhány valóban felelőtlen hülyétől eltekintve a hitelfelvevők zömükben egyrészt áldozatok és nem bűnösök, másrészt a probléma magva nem a devizahitelezésben keresendő.
Számomra mindig is rejtély volt és még ma is az, hogy magánbankok miért hitelezhetnek túl a világon szinte mindenhol,az értékét esetenként többszörösen meghaladóan büntetlenül egy-egy szűk szegmenst egy adott gazdaságban. A szemérmesen csak pénzügyi buboréknak elkeresztelt szándékos túlhitelezést nálunk miért nem szabályozzák, illetve a meglévő szabályokat miért nem tartatják be a pénzügyi szereplőkkel. A szakma ezt szolidan úgy hívja, hogy nagymértékű zálogazonosságból eredő kockázat. Ez egész egyszerűen egy köztörvényes bűncselekmény.
Amikor a fedezetlen kihelyezést elindítom a gazdaság egy szűk szegmensében indokolatlanul nagy volumenben (amit szemérmesen csak pénzügyi buboréknak neveznek a szakemberek), akkor a hitelezés szinte automatikusan egy össztársadalmi pilótajátékká válik, mert a megjelenő hitelpénzek amit a hitelfelvevő elkölt olyan fogyasztást generálnak amelyet csak a következő hitelfelvevő pénzéből lehet folytatni. A folyamat mindaddig nem áll le, amíg van újabb hitelfelvevő, mert annak a hitele mindig vásárlóerőként jelenik meg a piacon folyamatosan azt a képzetet keltve a résztvevőkben, hogy a piaci igények reális alapokra és jövedelmekre épülnek. Ez egészen addig folytatódik amíg el nem fogynak a hitelfelvevők, mert már nincs mit elzálogosítaniuk. Csak ekkor derül ki, hogy az adott piacon eladhatatlan mennyiségű, azonos fedezetű kibocsátott hitellel forgalomba került pénz nulla értékű.
-Amikor a szereplők rájönnek, hogy már mindenki tartozik mindenkinek és nincs valódi kereslet és eddig is csak a saját vagyonukat élték fel , akkor a katasztrófát betetézendő elkezdenek fogyasztást visszafogni ami még jobban felgyorsítja a gazdaság visszaesését.
Ha még ebben a stádiumban ráadásul megpróbálják visszafizetni a hiteleket, ez már csak mint kegyelemdöfés teríti le végképp a gazdaságot. Ebben az esetben ugyanis a hitelek visszafizetésével a hitelösszeg a hitelező által leírásra kerül, ezt a pénzt ezzel végleg kivonva gazdaságból. Az ezzel okozott pénzszűke azonban tovább fokozódik, mert a fedezet nélküli szintetikus pénzek a hozzá kapcsolódó kamattal olyan pénzt vonnak ki a gazdaságból amely pénz eredetileg, a buborék felfújása előtt annak még része volt.
Ezért amennyiben nincs korlát, akkor az izlandi példa a normális, aki csődbe viszi a befektetőit az ő maga is csődbe kell, hogy menjen. Spanyolország és Görögország az élő példa arra, hogy az ingatlanpiac, vagy a vállalkozói szektor indokolatlan és indokolhatatlan túlhitelezésével hogyan lehet egy országot igen jó helyzetből államcsőd közeli pozícióba hozni. Az a csoda, hogy eddig egyedül Izland volt az aki racionális döntést hozott.
Amint ezt nálunk megpróbálja akadályozni egy kormány, azonnal felzendül a habzó szájjal fasisztázó hörgőkórus.A tőke szabad mozgásával szemben a monetáris politika eszközeitől megfosztva nem létezik eredményes fiskális politika. Ez egy álom. Az a politikus aki ilyen helyzetben bármit is ígér az pontosan tudja, hogy nem tudja majd teljesíteni amit ígért. Hazugságával csak az időt próbálja húzni. És reménykedik.

látjátok feleim szümtükkel 2013.01.29. 10:46:39

@Melampo:
Egészen okos gondolatokat fogalmaztál meg, de ezek szerint is az államnak kellene felvállalnia a döntés felelősségét.
Érdekes, mégis rám kened, hogy terelek.

Kétarcú vagy.

A "fasisztázó hörgőkórus" meg nem a bankokkal kapcsolatos kérdések miatt zendül fel. Az a ma történése, nézz utána pontosabban.

látjátok feleim szümtükkel 2013.01.29. 10:59:19

@Melampo: "Számomra mindig is rejtély volt és még ma is az, hogy magánbankok miért hitelezhetnek túl a világon szinte mindenhol,az értékét esetenként többszörösen meghaladóan büntetlenül egy-egy szűk szegmenst egy adott gazdaságban."

Mi abban a rejtély, hogy a polgári jog szabályai szerint az adósságot mindig meg kell fizetni? Ezt a bankárok nagyon pontosan értelmezik, és a tartozás behajtása érdekében meg is tesznek mindent. Vagy úgy gondolod az igazságos, hogy csak a magán személy által adott kölcsönt szabad az utolsó fillérig behajtani, a bank meg nyelje le a be nem folyt tartozást?

Azt miért nem veszitek észre, hogy az állam kezében vannak a szabályozás törvényes eszközei? Ha nem él a törvényes lehetőségekkel, akkor nem velem kell perelni, hanem az állammal. Csak amikor az állam maga írja elő pl., hogy az adó időn túli megfizetése esetén a jegybanki alapkamat kétszerese a késedelmi pótlék ( magyarul kamat ), akkor miért is kiabáltok a bankokra?

Melampo 2013.01.29. 12:53:01

@látjátok feleim szümtükkel: Ugyanoda jutottunk ahol az elején voltunk. Vagy félreérted amit írok,vagy szándékosan félremagyarázod és még mindig nem tudom eldönteni, hogy melyiket műveled. Nem az a gond, hogy az adósságot mindig meg kell fizetni, hanem az, hogy a hitelező bank a hitel mértékének megfelelő mennyiségű pénzt bocsát ki. Ha a fedezet nem megfelelő, akkor ez egy fedezet nélküli pénz, amit más néven hamis pénznek hívnak. Mivel a hitelt nyújtó bank a hitelfelvevővel aláírat egy váltót és ő azt leszámítoló bankként ezt a váltót leszámítolva azonnal készpénzre váltja, ennek az általa ezáltal kibocsátott pénznek a fedezetéért kizárólag ő a felelős. Ha nem tudja behajtani az adóson, akkor teljes egészében neki kellene kifizetnie a hitel ellenértékét, hisz ő mérte fel rosszul a lehetőségeket. Ezzel szemben az történik, hogy a fedezetlen hiteleket kibocsátó bankok ezt a hamis pénzt bent hagyják a pénzügyi körforgásban és így mindenkinek a vagyona ennyivel csökken az általuk gerjesztett infláció miatt. Ezt valóban az adott gazdasági közösséget jelképező államnak kellene megakadályoznia, de pont az a probléma, hogy ezt nálunk nem teszi.
Egyetlen probléma van mégpedig az, hogy nálunk nem működik a jogrendszer és nincs igazságszolgáltatás. Amikor a bíróságokon perek évekig húzódnak és a legfelsőbb bírói testület évek hosszú során keresztül képtelen, vagy nem mer ítéletet hozni, iránymutatást adni akkor ott már elemi emberi jogok, alkotmányos jogok sérülnek, ezeket veszik semmibe, mert a polgár a bíróságok időhúzása miatt képtelen a jogorvoslati lehetőségeivel élni.
Nem is beszélve arról, hogy a kodifikált jog nem is hasonlít a társadalom morális és etikai elvárásaihoz, de még így sem érvényesül.Azt már megemlítenem is kár, hogy ilyen mérvű nyilvánvalóan szándékosnak látszó túlhitelezése egy gazdaság bizonyos szegmenseinek már nem is igazán jogi, sokkal inkább nemzetbiztonsági kérdések.
Bátran mondjuk ki, hogy az alkotmányunk egy sajtpapír, a jogrendszerünk egy jogfilozófiai szénaboglya, az igazságszolgáltalásunk egy rémálom, a köz és politikai életünk egy bábszínházi előadás.
Ez az ország mind társadalmi, mint politikai, mind gazdasági értelemben lassan leginkább egy tragikomikus bohózatra kezd hasonlítani.

látjátok feleim szümtükkel 2013.01.29. 13:08:03

@Melampo: "Ezzel szemben az történik, hogy a fedezetlen hiteleket kibocsátó bankok ezt a hamis pénzt bent hagyják a pénzügyi körforgásban és így mindenkinek a vagyona ennyivel csökken az általuk gerjesztett infláció miatt. Ezt valóban az adott gazdasági közösséget jelképező államnak kellene megakadályoznia, de pont az a probléma, hogy ezt nálunk nem teszi."

Nos ha ez tény, akkor írj a pénzügyi felügyeletnek, vizsgálják ki, vagy tegyél feljelentést. Amennyiben nem tudod állításod tényekkel igazolni, úgy vond vissza addig, amíg rágalmazás féléért fel nem jelent valamelyik bank.

Látod Kásler Árpád tökös volt, és ő eljárt ott, ahol a megoldást látni vélte. Az persze nem lesz neki öröm, ha mégsem a javára döntenek.

Közösségigazdaság 2013.01.29. 13:35:22

@Melampo: Minden egyes szavával egyetértek Kásler úr! ;)

Közösségigazdaság 2013.01.29. 13:41:40

Érdekesség képpen, miután 20 ezeren olvasták tegnap ezt a bejegyzést, a mai hírekben Matolcsy azt nyilatkozta, hogy a duplájára kívánják növelni a GDP-t (igaz, csak 2020-ra), és egymillió új munkahelyet teremtenek! Lehet mégis célba ért a levél...Legalábbis mindkét címzett olvashatta, talán még kommenteltek is... :)

Melampo 2013.01.29. 13:49:29

@Közösségigazdaság: A többi kommentelő szerencséjére nem Kásler Árpád vagyok, mert habitusát és kommunikációs stílusát ismerve valószínűleg jóval arrogánsabban, vagy esetleg kimondottan modortalanul válaszolt volna a többségnek.

Közösségigazdaság 2013.01.29. 13:51:35

@Melampo: Ennek ellenére igen sok hasonlóságot vélek felfedezni a szavaiban! Bár neki biztos nem lenne ideje ide kommentelgetni...

Bruce#91 2013.01.29. 15:59:31

Nem kell visszafizetni a jogtalan hiteleket aztán kész is az egész. Nekem forint hitelem van, az jogos, kellett, hogy lakáshoz jussak, igaz magas a kamat, legalábbis nekem magas, de amíg tudom fizetem és jelenleg tudom. De ezek a duplájára, triplájára növekedett törlesztőrészletek nem jogosak, ergo nem kell fizetni.

Valamint az államadósságot sem kellene fizetni, menjenek ahová akarnak kéregetni a hülye pénzüket. Azt se tudjuk kinek tartozunk és mennyivel...

látjátok feleim szümtükkel 2013.01.29. 18:45:02

@Közösségigazdaság:
Kicsit hosszú, és unalmas. Ráadásul valami hasonlót tanított anno pénzügyön egy Martonyi nevű profeszor. Az is unalmas volt, valahogy úgy, mint te.
No részemről befejezve, további jó ábrándozást.

Közösségigazdaság 2013.01.29. 20:46:46

@látjátok feleim szümtükkel: Na most borítottad ki igazán a bilit! Próbálok kevésbé agresszívan fogalmazni...

Szóval addig érdekes volt itt kommentelni, amíg a címlapon volt! Most már unalmas!!! Egy olyan videó, ami a te agymosott közgazdász iskoládban is már "unalmas" volt, már nem érdekel, mert már nincs érdeked abban, hogy ide bármit is írjál! Eddig bezzeg hiéna voltál, az ellentmondásos okosságoddal!

Te bankpárti, még nem eléggé elnyomott, idióta antimagyar! Fáj az igazság? Vagy mi bajod van neked???!

Biztos 172 ilyen "demagógiát" hallottál már, és ettől belefásultál az igazságba! Olyan nehéz elhinni (amikor már az egész világ erről beszél), hogy ez a rendszer nem fenntartható???

Most igazán örülök, hogy "befejezted"! Mert LE VAGY ÍRVA, minden más igaz magyar szemében, aki szerencsétlen elkeseredésében próbál valamit tenni!!!

Holnap jön a Bank ellenes forradalom!!!

Melampo 2013.01.29. 21:30:53

@Közösségigazdaság: Kommentelgetni nekem sem nagyon van időm, ezek a szövegek jórészt régebbi írásaimból vannak kiollózva, összeillesztve és csak néhány mondatot írok hozzájuk.

blog olló · http://kiserletigazdasag.blog.hu 2013.01.29. 23:16:39

@Melampo:
Ez az un. "fiat money" rendszer az, ami lehetővé teszi, hogy a gazdasági fejlődés függetlenné tudjon válni attól a fizikai terméktől, amihez a korábbi rendszerekben a pénz mennyiségét, csereértékét kötötték.

Ha a korábbi korlátozás ma is fennmaradna,akkor az megfojtaná a gazdaságot, mert a pénzforgalmat a hozzárendelt termék fizikai mennyisége szabná meg felső korlátként.

A mai rendszerben épp a jó, hogy a fizetőképes kereslet és a mindenkori kínálat határozza meg mennyi legyen forgalomban ebből a belső érték nélküli pénzből. A Nemzeti Bankok képesek arra, hogy gazdasági kényszer eszközeivel szabályozzák a hitelpénzrendszer egyensúlyát.

Mint mindent, természetesen ezt is lehet időnként rosszul művelni, de ez igaz minden rendszerre.

A mai hitelpénzrendszer is olan, mint a demokrácia, azaz nem tökéletes, de jobbat nem sikerül létrehozni emberek alkotta társadalmakban. Ahhoz az embert kellene lecserélni, de már önmagában a cseélés ellen szól.

blog olló · http://kiserletigazdasag.blog.hu 2013.01.29. 23:29:55

@Közösségigazdaság:

Nem, nem egy bankot kell olyankor megmenteni. Egy az nyugodtan csődbe mehet, és több is, addig a határig, amíg az a gazdaság működőképességét nem veszélyeztetni, nem rengeti meg a bizalmat más bankok betéteseiben.

Usákiában havonta megy csődbe egy tucat bank, de mivel ezek a teljes bankrendszer arányaihoz képest még mindig elenyészőek, és nem keletkezik országos pánik, addig azokba Uncle Samnek nem kell lóvét tennie.

Az államnak akkor kell a bankok hóna alá nyúlni, ha a Zemberekben elpárolog a bizalom az iránt, hogy a bankokban elhelyezett pénzük kifizetésre kerül kamattal együtt. Ekkor ugyanis nagyságrendekkel többet veszítene a társadalom annál, amennyit az adófizetők pénzéből a bankrendszer megmentésére kell áldozni.

Melampo 2013.01.30. 08:24:56

A pénz mennyiségét, csereértékét semmihez sem kell kötni.
A mai rendszerben épp a rossz, hogy nem a fizetőképes kereslet és a mindenkori kínálat határozza meg mennyi legyen forgalomban ebből a belső érték nélküli pénzből. A Nemzeti Bankok nem képesek és nem is hajlandók arra, hogy gazdasági kényszer eszközeivel szabályozzák a hitelpénzrendszer egyensúlyát.
Esetünkben, mivel nincs központi jelzálog bank az MNB kellene, hogy megtagadja egy kereskedelmi bank váltójának a leszámítolását ha azt látja, hogy a hitelcél azonosság és a fedezetazonosság olyan mértékű kockázattal jár ami veszélyezteti a pénzpiaci egyensúlyt.
Ezt a törtvények szerint természetesen magának a kereskedelmi banknak is el kellene végeznie a hitelkibocsátás előtt.
süti beállítások módosítása